| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-29 08:09:48
Temat: chlebMoim zdaniem najzdrowszy chleb to na zakwasie...z mąki żytniej.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-01-29 15:18:53
Temat: Re: chleb> Moim zdaniem najzdrowszy chleb to na zakwasie...z mąki żytniej.
> Chlebek na zakwasie jest pyszny ale warto spróbować upiec chleb na
drożdżach. polecam, bo wymaga mniej pracy a jest równie dobry.
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-01-29 15:42:34
Temat: Re: chleb> >ciepły, świeży chlebek z masełkiem, mniam pychotka....
Moim zdaniem najzdrowszy chleb to na zakwasie...z mąki żytniej.
>
> > Chlebek na zakwasie jest pyszny ale warto spróbować upiec chleb na
> drożdżach. polecam, bo wymaga mniej pracy a jest równie dobry.
>
> > --
>
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-01-30 11:07:16
Temat: Re: chlebDnia Sat, 29 Jan 2011 16:18:53 +0100, aneta napisał(a):
>> Moim zdaniem najzdrowszy chleb to na zakwasie...z mąki żytniej.
>
>> Chlebek na zakwasie jest pyszny ale warto spróbować upiec chleb na
> drożdżach. polecam, bo wymaga mniej pracy a jest równie dobry.
Dobry - to rzecz gustu. Jak dla mnie jest pozbawiony smaku w stosunku do
tego na zakwasie, wata - to moje subiektywne zdanie. Z pewnością chleb jaki
proponujesz jest pierwszym elementem jaki dietetyk wyeliminuje z diety gdy
ktoś chce się odchudzać. Drugim powodem będzie to, ze taki chcleb dostarcza
organizmowi niewiele substancji odżywczych w stosunku do chleba na
zakwasie.
Tu sobie poczytaj więcej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy
http://zajadamy.blox.pl/2008/09/Chleb-Na-Zakwasie.ht
ml
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-01-30 18:56:14
Temat: Re: chlebDnia Sat, 29 Jan 2011 09:09:48 +0100, lucyna napisał(a):
> Moim zdaniem najzdrowszy chleb to na zakwasie...z mąki żytniej.
Na pewno to optymalne zestawienie - zakwas i mąka żytnia. Ponieważ żytnia
skrobia staje się lżej strawna dopiero w kwaśnym środowisku. Można piec
chleb żytni tylko na drożdżach u zytych jako spulchniacz, ale wyrabianie
ciasta należy przeprowadzić z dodatkiem kwasu mlekowego z innego źródła,
niemoniecznie z zakwasu żytniego - mleko kwaśne, zakwas z ogórków
kiszonych, żurek z butelki lub własny.
Co do smaku - lubię wszystkie wypieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |