Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cebulniki z sosem tzatziki

Grupy

Szukaj w grupach

 

cebulniki z sosem tzatziki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-29 16:06:22

Temat: cebulniki z sosem tzatziki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,
Wlasnie dzisiaj zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
pieczone w piekarniku). Postanowilam dorobic do tego cos w rodzaju dipa, ale
jedynym, co wymyslilam na poczekaniu, byl moj ulubiony grecki sos tzatziki.
Jesli ktos chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.
Pozdrawiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-29 16:25:27

Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Basiek" pisze, podjudza i korci (bo wspomniala ot tak tzatziki) ;-)

> (...) zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
> pieczone w piekarniku). [tu padlo to slowo - "cadzyki"] Jesli ktos
> chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.


eM chcialaby bardzo :-))



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-29 17:17:35

Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Basiek wrote:
> Czesc,
> Wlasnie dzisiaj zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
> pieczone w piekarniku). Postanowilam dorobic do tego cos w rodzaju dipa, ale
> jedynym, co wymyslilam na poczekaniu, byl moj ulubiony grecki sos tzatziki.
> Jesli ktos chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.
> Pozdrawiam.
> Basiek.

Chceeee !!!!

Kot po minestrone

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-29 17:45:07

Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ok, zatem podaje, tylko uwaga, to dosc duza porcja (wychodzi okolo 45 dosc
konkretnej wielkosci pierogow)

Ciasto:
1 kg mąki
1 całe jajo
1 żółtko
sól
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mleka ciepłego
roztopione masło do smarowania blachy

Nadzienie:
siekana wołowina (1 kg) (ja dalam wieprzowine - szynke)
świeża ostra papryka (dalam suszona slodka papryke, bo nie przepadam za
ostrymi przyprawami)
sól
pieprz
4 cebule

Wyrobić ciasto.
Położyć na wysypanej mąką stolnicy i uformować wałek tak jak na kopytka.
Pokroić kawałki ciasta i ręcznie formować koła.
!!! Nieco lepsze wychodzily, gdy sie ciasto zwyczajnie walkowalo i wycinalo
kola.
Nakładać nadzienie, skleić brzeg i jeszcze go zagiąć, żeby się nie otworzył
i żeby łądniej wyglądał.
Stawiać (sklejeniem w gore) na blasze posmarowanej masłem.
Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 180-200 stopni na
złoty (złotobrązowy) kolor.

Sos zrobilam w bardzo uproszczonej wersji: jogurt naturalny, czosnek,
ogorek, sol.

Pozdrawiam.
Basiek, co lubi eksperymenty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-29 17:56:12

Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]
Od: "Jasti" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cebd35$c7o$1@opal.icpnet.pl...
> Ok, zatem podaje, tylko uwaga, to dosc duza porcja (wychodzi okolo 45 dosc
> konkretnej wielkosci pierogow)
> Nadzienie:
> siekana wołowina (1 kg) (ja dalam wieprzowine - szynke)
> świeża ostra papryka (dalam suszona slodka papryke, bo nie przepadam za
> ostrymi przyprawami)
> sól
> pieprz
> 4 cebule

Ale czy mięso ma być surowe czy podsmażone? To samo pytanie a propos cebuli.
Bo nic o tym nie piszesz.

Jasti

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-29 18:04:43

Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ale czy mięso ma być surowe czy podsmażone? To samo pytanie a propos
cebuli.
> Bo nic o tym nie piszesz.

Faktycznie zapomnialam, przepraszam.
Mieso ma byc surowe, tak samo cebula.
Mieso najlepsze jest posiekane lub pokrojone w drobna kosteczke, a nie
mielone.

Pozdrawoiam.
Basiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szkoła gastronomiczna?
prosta zupa z kurek
[P] Ciasto z cukinii
arepa
jaki kombiwar

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »