Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "conet" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto 10-godzinne?
Date: Fri, 9 Apr 2004 18:18:22 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 17
Message-ID: <c56iac$ae$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aau34.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1081527437 334 83.27.4.34 (9 Apr 2004 16:17:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Apr 2004 16:17:17 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: conet
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197961
Ukryj nagłówki
Witam,
Nasila sie ruch na grupie z okazji Świąt, jak zwykle - ja się dołączam do
tego ruchu.
Moja Mama robiła często ciasto - nazywała je "10-godzinne", bo tyle godzin
dojrzewało. Naszła mnie ochota upiec je i jeżeli posmakuje mojemu synowiu,
to nauczyć go je robić. Niestety, nie mogę juz zapytać sie Mamy o przepis.
Wiem tylko, że dawało się mąkę, kruszyło drożdże na mąkę, chyba dolewało
mleka - makutrę przykrywało się ściereczką i odstawiało na 10 godzin.. Po
tym czasie mieszało się wszystko na gładka masę - i nie wiem czy jeszcze się
czegoś dodawało, czy nie. Do wąskiej foremki, do pieca i pychotka. Ciasto
mogło długo leżeć, doskonałe z masełkiem, czy np. powidłami. Jeśli ktos z
Grupowiczów znałby ten przepis lub podobny, to proszę o odzew.
Pozdrawiam i na pewno nie muszę zyczyć smacznych Świąt, bo takie będą, ale
np. zdrowych.
Jacek
|