Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-04 18:32:55

Temat: ciasto
Od: "Teresa Dworakowska" <t...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.

Pozdrawiam Teresa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-04 19:17:40

Temat: Re: ciasto/Owocowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Teresa Dworakowska wrote:

> Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.
> Pozdrawiam Teresa

Latwe ciasto owocowe
110 gr masla (1/2 cup)
220 gr cukru (1 cup) + 1 lyzka
2 jajka
150 gr maki (1 cup)
3/4 (0.75) lyzeczki polskiego/1 lyzeczka amerykanskiego proszku do
pieczenia
3 srednie brzoskwinie (morele, sliwki, jagody albo inne miekkie owoce,
jak nie ma swiezych, to najlepiej brzoskwinie z puszki)

Nagrzac piec do 180C/350F. Owoce pokroic na cwiartki. Mala tortownice
(24 cm - 8") wysmarowac maslem i oproszyc maka. Ubic mikserem maslo i
cukier przez 2 minuty, dodac jajka, make i proszek, ubic 3 minuty.
Przelac ciasto do tortownicy, rowno rozsypac owoce po wierzchu, nie
wciskajac, posypac calosc1 lyzka cukru. Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic
10 minut w tortownicy, potem zdjac obrecz i podac na cieplo, mozna z
lodami albo bita smietana. W czasie pieczenia owoce zanurza sie w
ciescie, ale nie opadna na dno, i ciasto bedzie mialo zlotawe "wyspy"
pomiedzy kawalkami zanurzonych owocow. Najlepsza kombinacje jaka
dotychczas zrobilam to 3 swieze brzoskwinie i garsc malin.
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 03:16:14

Temat: Re: ciasto/Owocowe
Od: Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett wrote:
Latwe ciasto owocowe
Itd.......
>Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic 10 minut w tortownicy,
>potem zdjac obrecz i podac na cieplo,
A nie da sie na zimno ?
Tak smakowicie sie prezentuje .......ale ta temperatura.......
Pozdrawiam
ewa bowman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 17:43:33

Temat: Re: ciasto/Owocowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:

> Magdalena Bassett wrote:
> Latwe ciasto owocowe
> Itd.......
> >Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic 10 minut w tortownicy,
> >potem zdjac obrecz i podac na cieplo,
> A nie da sie na zimno ?
> Tak smakowicie sie prezentuje .......ale ta temperatura.......
> Pozdrawiam
> ewa bowman

Mozna, ale lepsze na cieplo. Ja podgrzewam zimne w mikrofali przez 10
sekund.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 19:09:03

Temat: Re: ciasto/Owocowe
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


> Magdalena Bassett wrote:
> Latwe ciasto owocowe
> Itd.......

A czy mozna uzyc do niego brzoskwin z puszki? Czy te zmusza byc swieze?
Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 22:01:55

Temat: Re: ciasto/Owocowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Danka wrote:

> > Magdalena Bassett wrote:
> > Latwe ciasto owocowe
> > Itd.......
>
> A czy mozna uzyc do niego brzoskwin z puszki? Czy te zmusza byc swieze?
> Danka

Mozna . Mrozone owoce (rozmrozone) tez mozna.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-09 00:28:50

Temat: Re: ciasto
Od: "mika" <y...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Biszkopt z kremem i owocami (na prostokatna duza blache)
BISZKOPT:
5 jaj
1 szkl. cukru (niepelna)
1 i 1/4 szkl. maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Utrzepac jaja, dodac cukier. Kiedy masa bedzie biala dodac make zmieszana z
proszkiem do piecz. Piec ok. 30-40 min.

KREM (najlep
puszka owocow,
2 budynie smietankowe bez cukru
2 galaretki
margaryna Kasia
Odcedzic owoce. Do tego soku dolac wody, aby byl w sumie 1 litr plynu. Z
tego odlac 1/2 szkl. do rozmieszania budyniu. Reszte plynu zagotowac i na
tym "ugotowa" galaretke. Na tej galaretce "ugotowac" budyn. Poczekac, az
"budynio-galaretka" solidnie zastygnie. Ja te czesc kremu robie dzien
wczesniej.
Nastepnego dnia rozcieram "Kasie" i stopniowo dodaje "budynio-galaretke" -
miksuje to.
Kiedy krem jest gotowy przekroic biszkopt, polozyc warstwe kremu, owoce i
przykryc to druga czescia biszkoptu. Na wierzchu polozyc cienka warstwe
kremu i posypac wiorkami kokosowymi.

Zycze smacznego!
Wszelkie pytania i uwagi odnosnie tego ciasta prosze przesylac na moj adres,
poniewaz na tej grupie nie jestem zbyt czesto.

Teresa Dworakowska napisał(a) w wiadomości: ...
>Proszę podajcie mi jakiś przepis na dobre ciasto.
>
>Pozdrawiam Teresa
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

balsamiczny ocet
miesko gotowane
Sos slodko-kwasny
Test
nowa strona !!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »