Data: 2004-04-09 23:38:47
Temat: Re: ciasto (P)
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c56iac$ae$1@inews.gazeta.pl...
> Moja Mama robiła często ciasto - nazywała je "10-godzinne", bo tyle godzin
> dojrzewało. Naszła mnie ochota upiec je i jeżeli posmakuje mojemu synowiu,
> Jacek
Witam!
Ja robię ciasto drożdżowe z owocami, które musi leżeć całą noc.
ciasto:
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
3/4 szkl. cukru
2 1/2 szkl. mąki
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
ok. 40 dkg mrożonych owoców (śliwek, truskawek, jagód)
kruszonka:
3 dkg masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Ciasto: Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Umyć cytrynę, wycisnąć z niej sok. W
misce utrzeć drożdże z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Zalać ciepłym
mlekiem z masłem. Dodać mąkę i wymieszać tak, by było gładkie. Wyłożyć do blaszki
ok. 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia (albo masłem i bułką/mąką), rozłożyć
równomiernie. Przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Do miski po cieście włożyć składniki na kruszonkę i dobrze połączyć. Pokruszyć na
kawałki i wstawić do lodówki (na noc).
Rano poukładać równomiernie na cieście owoce, pokruszyć na wierzch kruszonkę. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40-50 minut.
Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt i smacznego!
Agnieszka i Złota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|