Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Zagrzejewska" <z...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: cd.cytrynowca bądź TARTY CYTRYNOWEJ mniam!
Date: Fri, 7 Feb 2003 12:42:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <b205v2$lhg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.38.4
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044618018 22064 213.77.38.4 (7 Feb 2003 11:40:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Feb 2003 11:40:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145550
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Zagrzejewska" <z...@o...pl> napisał w wiadomości news:...
polecam nieco inny przepis -ale sprawdzony a jakże palce lizać!
brzmi on tak:
TARTA CYTRYNOWA
ciasto - standardowe - kruche
300g mąki
200g masła
żółtko/łyżka śmietany
100g cukru pudru
mąka na stół- na to masło- posiekać/rozgnieść widelcem - szybko (KRUCHE
CIASTO NIE LUBI DŁUGIEGO UGNIATANIA TJ TEMPERTATURY) - do całości cukier +
jajo lub śmietana. zagnieść i włożyć do lodówki na 0,5h
po wyjęciu najlepiej ręcznie (a nie za pomocą wałka) wylepić ciastem
tortownice (na dnie papier do piecz.) - cieniutko! nakłuc je widelcem
na ciasto położyć warstwę papieru do piecz. i na to fasolę /groch (aby
ciasto nie spłynęło)
piec 15 min. w temp. 200C
następnie zdjąć papier z obciążnikami posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym
z mlekiem
i ponownie piec w temp. 180C do momentu zmatowienia ciasta.
wystudzić
masa:
10 jaj
5 cytryn
300 ml śmietany (20%)
200g cukru pudru
cytryny sparzyć - zetrzeć skórkę - wycisnąć sok.
do misy: śmietana + całe jaja + cukier puder = wymieszać intensywnie
masę wylać na ostudzony spód
piec 45 min. w przypadku niezbyt zarumienionego wierzchu + 15min .
ja do ciasta po wystudzeniu miksuję lekko zmrożone truskawki z cukrem pudrem
.
i takim sosem polewam tuż przed konsumpcją
PYCHA
zagonia
|