Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chałwa

Grupy

Szukaj w grupach

 

chałwa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-01 18:48:39

Temat: chałwa
Od: "Profil1" <r...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam! Mam pyatnko, a mianowicie chcialbym samemu zrobic chałwę. Problem w
tym ze nie mam przpisu. Tu liczłbym na państwa pomoc..
pozdraiwam
adrian


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-01 19:56:10

Temat: Re: chałwa
Od: "Zinejda" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Użytkownik "Profil1" <r...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cjk8iv$l6m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam! Mam pyatnko, a mianowicie chcialbym samemu zrobic chałwę. Problem w
> tym ze nie mam przpisu. Tu liczłbym na państwa pomoc..
> pozdraiwam
> adrian
>
Pogogluj trochę
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&th
=72b1aeb7fa649dd6&rnum=1

http://www.wodip.opole.pl/~g3brzeg/aktualnosci/cukie
r.htm

Jak ktoś zna inne przepisy ja też chętnie skorzystam.
Narobił mi smaka na chałwę.
Pozdrawiam Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-01 20:27:49

Temat: Re: chałwa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cjk8iv$l6m$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Profil1" <r...@n...pl> wrote:

> Witam! Mam pyatnko, a mianowicie chcialbym samemu zrobic chałwę. Problem w
> tym ze nie mam przpisu. Tu liczłbym na państwa pomoc..
> pozdraiwam
> adrian
Daj sobie spokój. Chałwę robi się mieszając na gorąco miazgę z nasion
oleistych, przede wszystkim sezamu z cukrem roztopionym tak, by powstały
długie włókna (podobne jak w wacie cukrowej). Nie wychodzi to u as
dobrze nawet zakładom cukierniczym.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-02 00:10:31

Temat: Re: chałwa
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 1 Oct 2004 20:48:39 +0200, "Profil1" <r...@n...pl>
wrote:

>Witam! Mam pyatnko, a mianowicie chcialbym samemu zrobic chałwę. Problem w
>tym ze nie mam przpisu. Tu liczłbym na państwa pomoc..

Bez odrobiny sprzetu i paru silnych zero szans.

Chalwe robi sie dodajac do rozwloknionego karmelu roztarte ziarno
roslin oleistych - klasycznie sezamu, mniej klasycznie - orzechow
arachidowych, slonecznika... (chalwy rzepakowej nikt robic nie
probowal).
Rozwlokniony karmel mozna wytworzyc maszynowo - maszynka do waty
cukrowej (i wyjdzie chalwa lekka o ile uda nam sie wczesniej utrzec i
napowietrzyc miazge ziaren oleistych, inaczej wyjdzie gniot) albo
intensywnie mieszajac az do rozwloknienia jezor karmelowy - dostaniemy
klasyczna chalwe ciezka tyle ze albo trzeba miec maszyne poteznym
silnikiem pedzona albo tabun silnych - w koncu Turcy maszyn nie mieli
a robili - tyle ze gosc krecacy pala w karmelu starczal na pare minut
i puchl po czym krecenie kontynuowal nastepny...

Ze oszczegolach (jaka temperatura karmelizacji, jak drobno utarte
ziarno, jak szybko krecic, jak szybko ziarno dodawac, jakie przyprawy
dac i ile...) nie wspomne. na to przepisu nigdzie nie znajdziesz - to
sa tajemnice firm produkujacych chalwe.

--
Dare

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Biała czekolada
Jak kurczak to kurczak :))
Kalmary
[receptura] sałatka z kurczakiem
Kielbasa krakowska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »