Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto dyniowe - małe pytanko

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto dyniowe - małe pytanko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-29 19:54:25

Temat: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Mam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może, jakiej
konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.
Pozdrawiam
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-29 20:45:26

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: "jaro" <j...@w...pl _NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


"Medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:clu74o$nf$1@phone.provider.pl...
> Mam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
> m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może,
jakiej
> konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
> opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.

Może ja to samo ciasto zrobiłam przedwczoraj:) Długo odparowywać, bo ta
dynia właściwie powinna zostać uprazona w piekarniku. Będziesz dodawać
śmietanę tez?
Mnie wyszło pyszne, ale strasznie długo musiało się piec w piekarniku, gdyz
także miałam dynię gotowaną.

Pozdrawiam

Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 20:46:21

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Medea wrote:

> Mam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
> m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może, jakiej
> konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
> opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.
> Pozdrawiam
> Ewa

Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
Konsystencje to ma mniej wiecej jak ziemniaki przygotowane na psmazenie plackow
ziemniaczanych - takie geste, ze z lyzki spada wielkimi kleksami. Powodzenia.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 21:31:22

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jaro" <j...@w...pl _NOSPAM> napisał w wiadomości
news:clua49$pqq$1@korweta.task.gda.pl...
> Może ja to samo ciasto zrobiłam przedwczoraj:) Długo odparowywać, bo ta
> dynia właściwie powinna zostać uprazona w piekarniku. Będziesz dodawać
> śmietanę tez?
> Mnie wyszło pyszne, ale strasznie długo musiało się piec w piekarniku,
gdyz
> także miałam dynię gotowaną.

W moim przepisie nie ma śmietany. Są rodzynki, orzechy, olej, mąka, jaja i
przyprawa do pierników. Będę piekła dopiero jutro, bo już dzisiaj nie mam
siły. Pure zapakowałam do słoików. Będzie tego na kilka ciast. Wyszło takie
sobie, niezbyt gęste - takie właśnie jak pisała Magda, jak ciasto na placki
ziemniaczane. Ale następnym razem rzeczywiście upiekę tę dynię, bo obieranie
surowej to męka i w dodatku mam teraz od niej zupełnie wysuszone ręce -
żaden krem nie pomaga.
Dobranoc
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 21:31:57

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...

> Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
> Konsystencje to ma mniej wiecej jak ziemniaki przygotowane na psmazenie
plackow
> ziemniaczanych - takie geste, ze z lyzki spada wielkimi kleksami.
Powodzenia.
>

Dzięki za wskazówki, następnym razem upiekę.
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 21:54:48

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...
> Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.

A piecze się ją w całości, czy usuwa się wcześniej pestki?
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 23:37:01

Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Medea wrote:

> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...
> > Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
>
> A piecze się ją w całości, czy usuwa się wcześniej pestki?
> Ewa

Najlatwiej tak: dynie przekroic na pol, usunac pestki i flaki, jesli
dynia duza, przekroic na cwiartki, zawinac w folie i piec w bardzo
goracym piecu az bedzie miekkie (latwo sprawdzic uciskajac przez
scierke). Ostudzic. Wyskrobac miazsz lyzka. Ubic go troche mikserem lub
widelcem. Zapakowac do slojow i pasteryzowac albo trzymac w lodowce i
uzyc w ciagu tygodnia.

Pozwole sobie powtorzyc moje przepisy na ciasta dyniowe, w ktorych sklad
wchodzi miazsz dyniowy:

Na bazie ciasta bananowego:
http://tinylink.com/?WvT5p1gOFO

Ciasto piernikowo-dyniowe
http://tinylink.com/?tJVXGRAgc8

Pumpkin Pie (Amerykanski paj dyniowy)
http://tinylink.com/?eQPLF5cNmJ

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ryz w chlebie.
Cókier
sernik na zimno - szukam przepisu
czy można zastąpić brązowy cukier...
Wolno przegrzewać, wolno szorować, wolno używać ostrych narzędzi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »