| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-04 11:24:03
Temat: balsamiczny ocetKilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
dzieki
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-04 12:53:24
Temat: Re: balsamiczny ocet
Joanna <j...@p...com.pl> wrote in message news:38e9d110@security.net.pl...
| Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
| czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
Ocet leżakowany w beczkach dębowych przez kilka lat. Robi się przez to
gęściejszy, ciekawszy w smaku (bardziej esencjlonalny), a przy tym
nabiera głębokiej brązowej barwy. Doskonale nadaje się np. do łączenia
z oliwą w różnych sosach vinegrette - np. do sałaty. Ja używam też do
marynowania mięs.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
UIN:27412398
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 16:01:31
Temat: Re: balsamiczny ocetJoanna wrote in message <3...@s...net.pl>...
>Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
>czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
>
>dzieki
>Joanna
Jest to ocet sporządzany z kilku rodzajów wina, przechowywany przez co
najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Najcenniejsze gatunki balsamico
leżakują 50 a nawet 100 lat. Bardzo frymuśna sprawa.
Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 19:40:57
Temat: Re: balsamiczny ocetJoanna <j...@p...com.pl> wrote:
> Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
> czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
"Aceto Balsamico" -- ocet produkowany w okolicach Modeny z soku winogron
Trebbiano i Lambrusco, filtrowanego i sterylizowanego na goraco. Sok
taki rozlewa sie do beczek i zaprawia gotowym octem. Nastepnie ocet
dlugo fermentuje i dojrzewa, ciagle uzupelniany swiezym sokiem -- z tego
powodu w handlu nie podaje sie czasu lezakowania octu balsamicznego. Po
latach dojrzewania otrzymuje sie ciemny, kwasno-slodki, aromatyczny, i
bardziej lub mniej cenny, ale zawsze drogi, ocet. Czesto podrabiany lub
zafalszowywany przez mniej kosztowne dodatki. Stosowany podobnie jak
inne octy, np. do salaty, ale takze do goracych sosow, stekow z
poledwicy, truskawek etc. a takze wprost do picia z woda.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 06:15:07
Temat: Odp: balsamiczny ocetUżytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:vloG4.34044$a...@n...tpnet.pl...
> Joanna wrote in message <3...@s...net.pl>...
> >Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa
"ocet balsamiczny",
> >czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
> >dzieki
> >Joanna
>
> Jest to ocet sporządzany z kilku rodzajów wina,
przechowywany przez co
> najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Najcenniejsze
gatunki balsamico
> leżakują 50 a nawet 100 lat. Bardzo frymuśna sprawa.
> Herbatka
>
...pochodzi z rejonu Modeny, bardzo smaczny do wszelkiego
rodzaju sałatek - generalnie spotkałem się z proporcjami 5
łyzek oliwy 1 łyżka octu. Używam go takze do TRUSKAWEK w
okresie lata, gwarantuję ich niesamowity smak. Piekę często
w nim mięso. Bardzo smaczny jest również ser parmezan
pokropiony tym octem. Oczywiście w tym w "wersji" 3-5
lat.... za ten 50 letni w małym flakoniku możnaby kupic
samochód na aukcji...
Ryszard
---
[http://www.makaron.pl]
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 07:55:52
Temat: Odp: balsamiczny ocetDziekuje wszystkim Grupowiczom, ktorzy odpowiedzieli na moje pytanie. Dzieki
Wam uzupelnilam o kolejny punkt moja wiedze o gotowaniu.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |