Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-27 18:06:19

Temat: caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)
Od: Cyb <c...@n...poczta.nie.spamuj.onet.wypad.pl> szukaj wiadomości tego autora

prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
latte?
ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
sprawdzony ;-)

pozdarwiam,
Cyb

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-27 18:19:59

Temat: Re: caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cyb napisa?(a):
> prosba - moze ktos dac latwy i s[prawdzony przepis na robienie caffe
> latte?
> ew. wygonic jakims linkiem na odpowiednia strone www (byle przepis byl
> sprawdzony ;-)
>

Toz. to proste:
ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
120 ml zaparzonego para; mleka
najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso wlewane
"po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy od ciemnego
do jasnego), na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i oprószyc' ga?ka;
muszkato?owa; lub czekolada; w proszku.
Podawac' koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
ma?ej filiz.ance).

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-08-17 13:44:26

Temat: Re: caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)
Od: "GastroNova" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

E. wrote:

Mowa chyba o Caffe Latte Macchiato, "warstwowym" napoju,
z plama kawy pomiedzy pianka a mlekiem.


> Toz. to proste:
> ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
> 120 ml zaparzonego para; mleka

Spienionego, mleko nie powinno byc zagotowane.
Dzbanek z mlekiem odstawia sie z pary jak zaczyna parzyc w reke
przylozona do dzbanka (druga trzyma dzbanek za ucho).


> najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso
> wlewane "po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy
> od ciemnego do jasnego),

Najpierw lepiej przygotowac mleko i wlac do szklanki, zeby sie troche
odstalo i ochlodzilo. Przy wlewaniu espresso wazna role odgrywa róznica
temperatur mleko-espresso, wiec dobrze by mleko bylo chlodne, a
espresso gorace i robione do wygrzanej filizanki. Wlewac mozna i bez
lyzeczki,
(jak mleko jest dobre), byle powoli.

http://www.gastronova.pl/materialy/galerie/ekspres_e
lite_maj07/la_cimbal
i_dosatron_elite_15.jpg


> na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i
> oprószyc' ga?ka; muszkato?owa; lub czekolada; w proszku. Podawac'
> koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
> ma?ej filiz.ance).

Slusznie. Dodatkowo mozna dodawac syropy smakowe slodzace,
dodaja one jeszcze jedna efektowna warstwe na spodzie, slodza i
aromatyzuja kawe. Wyglada to mniej wiecej tak:

http://www.gastronova.pl/materialy/grupy/impressa500
_cap.jpg

Na zdjeciu plama jest nieco rozmyta, szklanka juz nieco stala i ostygla.
Mleko spieniane bylo recznie na parze ze starego ekpresu automatycznego,
wiec jakosc tez jest srednia. Syrop na dnie to pomaranczowy Fabbri.


Dla zainteresowanych cala galeria z pokazu dosatrona:

http://www.gastronova.pl/galerie/pokazy/pokaz_ekspre
su_do_kawy_lacimbali
_dosatron_turbo_steam.html


--
GastroNova - Wyposazenie gastronomii www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposazanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzet kuchenny, chlodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciagi wydawcze, chemie oraz galanterie kuchenna. Serwis.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchenne wspomnienia z dzieciństwa
Tajski dip z zielonego chilli (Nam Prick Num)
KTO KRĘCI BIZNES:
sernik
PRZYPADKIEM WPADLEM...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »