Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chałwa
Date: Sat, 02 Oct 2004 00:10:31 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 28
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <cjk8iv$l6m$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pj45.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1096675865 19304 213.76.105.45 (2 Oct 2004 00:11:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Oct 2004 00:11:05 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217293
Ukryj nagłówki
On Fri, 1 Oct 2004 20:48:39 +0200, "Profil1" <r...@n...pl>
wrote:
>Witam! Mam pyatnko, a mianowicie chcialbym samemu zrobic chałwę. Problem w
>tym ze nie mam przpisu. Tu liczłbym na państwa pomoc..
Bez odrobiny sprzetu i paru silnych zero szans.
Chalwe robi sie dodajac do rozwloknionego karmelu roztarte ziarno
roslin oleistych - klasycznie sezamu, mniej klasycznie - orzechow
arachidowych, slonecznika... (chalwy rzepakowej nikt robic nie
probowal).
Rozwlokniony karmel mozna wytworzyc maszynowo - maszynka do waty
cukrowej (i wyjdzie chalwa lekka o ile uda nam sie wczesniej utrzec i
napowietrzyc miazge ziaren oleistych, inaczej wyjdzie gniot) albo
intensywnie mieszajac az do rozwloknienia jezor karmelowy - dostaniemy
klasyczna chalwe ciezka tyle ze albo trzeba miec maszyne poteznym
silnikiem pedzona albo tabun silnych - w koncu Turcy maszyn nie mieli
a robili - tyle ze gosc krecacy pala w karmelu starczal na pare minut
i puchl po czym krecenie kontynuowal nastepny...
Ze oszczegolach (jaka temperatura karmelizacji, jak drobno utarte
ziarno, jak szybko krecic, jak szybko ziarno dodawac, jakie przyprawy
dac i ile...) nie wspomne. na to przepisu nigdzie nie znajdziesz - to
sa tajemnice firm produkujacych chalwe.
--
Dare
|