| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-29 19:54:25
Temat: ciasto dyniowe - małe pytankoMam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może, jakiej
konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-29 20:45:26
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
"Medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:clu74o$nf$1@phone.provider.pl...
> Mam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
> m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może,
jakiej
> konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
> opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.
Może ja to samo ciasto zrobiłam przedwczoraj:) Długo odparowywać, bo ta
dynia właściwie powinna zostać uprazona w piekarniku. Będziesz dodawać
śmietanę tez?
Mnie wyszło pyszne, ale strasznie długo musiało się piec w piekarniku, gdyz
także miałam dynię gotowaną.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 20:46:21
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Medea wrote:
> Mam przepis na ciasto dyniowe a'la piernik, którego składnikiem mają być
> m.in. 2 szklanki pure z ugotowanej dyni. Czy ktoś orientuje się może, jakiej
> konsystencji powinno być to pure? W przepisie nie ma takiego dokładnego
> opisu, a mi się dynia gotuje i nie wiem, czy ją jeszcze długo odparowywać.
> Pozdrawiam
> Ewa
Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
Konsystencje to ma mniej wiecej jak ziemniaki przygotowane na psmazenie plackow
ziemniaczanych - takie geste, ze z lyzki spada wielkimi kleksami. Powodzenia.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 21:31:22
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Użytkownik "jaro" <j...@w...pl _NOSPAM> napisał w wiadomości
news:clua49$pqq$1@korweta.task.gda.pl...
> Może ja to samo ciasto zrobiłam przedwczoraj:) Długo odparowywać, bo ta
> dynia właściwie powinna zostać uprazona w piekarniku. Będziesz dodawać
> śmietanę tez?
> Mnie wyszło pyszne, ale strasznie długo musiało się piec w piekarniku,
gdyz
> także miałam dynię gotowaną.
W moim przepisie nie ma śmietany. Są rodzynki, orzechy, olej, mąka, jaja i
przyprawa do pierników. Będę piekła dopiero jutro, bo już dzisiaj nie mam
siły. Pure zapakowałam do słoików. Będzie tego na kilka ciast. Wyszło takie
sobie, niezbyt gęste - takie właśnie jak pisała Magda, jak ciasto na placki
ziemniaczane. Ale następnym razem rzeczywiście upiekę tę dynię, bo obieranie
surowej to męka i w dodatku mam teraz od niej zupełnie wysuszone ręce -
żaden krem nie pomaga.
Dobranoc
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 21:31:57
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...
> Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
> Konsystencje to ma mniej wiecej jak ziemniaki przygotowane na psmazenie
plackow
> ziemniaczanych - takie geste, ze z lyzki spada wielkimi kleksami.
Powodzenia.
>
Dzięki za wskazówki, następnym razem upiekę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 21:54:48
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...
> Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
A piecze się ją w całości, czy usuwa się wcześniej pestki?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-29 23:37:01
Temat: Re: ciasto dyniowe - małe pytanko
Medea wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4182AC1B.E42510D@olypen.com...
> > Zwykle dynie do ciasta piecze sie, a gdy miekkie, wyskrobuje miazsz.
>
> A piecze się ją w całości, czy usuwa się wcześniej pestki?
> Ewa
Najlatwiej tak: dynie przekroic na pol, usunac pestki i flaki, jesli
dynia duza, przekroic na cwiartki, zawinac w folie i piec w bardzo
goracym piecu az bedzie miekkie (latwo sprawdzic uciskajac przez
scierke). Ostudzic. Wyskrobac miazsz lyzka. Ubic go troche mikserem lub
widelcem. Zapakowac do slojow i pasteryzowac albo trzymac w lodowce i
uzyc w ciagu tygodnia.
Pozwole sobie powtorzyc moje przepisy na ciasta dyniowe, w ktorych sklad
wchodzi miazsz dyniowy:
Na bazie ciasta bananowego:
http://tinylink.com/?WvT5p1gOFO
Ciasto piernikowo-dyniowe
http://tinylink.com/?tJVXGRAgc8
Pumpkin Pie (Amerykanski paj dyniowy)
http://tinylink.com/?eQPLF5cNmJ
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |