| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-07 11:42:31
Temat: cd.cytrynowca bądź TARTY CYTRYNOWEJ mniam!Użytkownik "Zagrzejewska" <z...@o...pl> napisał w wiadomości news:...
polecam nieco inny przepis -ale sprawdzony a jakże palce lizać!
brzmi on tak:
TARTA CYTRYNOWA
ciasto - standardowe - kruche
300g mąki
200g masła
żółtko/łyżka śmietany
100g cukru pudru
mąka na stół- na to masło- posiekać/rozgnieść widelcem - szybko (KRUCHE
CIASTO NIE LUBI DŁUGIEGO UGNIATANIA TJ TEMPERTATURY) - do całości cukier +
jajo lub śmietana. zagnieść i włożyć do lodówki na 0,5h
po wyjęciu najlepiej ręcznie (a nie za pomocą wałka) wylepić ciastem
tortownice (na dnie papier do piecz.) - cieniutko! nakłuc je widelcem
na ciasto położyć warstwę papieru do piecz. i na to fasolę /groch (aby
ciasto nie spłynęło)
piec 15 min. w temp. 200C
następnie zdjąć papier z obciążnikami posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym
z mlekiem
i ponownie piec w temp. 180C do momentu zmatowienia ciasta.
wystudzić
masa:
10 jaj
5 cytryn
300 ml śmietany (20%)
200g cukru pudru
cytryny sparzyć - zetrzeć skórkę - wycisnąć sok.
do misy: śmietana + całe jaja + cukier puder = wymieszać intensywnie
masę wylać na ostudzony spód
piec 45 min. w przypadku niezbyt zarumienionego wierzchu + 15min .
ja do ciasta po wystudzeniu miksuję lekko zmrożone truskawki z cukrem pudrem
.
i takim sosem polewam tuż przed konsumpcją
PYCHA
zagonia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |