| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-04 18:32:55
Temat: ciastoProszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.
Pozdrawiam Teresa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-04 19:17:40
Temat: Re: ciasto/OwocoweTeresa Dworakowska wrote:
> Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.
> Pozdrawiam Teresa
Latwe ciasto owocowe
110 gr masla (1/2 cup)
220 gr cukru (1 cup) + 1 lyzka
2 jajka
150 gr maki (1 cup)
3/4 (0.75) lyzeczki polskiego/1 lyzeczka amerykanskiego proszku do
pieczenia
3 srednie brzoskwinie (morele, sliwki, jagody albo inne miekkie owoce,
jak nie ma swiezych, to najlepiej brzoskwinie z puszki)
Nagrzac piec do 180C/350F. Owoce pokroic na cwiartki. Mala tortownice
(24 cm - 8") wysmarowac maslem i oproszyc maka. Ubic mikserem maslo i
cukier przez 2 minuty, dodac jajka, make i proszek, ubic 3 minuty.
Przelac ciasto do tortownicy, rowno rozsypac owoce po wierzchu, nie
wciskajac, posypac calosc1 lyzka cukru. Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic
10 minut w tortownicy, potem zdjac obrecz i podac na cieplo, mozna z
lodami albo bita smietana. W czasie pieczenia owoce zanurza sie w
ciescie, ale nie opadna na dno, i ciasto bedzie mialo zlotawe "wyspy"
pomiedzy kawalkami zanurzonych owocow. Najlepsza kombinacje jaka
dotychczas zrobilam to 3 swieze brzoskwinie i garsc malin.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 03:16:14
Temat: Re: ciasto/OwocoweMagdalena Bassett wrote:
Latwe ciasto owocowe
Itd.......
>Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic 10 minut w tortownicy,
>potem zdjac obrecz i podac na cieplo,
A nie da sie na zimno ?
Tak smakowicie sie prezentuje .......ale ta temperatura.......
Pozdrawiam
ewa bowman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 17:43:33
Temat: Re: ciasto/Owocowe
Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:
> Magdalena Bassett wrote:
> Latwe ciasto owocowe
> Itd.......
> >Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic 10 minut w tortownicy,
> >potem zdjac obrecz i podac na cieplo,
> A nie da sie na zimno ?
> Tak smakowicie sie prezentuje .......ale ta temperatura.......
> Pozdrawiam
> ewa bowman
Mozna, ale lepsze na cieplo. Ja podgrzewam zimne w mikrofali przez 10
sekund.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 19:09:03
Temat: Re: ciasto/Owocowe
> Magdalena Bassett wrote:
> Latwe ciasto owocowe
> Itd.......
A czy mozna uzyc do niego brzoskwin z puszki? Czy te zmusza byc swieze?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 22:01:55
Temat: Re: ciasto/Owocowe
Danka wrote:
> > Magdalena Bassett wrote:
> > Latwe ciasto owocowe
> > Itd.......
>
> A czy mozna uzyc do niego brzoskwin z puszki? Czy te zmusza byc swieze?
> Danka
Mozna . Mrozone owoce (rozmrozone) tez mozna.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-09 00:28:50
Temat: Re: ciastoBiszkopt z kremem i owocami (na prostokatna duza blache)
BISZKOPT:
5 jaj
1 szkl. cukru (niepelna)
1 i 1/4 szkl. maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Utrzepac jaja, dodac cukier. Kiedy masa bedzie biala dodac make zmieszana z
proszkiem do piecz. Piec ok. 30-40 min.
KREM (najlep
puszka owocow,
2 budynie smietankowe bez cukru
2 galaretki
margaryna Kasia
Odcedzic owoce. Do tego soku dolac wody, aby byl w sumie 1 litr plynu. Z
tego odlac 1/2 szkl. do rozmieszania budyniu. Reszte plynu zagotowac i na
tym "ugotowa" galaretke. Na tej galaretce "ugotowac" budyn. Poczekac, az
"budynio-galaretka" solidnie zastygnie. Ja te czesc kremu robie dzien
wczesniej.
Nastepnego dnia rozcieram "Kasie" i stopniowo dodaje "budynio-galaretke" -
miksuje to.
Kiedy krem jest gotowy przekroic biszkopt, polozyc warstwe kremu, owoce i
przykryc to druga czescia biszkoptu. Na wierzchu polozyc cienka warstwe
kremu i posypac wiorkami kokosowymi.
Zycze smacznego!
Wszelkie pytania i uwagi odnosnie tego ciasta prosze przesylac na moj adres,
poniewaz na tej grupie nie jestem zbyt czesto.
Teresa Dworakowska napisał(a) w wiadomości: ...
>Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.
>
>Pozdrawiam Teresa
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |