Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.polbox.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: balsamiczny ocet
Date: Tue, 4 Apr 2000 21:40:57 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 17
Message-ID: <1e8ky5k.1c2jyd01sadhj4N%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@s...net.pl>
NNTP-Posting-Host: p35.ppp.polbox.pl
X-Trace: orfika.office.polbox.pl 954877377 16631 213.241.7.35 (4 Apr 2000 19:42:57
GMT)
X-Complaints-To: r...@u...polbox.pl
NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2000 19:42:57 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26250
Ukryj nagłówki
Joanna <j...@p...com.pl> wrote:
> Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
> czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
"Aceto Balsamico" -- ocet produkowany w okolicach Modeny z soku winogron
Trebbiano i Lambrusco, filtrowanego i sterylizowanego na goraco. Sok
taki rozlewa sie do beczek i zaprawia gotowym octem. Nastepnie ocet
dlugo fermentuje i dojrzewa, ciagle uzupelniany swiezym sokiem -- z tego
powodu w handlu nie podaje sie czasu lezakowania octu balsamicznego. Po
latach dojrzewania otrzymuje sie ciemny, kwasno-slodki, aromatyczny, i
bardziej lub mniej cenny, ale zawsze drogi, ocet. Czesto podrabiany lub
zafalszowywany przez mniej kosztowne dodatki. Stosowany podobnie jak
inne octy, np. do salaty, ale takze do goracych sosow, stekow z
poledwicy, truskawek etc. a takze wprost do picia z woda.
Wladyslaw
|