Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-22 12:46:51

Temat: ciasto na pierogi
Od: "draculka" <d...@S...autograf.pl> szukaj wiadomości tego autora

W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
pozdrawiam
========
draculka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-22 12:51:44

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.

ja daje tylko wodę i mąkę, bez jajka i ciasto jest miękkie

--
Pozdrawiam

Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-22 13:27:03

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "draculka" <d...@S...autograf.pl> napisał w
wiadomości news:doe7ak$1e1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.

http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pierogi.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-22 13:36:22

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:doe9j3$cvb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "draculka" <d...@S...autograf.pl> napisał w
> wiadomości news:doe7ak$1e1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
> jakie
> > składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> > ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pierogi.htm
> --


1 szklanka wody i 2 jajka wystarczają Ci na zagniecenie ciasta z kilograma
mąki?
Ja teraz robiłam zapas pierogów z ciasta do którego na 560 g mąki bierze się
250 g wrzątku, 1 jajko i łyżkę oleju i nie było za rzadkie...
No, ale grunt, żeby pierogi smakowały;-)

pozdrawiam świątecznie
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-12-22 13:39:35

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

draculka <d...@S...autograf.pl> wrote:
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
> jakie składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co
> zrobić, żeby ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby
> wyszło ok. pozdrawiam
> ========
> draculka

wydaje mi się, że idealne ciasto to raczej kwestia wprawy, wyczucia w
rękach. Ja ciasto robię dodając do mąki gorącą (lub ciepłą)wodę i trochę
oleju.

M.K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-12-22 15:35:25

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik draculka napisał:
> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem jakie
> składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co zrobić, żeby
> ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby wyszło ok.

Tu na grupie ktoś podawał rewelacyjny przepis: 3 szklanki mąki, szklanka
gorącej wody i łyżeczka masła. Rewelacyjne proporcje, kleistość i
miękkość. Polecam.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-12-22 18:48:40

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
> Użytkownik draculka napisał:
>
>> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby wiem
>> jakie składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę co
>> zrobić, żeby ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie żeby
>> wyszło ok.
>
>
> Tu na grupie ktoś podawał rewelacyjny przepis: 3 szklanki mąki, szklanka
> gorącej wody i łyżeczka masła. Rewelacyjne proporcje, kleistość i
> miękkość. Polecam.
>


Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
wlozyc?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-12-22 19:03:10

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Przyklejka>" <h...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał
> Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
> wlozyc?


Właśnie skonczyłam robić pierogi z kapustą i grzybami . Ciasto zrobiłam wg
przepisu wyżej. Jak tylko się zagotowała woda, wlałam prosto z czajnika do
szklanki rozpuściłam w niej masło i do mąki . Ciasto wyszło ok.

Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-12-22 19:21:10

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:

> Czy przez goraca wode rozumiesz wrzatek, czy taka, do ktorej mozna palec
> wlozyc?

Wrzątek. Mąka się chyba powinna sparzyć.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-12-22 22:33:55

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Agnieszka i Dariusz Jędraszek" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

2 szkl. maki, woda, 2 jajka, troszke gatunkowego oleju. Nadaja sie i do
gotowania i do smazenia.

--
Pozdrawiam
Agnieszka Jędraszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zrbic aby był puszysty sernik?
a to pasztet
sum - jak przyrzadzic
pLyta gazowa jaka
Koktail z krewetek mrożonych - jak?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »