Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co jecie 1 listopada?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co jecie 1 listopada?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 85


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2007-11-01 20:25:58

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaksa pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fgcqj2$2n0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> A ja dziś niczego nie gotowałam: śledzie i podpłomyk. I wódeczka, kiszone
>> opieńki od Slaviego.
>
> Ja też CHCĘ!

Ha! Póki co - tylko ja mam ten przywilej (jeśli chodzi o opieńki) ;-)

>> Nadmienię, że mój mąż (koneser!) powiedział, że w kategorii "pikantne
>> dodatki" plasują się one obecnie na pierwszym miejscu.
>
> Slavi jako pikantny dodatek na pierwszym miejscu?
> Każdy mąz dla kochajacej baby jest koneser.

Nienienie! To jest absolutnie obiektywne, co napisałam. On to ma z
dziada pradziada - koneserstwo napitkowe i zakąskowe kształtowało sie w
tej rodzinie od z górą dwu setek lat :-D

> Inny by nie przetrzymał całości.

A, to też :-D

> Ale, ze Slavi na pierwszym miejscu.???

Wydaje mi się, że wySlaviam się dość gramatycznie i pisałam "plasują się
one" a nie "plasuje się on". Podejrzewam, że Slavi nie jest całkiem
jadalny, choć zjadliwy bywa często ;-)

>
>> Tak jak wędzona paprykowana słonina
>
> hmmm - mam gdzieś linka do rosyjskiej strony kulinarnej i tam jest przepis
> na sało - robiłem. Toż to jakieś były delikatesy.
>
> Jaksa

Własnie kupiłam odpowiednią słoninkę - grubą na 3 palce. Będę preparować
:-) :-)


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2007-11-01 23:46:30

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: Artur Fortuna <f...@p...ple.Reply-To.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik BBjk miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony gdzieś
w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:


> W Krakowie przy wszystkich cmentarzach sprzedają w tym okresie ohydnie
> słodki i lepki "miodek turecki", o innych potrawach "funeralnych" nie
> wiem. Tego "miodku" tez nie jem.

Miodek turecki - najcenniejsze w nim to, że jest. Zawsze, co roku. Tylko
te dwa dni.
Tradycja. A jak jest to trza kupić i zjeść. Bo jak się nie kupi i nie
zje to za parę lat będziemy o ten jeden miodek ubożsi.

Miodek turecki 1 listopada jest pycha.


--
Artur Fortuna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2007-11-02 04:44:49

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Szymuś" <pwid_@_poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W mojej rodzinie tradycyjnie je się kapustę kiszoną gotowaną z grochem i
okraszoną skwarkami z wędzonego boczku. Zawsze przygotowane wcześniej i po
powrocie z cmentarza można nawet w mikrofalówce szybko podgrzać,


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2007-11-02 06:40:12

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fgdc78$qtf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fgcqj2$2n0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> A ja dziś niczego nie gotowałam: śledzie i podpłomyk. I wódeczka, kiszone
>> opieńki od Slaviego.
>
> Ja też CHCĘ!
>
>> Nadmienię, że mój mąż (koneser!) powiedział, że w kategorii "pikantne
>> dodatki" plasują się one obecnie na pierwszym miejscu.
>
> Slavi jako pikantny dodatek na pierwszym miejscu?
> Każdy mąz dla kochajacej baby jest koneser.
> Inny by nie przetrzymał całości.
> Ale, ze Slavi na pierwszym miejscu.???
>
>> Tak jak wędzona paprykowana słonina
>
> hmmm - mam gdzieś linka do rosyjskiej strony kulinarnej i tam jest przepis
> na sało - robiłem. Toż to jakieś były delikatesy.
>
> Jaksa

Nie jadłeś mojej uwędzonej słoniny i boczusia zawekowanych w słoju
wecka - otwarcie takiego słoja powodowało gwałtowny ślinotok obserwatorów.
Ta słonina i boczek smarowały się na chlebie jak masło, były lepsze niż
wojskowe miny ze słoniną.
Podobnie normalna swojska kiełbasa normalnie uwędzona i zwinięta w
spiralę w wecku i z włożonym środek boczkiem wędzonym lub słoniną i zalana
roztopionym smalcem - zapasteryzowana w piekarniku / piecu chlebowym.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2007-11-02 06:47:10

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fgdc78$qtf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fgcqj2$2n0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> A ja dziś niczego nie gotowałam: śledzie i podpłomyk. I wódeczka, kiszone
>> opieńki od Slaviego.
>
> Ja też CHCĘ!

Kup dowolne grzyby np. boczniaka i zakiś, obgotować, wymieszać z
przyprawami, odrobiną cukru i solą (do smaku) i ułożyć w słoiku lub garnku
kamiennym blaszkami do góry przekładając cebulą, przycisnąć talerzykiem
ociążyć innym słoikiem napelnionym wodą. Gdy okaże się po paru dniach, że
puszczonego soku jest zbyt mało - zalać solanką.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2007-11-02 08:00:21

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
> news:fgdc78$qtf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:fgcqj2$2n0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>> A ja dziś niczego nie gotowałam: śledzie i podpłomyk. I wódeczka, kiszone
>>> opieńki od Slaviego.
>> Ja też CHCĘ!
>
> Kup dowolne grzyby np. boczniaka i zakiś, obgotować, wymieszać z
> przyprawami, odrobiną cukru i solą (do smaku) i ułożyć w słoiku lub garnku
> kamiennym blaszkami do góry przekładając cebulą, przycisnąć talerzykiem
> ociążyć innym słoikiem napelnionym wodą. Gdy okaże się po paru dniach, że
> puszczonego soku jest zbyt mało - zalać solanką.
>
>
>
Wyobrażam sobie, jak smakuja w tej postaci moje ulubione rydzyki... mniam!
:-)

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2007-11-02 08:04:31

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaksa pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fgcqj2$2n0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> A ja dziś niczego nie gotowałam: śledzie i podpłomyk. I wódeczka, kiszone
>> opieńki od Slaviego.
>
> Ja też CHCĘ!

Znalazłam:
http://www.potrawyregionalne.pl/259,przepisy_i_recep
tury.htm?action=more&id=512

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2007-11-02 08:19:30

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Jaksa" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fgehg2$nsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Kup dowolne grzyby np. boczniaka i zakiś, obgotować, wymieszać z
> przyprawami, odrobiną cukru i solą (do smaku) i ułożyć w słoiku lub garnku
> kamiennym blaszkami do góry przekładając cebulą,

I nie zalewać solanką?
Tylko tak "na sucho"?

Jaksa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2007-11-02 08:26:03

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Jaksa" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fgem4i$2fb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Znalazłam:
> http://www.potrawyregionalne.pl/259,przepisy_i_recep
tury.htm?action=more&id=512
>
> --

Dzięki, może się pokuszę na ukiszenie

Jaksa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2007-11-02 08:33:33

Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fgemkc$n6e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fgehg2$nsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Kup dowolne grzyby np. boczniaka i zakiś, obgotować, wymieszać z
>> przyprawami, odrobiną cukru i solą (do smaku) i ułożyć w słoiku lub
>> garnku kamiennym blaszkami do góry przekładając cebulą,
>
> I nie zalewać solanką?
> Tylko tak "na sucho"?
>
> Jaksa

Solankę dopiero gdy puszczą zbyt mało soku, o ile nie są mimo obciążenia
nim przykryte.
Oczywiście - grzyby można solić, wtedy są zasolone w takim stopniu, że
bez wymoczenia (jak śledzi) nie nadają się do jedzenia. Ale za to, po
wymoczeniu, można z nimi robić wszystko!!!
Co więcej np. rydz wełnianka - trujący i niezjadliwy z powodu piekącego
smaku po trzech miesiącach przebywania w solance staje sie jadalny!!! Ale
nie polecam...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 . 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszenie
Kolacja
śniadanie
[priv] pytanie do Ikselki - salatka z selera
mój kolejny udany chleb

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »