Data: 2000-04-04 19:40:57
Temat: Re: balsamiczny ocet
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna <j...@p...com.pl> wrote:
> Kilka razy spotkalam sie w Waszych przepisach z nazwa "ocet balsamiczny",
> czy mozecie wyjasnic co to dokladnie za ocet?
"Aceto Balsamico" -- ocet produkowany w okolicach Modeny z soku winogron
Trebbiano i Lambrusco, filtrowanego i sterylizowanego na goraco. Sok
taki rozlewa sie do beczek i zaprawia gotowym octem. Nastepnie ocet
dlugo fermentuje i dojrzewa, ciagle uzupelniany swiezym sokiem -- z tego
powodu w handlu nie podaje sie czasu lezakowania octu balsamicznego. Po
latach dojrzewania otrzymuje sie ciemny, kwasno-slodki, aromatyczny, i
bardziej lub mniej cenny, ale zawsze drogi, ocet. Czesto podrabiany lub
zafalszowywany przez mniej kosztowne dodatki. Stosowany podobnie jak
inne octy, np. do salaty, ale takze do goracych sosow, stekow z
poledwicy, truskawek etc. a takze wprost do picia z woda.
Wladyslaw
|