| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-22 12:46:51
Temat: ciasto na pierogiW tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
pozdrawiam
========
draculka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-22 12:51:44
Temat: Re: ciasto na pierogi
>W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
ja daje tylko wodę i mąkę, bez jajka i ciasto jest miękkie
--
Pozdrawiam
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-22 13:27:03
Temat: Re: ciasto na pierogi
Użytkownik "draculka" <d...@S...autograf.pl> napisał w
wiadomości news:doe7ak$1e1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pierogi.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-22 13:36:22
Temat: Re: ciasto na pierogi
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:doe9j3$cvb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "draculka" <d...@S...autograf.pl> napisał w
> wiadomości news:doe7ak$1e1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
> jakie
> > składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> > ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pierogi.htm
> --
1 szklanka wody i 2 jajka wystarczają Ci na zagniecenie ciasta z kilograma
mąki?
Ja teraz robiłam zapas pierogów z ciasta do którego na 560 g mąki bierze się
250 g wrzątku, 1 jajko i łyżkę oleju i nie było za rzadkie...
No, ale grunt, żeby pierogi smakowały;-)
pozdrawiam świątecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-22 13:39:35
Temat: Re: ciasto na pierogidraculka <d...@S...autograf.pl> wrote:
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
> jakie składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co
> zrobić, żeby ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby
> wyszło ok. pozdrawiam
> ========
> draculka
wydaje mi się, że idealne ciasto to raczej kwestia wprawy, wyczucia w
rękach. Ja ciasto robię dodając do mąki gorącą (lub ciepłą)wodę i trochę
oleju.
M.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-22 15:35:25
Temat: Re: ciasto na pierogiUżytkownik draculka napisał:
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
Tu na grupie ktoś podawał rewelacyjny przepis: 3 szklanki mąki, szklanka
gorącej wody i łyżeczka masła. Rewelacyjne proporcje, kleistość i
miękkość. Polecam.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-22 18:48:40
Temat: Re: ciasto na pierogitapta wrote:
> Użytkownik draculka napisał:
>
>> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
>> jakie składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co
>> zrobić, żeby ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby
>> wyszło ok.
>
>
> Tu na grupie ktoś podawał rewelacyjny przepis: 3 szklanki mąki, szklanka
> gorącej wody i łyżeczka masła. Rewelacyjne proporcje, kleistość i
> miękkość. Polecam.
>
Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
wlozyc?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-22 19:03:10
Temat: Re: ciasto na pierogi
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał
> Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
> wlozyc?
Właśnie skonczyłam robić pierogi z kapustą i grzybami . Ciasto zrobiłam wg
przepisu wyżej. Jak tylko się zagotowała woda, wlałam prosto z czajnika do
szklanki rozpuściłam w niej masło i do mąki . Ciasto wyszło ok.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-22 19:21:10
Temat: Re: ciasto na pierogiUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
> wlozyc?
Wrzątek. Mąka się chyba powinna sparzyć.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-22 22:33:55
Temat: Re: ciasto na pierogi2 szkl. maki, woda, 2 jajka, troszke gatunkowego oleju. Nadaja sie i do
gotowania i do smazenia.
--
Pozdrawiam
Agnieszka Jędraszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |