Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia balsamiczny ocet

Grupy

Szukaj w grupach

 

balsamiczny ocet

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-04 11:24:03

Temat: balsamiczny ocet
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?

dzieki
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-04 12:53:24

Temat: Re: balsamiczny ocet
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora


Joanna <j...@p...com.pl> wrote in message news:38e9d110@security.net.pl...
| Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
| czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?

Ocet leżakowany w beczkach dębowych przez kilka lat. Robi się przez to
gęściejszy, ciekawszy w smaku (bardziej esencjlonalny), a przy tym
nabiera głębokiej brązowej barwy. Doskonale nadaje się np. do łączenia
z oliwą w różnych sosach vinegrette - np. do sałaty. Ja używam też do
marynowania mięs.



--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
UIN:27412398

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-04 16:01:31

Temat: Re: balsamiczny ocet
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna wrote in message <3...@s...net.pl>...
>Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
>czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
>
>dzieki
>Joanna

Jest to ocet sporządzany z kilku rodzajów wina, przechowywany przez co
najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Najcenniejsze gatunki balsamico
leżakują 50 a nawet 100 lat. Bardzo frymuśna sprawa.
Herbatka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-04 19:40:57

Temat: Re: balsamiczny ocet
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Joanna <j...@p...com.pl> wrote:

> Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
> czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?

"Aceto Balsamico" -- ocet produkowany w okolicach Modeny z soku winogron
Trebbiano i Lambrusco, filtrowanego i sterylizowanego na goraco. Sok
taki rozlewa sie do beczek i zaprawia gotowym octem. Nastepnie ocet
dlugo fermentuje i dojrzewa, ciagle uzupelniany swiezym sokiem -- z tego
powodu w handlu nie podaje sie czasu lezakowania octu balsamicznego. Po
latach dojrzewania otrzymuje sie ciemny, kwasno-slodki, aromatyczny, i
bardziej lub mniej cenny, ale zawsze drogi, ocet. Czesto podrabiany lub
zafalszowywany przez mniej kosztowne dodatki. Stosowany podobnie jak
inne octy, np. do salaty, ale takze do goracych sosow, stekow z
poledwicy, truskawek etc. a takze wprost do picia z woda.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 06:15:07

Temat: Odp: balsamiczny ocet
Od: <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:vloG4.34044$a...@n...tpnet.pl...
> Joanna wrote in message <3...@s...net.pl>...
> >Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa
"ocet balsamiczny",
> >czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
> >dzieki
> >Joanna
>
> Jest to ocet sporządzany z kilku rodzajów wina,
przechowywany przez co
> najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Najcenniejsze
gatunki balsamico
> leżakują 50 a nawet 100 lat. Bardzo frymuśna sprawa.
> Herbatka
>
...pochodzi z rejonu Modeny, bardzo smaczny do wszelkiego
rodzaju sałatek - generalnie spotkałem się z proporcjami 5
łyzek oliwy 1 łyżka octu. Używam go takze do TRUSKAWEK w
okresie lata, gwarantuję ich niesamowity smak. Piekę często
w nim mięso. Bardzo smaczny jest również ser parmezan
pokropiony tym octem. Oczywiście w tym w "wersji" 3-5
lat.... za ten 50 letni w małym flakoniku możnaby kupic
samochód na aukcji...
Ryszard
---
[http://www.makaron.pl]
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-05 07:55:52

Temat: Odp: balsamiczny ocet
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje wszystkim Grupowiczom, ktorzy odpowiedzieli na moje pytanie. Dzieki
Wam uzupelnilam o kolejny punkt moja wiedze o gotowaniu.

Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

miesko gotowane
Sos slodko-kwasny
Test
nowa strona !!!!
cykoria

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »