| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-22 12:33:42
Temat: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe MariiWitam,
Nie wytrzymalam nawet do calkowietego ostygniecia - taki slicznie wygladalo
i pachniało...
A w smaku - boskie...
Polecam,
--
Claris /ona/ z Wrocławia
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-23 18:33:31
Temat: Re: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe MariiJestem od niedawna i chciałabym przepis na ciasto budyniowo-serowe Marii
które tak zachwalacie. Aga
Użytkownik "Claris" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arl83j$fnh$1@news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Nie wytrzymalam nawet do calkowietego ostygniecia - taki slicznie
wygladalo
> i pachniało...
> A w smaku - boskie...
>
> Polecam,
>
> --
> Claris /ona/ z Wrocławia
> c...@w...pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 19:08:35
Temat: Re: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe Marii
"szama" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:arohph$p2t$1@news.onet.pl...
> Jestem od niedawna i chciałabym przepis na ciasto budyniowo-serowe Marii
> które tak zachwalacie. Aga
to ja pozwole sobie wkleic [choc przepis byl podany zaledwie pare dni
temu...]
--
CLARIS /ona/ z Wrocławia
c...@w...pl
************
Ciasto budyniowo- serowe:
Ciasto:
~~~~~~
2 szkl. mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kostki miękkiej margaryny
2 jajka + żółtko
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto i wyłożyć na dużą blachę (natłuszczoną i obsypaną
bułką).
Masa budyniowa:
~~~~~~~~~~~~~~
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe (na 1/2 l )
Ugotować budyń i wyłożyć gorący na ciasto. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
~~~~~~~~~~~~
4 serki waniliowe
3 jajka + białko
1/2 szkl. cukru
budyń smietankowy
1/2 kostki miękkiej margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszająć dodawać na zmianę
żółtka i serek waniliowy. Wsypać budyń śmietankowy i wymieszać.
Ubić na sztywno pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać z masą
serową. Wyłożyć na zimny budyń czekoladowy.
Piec około 40 min w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
(jeśli się lubi).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 20:03:47
Temat: Re: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe MariiChetnie tez wyprobuje to ciasto, ale nie wiem ile razem maja wazyc te serki
waniliowe. Czy zamiast waniliowych mozna dac zwykle homo bez smaku?
> Masa serowa:
> ~~~~~~~~~~~~
> 4 serki waniliowe
> 3 jajka + białko
Pozdrawiam
Krystyna Rysch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 07:45:14
Temat: Re: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe Marii
"Krystyna Rysch" <...@r...de> wrote in message
news:aromuu$mmk$01$1@news.t-online.com...
> Chetnie tez wyprobuje to ciasto, ale nie wiem ile razem maja wazyc te
serki
> waniliowe. Czy zamiast waniliowych mozna dac zwykle homo bez smaku?
Szczerze mowiac to ja wagowo jakos sie nie wgryzalam...wzielam 4 zwykle
serki homogenizowane [nie jakies drogie Danio], waza chyba standardowo ok
150 g kazdy. Waniliowe sa odrobine slodkie no i maja charakterystyczny
aromat. Ze zwyklymi bym nie probowala, bo one czasami sa lekko kwasne.
Pozdrawiam,
--
CLARIS /ona/ z Wroclawia
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-25 06:36:09
Temat: Re: [chwale] Ciasto budyniowo - serowe MariiUżytkownik "Krystyna Rysch" <...@r...de> napisała:
> Chetnie tez wyprobuje to ciasto, ale nie wiem ile razem maja wazyc te serki
> waniliowe.
60-70 dag, czyli musza to byc co najmniej 4 serki po 150 g.
> Czy zamiast waniliowych mozna dac zwykle homo bez smaku?
Mozna, ale wtedy warto dac cukier wanilinowy lub aromat wanilinowy.
Ja robie ten sernik ze zwyklego sera homogenizowanego, ktory kupuje
w wiadereczkach o masie 1 kg. Na duza blache moge spokojnie zuzyc
1 kg sera, oczywiscie wtedy trzeba zwiekszyc proporcje pozostalych
skladnikow masy serowej.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |