Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "GastroNova" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: caffe latte - prosba o sprawdzony przepis ;-)
Date: Fri, 17 Aug 2007 13:44:26 +0000 (UTC)
Organization: GastroNova Wyposażenie Gastronomii
Lines: 57
Message-ID: <fa48np$o5m$1@inews.gazeta.pl>
References: <q...@4...com>
<f8dd0g$foj$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ewt225.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1187358266 24758 83.20.243.225 (17 Aug 2007 13:44:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Aug 2007 13:44:26 +0000 (UTC)
X-User: gastronova
X-Face: Hi'$Gy-fkdvnv5uvO-+0:)%D'vgpc^K5E*U/X*TA$|PIu]IXdh>K32<LJI'b|CljH6]1?5zGBusg\
-N7,KW[M&"U;c{+0#>?,isY$Kc`Efe~3>*hFqsD;Ez-[V=`W$h9K+cfbNB>gCy4&IB,SxTDe~,PL6
h&Fzovk|6K:vV?J1,F<LGb[wvF
User-Agent: XanaNews/1.18.1.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:300591
Ukryj nagłówki
E. wrote:
Mowa chyba o Caffe Latte Macchiato, "warstwowym" napoju,
z plama kawy pomiedzy pianka a mlekiem.
> Toz. to proste:
> ok. 2 espresso (ok. 40 ml)
> 120 ml zaparzonego para; mleka
Spienionego, mleko nie powinno byc zagotowane.
Dzbanek z mlekiem odstawia sie z pary jak zaczyna parzyc w reke
przylozona do dzbanka (druga trzyma dzbanek za ucho).
> najpierw 1. espresso, potem spienione mleko, potem 2. espresso
> wlewane "po ?yz.eczce" (chodzi o to by bbyly ?adne kolorowe warstwy
> od ciemnego do jasnego),
Najpierw lepiej przygotowac mleko i wlac do szklanki, zeby sie troche
odstalo i ochlodzilo. Przy wlewaniu espresso wazna role odgrywa róznica
temperatur mleko-espresso, wiec dobrze by mleko bylo chlodne, a
espresso gorace i robione do wygrzanej filizanki. Wlewac mozna i bez
lyzeczki,
(jak mleko jest dobre), byle powoli.
http://www.gastronova.pl/materialy/galerie/ekspres_e
lite_maj07/la_cimbal
i_dosatron_elite_15.jpg
> na wierzch napoju czepek z bitej s'mietany i
> oprószyc' ga?ka; muszkato?owa; lub czekolada; w proszku. Podawac'
> koniecznie w wysokich szklanicach (nie uznaje; osobis'cie latte w
> ma?ej filiz.ance).
Slusznie. Dodatkowo mozna dodawac syropy smakowe slodzace,
dodaja one jeszcze jedna efektowna warstwe na spodzie, slodza i
aromatyzuja kawe. Wyglada to mniej wiecej tak:
http://www.gastronova.pl/materialy/grupy/impressa500
_cap.jpg
Na zdjeciu plama jest nieco rozmyta, szklanka juz nieco stala i ostygla.
Mleko spieniane bylo recznie na parze ze starego ekpresu automatycznego,
wiec jakosc tez jest srednia. Syrop na dnie to pomaranczowy Fabbri.
Dla zainteresowanych cala galeria z pokazu dosatrona:
http://www.gastronova.pl/galerie/pokazy/pokaz_ekspre
su_do_kawy_lacimbali
_dosatron_turbo_steam.html
--
GastroNova - Wyposazenie gastronomii www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposazanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzet kuchenny, chlodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciagi wydawcze, chemie oraz galanterie kuchenna. Serwis.
|