« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-29 16:06:22
Temat: cebulniki z sosem tzatzikiCzesc,
Wlasnie dzisiaj zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
pieczone w piekarniku). Postanowilam dorobic do tego cos w rodzaju dipa, ale
jedynym, co wymyslilam na poczekaniu, byl moj ulubiony grecki sos tzatziki.
Jesli ktos chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-29 16:25:27
Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki
"Basiek" pisze, podjudza i korci (bo wspomniala ot tak tzatziki) ;-)
> (...) zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
> pieczone w piekarniku). [tu padlo to slowo - "cadzyki"] Jesli ktos
> chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.
eM chcialaby bardzo :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 17:17:35
Temat: Re: cebulniki z sosem tzatzikiBasiek wrote:
> Czesc,
> Wlasnie dzisiaj zrobilam cebulniki Maklowicza (pierogi z miesem siekanym
> pieczone w piekarniku). Postanowilam dorobic do tego cos w rodzaju dipa, ale
> jedynym, co wymyslilam na poczekaniu, byl moj ulubiony grecki sos tzatziki.
> Jesli ktos chcialby przepis na cebulniki, to wklepie.
> Pozdrawiam.
> Basiek.
Chceeee !!!!
Kot po minestrone
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 17:45:07
Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]Ok, zatem podaje, tylko uwaga, to dosc duza porcja (wychodzi okolo 45 dosc
konkretnej wielkosci pierogow)
Ciasto:
1 kg mąki
1 całe jajo
1 żółtko
sól
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mleka ciepłego
roztopione masło do smarowania blachy
Nadzienie:
siekana wołowina (1 kg) (ja dalam wieprzowine - szynke)
świeża ostra papryka (dalam suszona slodka papryke, bo nie przepadam za
ostrymi przyprawami)
sól
pieprz
4 cebule
Wyrobić ciasto.
Położyć na wysypanej mąką stolnicy i uformować wałek tak jak na kopytka.
Pokroić kawałki ciasta i ręcznie formować koła.
!!! Nieco lepsze wychodzily, gdy sie ciasto zwyczajnie walkowalo i wycinalo
kola.
Nakładać nadzienie, skleić brzeg i jeszcze go zagiąć, żeby się nie otworzył
i żeby łądniej wyglądał.
Stawiać (sklejeniem w gore) na blasze posmarowanej masłem.
Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 180-200 stopni na
złoty (złotobrązowy) kolor.
Sos zrobilam w bardzo uproszczonej wersji: jogurt naturalny, czosnek,
ogorek, sol.
Pozdrawiam.
Basiek, co lubi eksperymenty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 17:56:12
Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cebd35$c7o$1@opal.icpnet.pl...
> Ok, zatem podaje, tylko uwaga, to dosc duza porcja (wychodzi okolo 45 dosc
> konkretnej wielkosci pierogow)
> Nadzienie:
> siekana wołowina (1 kg) (ja dalam wieprzowine - szynke)
> świeża ostra papryka (dalam suszona slodka papryke, bo nie przepadam za
> ostrymi przyprawami)
> sól
> pieprz
> 4 cebule
Ale czy mięso ma być surowe czy podsmażone? To samo pytanie a propos cebuli.
Bo nic o tym nie piszesz.
Jasti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-29 18:04:43
Temat: Re: cebulniki z sosem tzatziki [P]> Ale czy mięso ma być surowe czy podsmażone? To samo pytanie a propos
cebuli.
> Bo nic o tym nie piszesz.
Faktycznie zapomnialam, przepraszam.
Mieso ma byc surowe, tak samo cebula.
Mieso najlepsze jest posiekane lub pokrojone w drobna kosteczke, a nie
mielone.
Pozdrawoiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |