| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-08 10:42:54
Temat: ciasto naleśnikowewitajcie
No to i ja czymś sie z wami podziele , jest to ciasto naleśnikowe , ale nie
takie zwykłe , pyszne , rozpływające się w ustach z chrupiącymi brzegami ,
ale UWAGA to ciasto nadaje sie tylko to naleśników na słodko , doskonale
smakują z serkiem Mascarpone i poziomkami , jagodami , truskawkami lub ze
wszystkim naraz :)
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli (nawet mniej)
1/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mleka
2 jaja ubite
olejek waniliowy
2 łyżki roztopionego masła
do miski przesiać mąke i uformować dołek .
W drugiej misce rozpuscić w mleku cukier i sól i wmieszać do tego ubite
jaja, dodać kilka kropli olejku waniliowego .
Całą mase wlać do mąki powoli mieszając na gładką mase .Wmieszać roztopione
masło .
Schłodzić w lodówce ok 1 godziny .
Smażyć oczywiście bez tłuszczu
Z takiej ilości wychodzi mi 10 naleśników
są jeszcze dwie mozliwości :
naleśniki cytrynowe -do ciasta dodać 2 łyżki startej skórki z cytryny
naleśniki czekoladowe -zastąpić 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao
polecam bardzo gorąco bo ciasto jest na prawde rewelka , a w te letniei
owocowe dni nic nie smakuje lepiej jak lekki posiłek
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-08 11:05:34
Temat: Odp: ciasto naleśnikowe
Użytkownik Meg <m...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ccj8fk$lpb$...@i...gazeta.pl...
> polecam bardzo gorąco bo ciasto jest na prawde rewelka , a w te letniei
> owocowe dni nic nie smakuje lepiej jak lekki posiłek
Nie omieszkam dzis wypróbować.
--
Piotr Gołębiowski
h...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 12:22:00
Temat: Re: ciasto naleśnikoweDnia 2004-07-08 12:42,Użytkownik Meg ziewnął szeroko i rzekł:
> W drugiej misce rozpuscić w mleku cukier i sól i wmieszać do tego ubite
> jaja, dodać kilka kropli olejku waniliowego .
Masz na myśli całe jajka czy żółtka? Co rozumiesz przez ubite jajka?
Roztrzepane?
> Całą mase wlać do mąki powoli mieszając na gładką mase .Wmieszać roztopione
> masło .
Czym mieszasz? Łychą? Mikserem? Ciasto wychodzi dość gęste, tak?
> są jeszcze dwie mozliwości :
> naleśniki cytrynowe -do ciasta dodać 2 łyżki startej skórki z cytryny
> naleśniki czekoladowe -zastąpić 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao
O, to jest fajne ;)
--
Kruszyna
"I na jedno to wypadnie, bylem nie tył, to nieładnie
Przyzna chyba, że nieładnie, każdy z was..." (K. Puchatek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 12:27:54
Temat: Re: ciasto naleśnikoweUżytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ccjea3$mgf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dnia 2004-07-08 12:42,Użytkownik Meg ziewnął szeroko i rzekł:
>
>
>
> Masz na myśli całe jajka czy żółtka? Co rozumiesz przez ubite jajka?
> Roztrzepane?
całe , ubite mikserem na gładko -kilka minut
>
> Czym mieszasz? Łychą? Mikserem? Ciasto wychodzi dość gęste, tak?
łyżką lub trzepaczką , wtedy lepiej wychodzi , nie jest gęste jak to
naleśnikowe -lejące
>
> > są jeszcze dwie mozliwości :
> > naleśniki cytrynowe -do ciasta dodać 2 łyżki startej skórki z cytryny
> > naleśniki czekoladowe -zastąpić 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao
>
> O, to jest fajne ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 12:36:10
Temat: Re: ciasto naleśnikoweDnia 2004-07-08 14:27,Użytkownik Meg ziewnął szeroko i rzekł:
> całe , ubite mikserem na gładko -kilka minut
Acha, dzięki.
> łyżką lub trzepaczką , wtedy lepiej wychodzi , nie jest gęste jak to
> naleśnikowe -lejące
A czy można zrobić jak przy klasycznych naleśnikach - dosypywać po
trochę mąkę do jajecznej całości i mieszać? Nie zaszkodzi im?
--
Kruszyna
"I na jedno to wypadnie, bylem nie tył, to nieładnie
Przyzna chyba, że nieładnie, każdy z was..." (K. Puchatek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 14:30:42
Temat: Re: ciasto naleśnikowe
>
> > łyżką lub trzepaczką , wtedy lepiej wychodzi , nie jest gęste jak to
> > naleśnikowe -lejące
>
> A czy można zrobić jak przy klasycznych naleśnikach - dosypywać po
> trochę mąkę do jajecznej całości i mieszać? Nie zaszkodzi im?
pewnie że można , cały sęk w tym żeby grudek nie było:))
jak po usmażeniu pierwszego stwierdzisz że ciasto jest za gęste to dodaj
troche mleka i wymieszaj
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |