Data: 2000-04-05 06:15:07
Temat: Odp: balsamiczny ocet
Od: <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:vloG4.34044$a...@n...tpnet.pl...
> Joanna wrote in message <3...@s...net.pl>...
> >Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa
"ocet balsamiczny",
> >czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
> >dzieki
> >Joanna
>
> Jest to ocet sporządzany z kilku rodzajów wina,
przechowywany przez co
> najmniej 3 lata w drewnianych beczkach. Najcenniejsze
gatunki balsamico
> leżakują 50 a nawet 100 lat. Bardzo frymuśna sprawa.
> Herbatka
>
...pochodzi z rejonu Modeny, bardzo smaczny do wszelkiego
rodzaju sałatek - generalnie spotkałem się z proporcjami 5
łyzek oliwy 1 łyżka octu. Używam go takze do TRUSKAWEK w
okresie lata, gwarantuję ich niesamowity smak. Piekę często
w nim mięso. Bardzo smaczny jest również ser parmezan
pokropiony tym octem. Oczywiście w tym w "wersji" 3-5
lat.... za ten 50 letni w małym flakoniku możnaby kupic
samochód na aukcji...
Ryszard
---
[http://www.makaron.pl]
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]
|