| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-09 16:18:22
Temat: ciasto 10-godzinne?Witam,
Nasila sie ruch na grupie z okazji Świąt, jak zwykle - ja się dołączam do
tego ruchu.
Moja Mama robiła często ciasto - nazywała je "10-godzinne", bo tyle godzin
dojrzewało. Naszła mnie ochota upiec je i jeżeli posmakuje mojemu synowiu,
to nauczyć go je robić. Niestety, nie mogę juz zapytać sie Mamy o przepis.
Wiem tylko, że dawało się mąkę, kruszyło drożdże na mąkę, chyba dolewało
mleka - makutrę przykrywało się ściereczką i odstawiało na 10 godzin.. Po
tym czasie mieszało się wszystko na gładka masę - i nie wiem czy jeszcze się
czegoś dodawało, czy nie. Do wąskiej foremki, do pieca i pychotka. Ciasto
mogło długo leżeć, doskonałe z masełkiem, czy np. powidłami. Jeśli ktos z
Grupowiczów znałby ten przepis lub podobny, to proszę o odzew.
Pozdrawiam i na pewno nie muszę zyczyć smacznych Świąt, bo takie będą, ale
np. zdrowych.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-09 23:38:47
Temat: Re: ciasto (P)Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c56iac$ae$1@inews.gazeta.pl...
> Moja Mama robiła często ciasto - nazywała je "10-godzinne", bo tyle godzin
> dojrzewało. Naszła mnie ochota upiec je i jeżeli posmakuje mojemu synowiu,
> Jacek
Witam!
Ja robię ciasto drożdżowe z owocami, które musi leżeć całą noc.
ciasto:
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
3/4 szkl. cukru
2 1/2 szkl. mąki
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
ok. 40 dkg mrożonych owoców (śliwek, truskawek, jagód)
kruszonka:
3 dkg masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Ciasto: Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Umyć cytrynę, wycisnąć z niej sok. W
misce utrzeć drożdże z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Zalać ciepłym
mlekiem z masłem. Dodać mąkę i wymieszać tak, by było gładkie. Wyłożyć do blaszki
ok. 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia (albo masłem i bułką/mąką), rozłożyć
równomiernie. Przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Do miski po cieście włożyć składniki na kruszonkę i dobrze połączyć. Pokruszyć na
kawałki i wstawić do lodówki (na noc).
Rano poukładać równomiernie na cieście owoce, pokruszyć na wierzch kruszonkę. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40-50 minut.
Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt i smacznego!
Agnieszka i Złota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |