Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...

Grupy

Szukaj w grupach

 

...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-08 08:44:50

Temat: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


..sądzę jak najlepiej! Najpierw o cebulakach. W piatek
zamknieta w domu wpadlam w kuchenny szał. Przerobiłam wszystko co bylo
w lodówce. Wczorajszy rosół - na barszcz. Wołowe z rosołu - na
sztukę mięsa w sosie chrzanowym ( dogotowane zostały jajka na
twardo dla ewentualnych chetnych do sosu). Resztki ziemniaków
na kluski śląskie. A do barszczu cebulaki. Trochę miałam dylemtu
jak po zastosowaniu wszystkich proporcji i świetnym wyrobieniu
ciasta okazało się, że teraz zgodnie z przepisem powinnam
uformować kukę i ją spłaszczyć. Chciałabym zobaczyć autorkę jak z
mojego ciasta lepi sobie kulkę. No nic to, pacnęłam po "...." na
blachę i ryzyk fizyk. Wyszły idealne - rumiane, lekko
chrupiace na spodzie o mocnym aromacie cebuli (brawa z smietane w
farszu). Jak domownikom powiedziałam, że robione a nie ze sklepu to
cos w nich pękło...Doskonały przepis.

A teraz o Bulach szwedzkich Adioli.

..bez zarzutu a nawet pochylam głowę. Niedzielny podwieczorek.
Nafaszerowane i cynamonem, i orzechami, i rodzynkami,
wiórkami, kandyzowanymi owocami i polane czekoladą. Znaczy był wybór.
Miałam dylemat z tym polewaniem ale okazalo się, że ciasto nie
jest tak mocno słodkie. Przypominało bez tych moich dodatków -
słodkość maslanych bułeczek z piekarni - rogalików. Polewa
zrobiła z nich całkiem podwieczorkowe ciasto. Odniosłam tez
wrażenie, że chyba lepiej smakowały jak już solidnie ostygły. Popijać
trzeba było goracym kakao lub ciepła czekoladą a aromat sunął po
piętrach na sam parter...

( i tu następuja brawa dla autorek obu specjałów... Kurtyna)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-09 22:48:04

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a1eb9k$gp6$1@news.tpi.pl...
>
> ..sądzę jak najlepiej! >
> ( i tu następuja brawa dla autorek obu specjałów... Kurtyna)

Klaniam sie :-))), zgieta w pol........... czy juz moge sie podniesc ??
Dziekuje :-)), ....Jeszcze tylko jeden lekki uklon na koniec :-)))

No i wcale nie jestem zdziwiona, bo bulle to u mnie obowiazek cotygodniowy.
Dwie blachy i jak goscie wpadna to nie ma co powachac, bo wchlaniaja jak
............. . Bardzo je lubimy i jak widze coraz wiecej grupowiczow :-)).
Milo czyta sie takie posty :-)). Dzieki :-)))

Pozdr.
Adiola

P.S. Wyprobuj jeszcze moje buleczki pizzowe, tez sa pyszne :-)).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 08:56:18

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Adiola" <a...@w...pl> wrote in message
news:a1ihbl$20h3$1@pingwin.acn.pl...
> Milo czyta sie takie posty :-)). Dzieki :-)))
>
> P.S. Wyprobuj jeszcze moje buleczki pizzowe, tez sa pyszne :-)).
>

Chleb z orzechami wloskimi i kolendra tez pycha- wyprobowalam i wyszedl
suuuper. Dzieki za przepis :-)

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 11:09:47

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>..sądzę jak najlepiej! Najpierw o cebulakach.
a czy ja moge prosic przepis???? Bo zupelnie mi umknal


>A teraz o Bulach szwedzkich Adioli.
>
>..bez zarzutu a nawet pochylam głowę. Niedzielny podwieczorek.
>Nafaszerowane i cynamonem, i orzechami, i rodzynkami,
>wiórkami, kandyzowanymi owocami i polane czekoladą. Znaczy był wybór.
>Miałam dylemat z tym polewaniem ale okazalo się, że ciasto nie
>jest tak mocno słodkie. Przypominało bez tych moich dodatków -
>słodkość maslanych bułeczek z piekarni - rogalików. Polewa
>zrobiła z nich całkiem podwieczorkowe ciasto. Odniosłam tez
>wrażenie, że chyba lepiej smakowały jak już solidnie ostygły. Popijać
>trzeba było goracym kakao lub ciepła czekoladą a aromat sunął po
>piętrach na sam parter...

i ja sie przylaczam
Cudo po prostu.
Odkad pierwszy raz zrobilam jestem systematycznie terrozyzowana w celu
ciaglego ich robienia. 2 blachy znikaja w pare godzin, chyba zaczne robic
podwojne porcje.

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 11:22:43

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Adiola" <a...@w...pl> wrote:

>P.S. Wyprobuj jeszcze moje buleczki pizzowe, tez sa pyszne :-)).

..masz to jak w PKO...;)

Pozdrawiam.
AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 11:50:08

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Monisiatko" <M...@i...pl> wrote:

>>
>>..sądzę jak najlepiej! Najpierw o cebulakach.
>a czy ja moge prosic przepis???? Bo zupelnie mi umknal

..podaję...

"A przepis nie jest mój, dostałam go od grupowiczki i bardzo
jej za to dziękuje, zwłaszcza że jestem fanatyczką wypieków
drożdżowych :-), chyba jestem uzależniona.
A oto cebulaki drożdżowe: 2 szklanki maki, 1 jajko, sól,
pieprz, łyżeczka cukru,3 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki
oleju lub 5 dag margaryny, 3-4 cebule, 5 dag tłuszczu, łyżka
śmietany, 2 łyżki startego sera, cos do wysmarowania formy
Robi się rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru. odstawia do
wyrośnięcia Do michy przesiewa mąkę, wlewa rozczyn, olej,
jajko i sól, wyrabia tyle ile trzeba, aż odstaje od ręki potem
dzieli na kule, 12-16 sztuk powinno wyjść robi z kuli placek,
kładzie się je na tłustej blasze i odstawia do wyrośnięcia cebule
kroimy, podsmażamy na tłuszczyku, wodą podlać żeby była miękka w
tą cebule wkłada się śmietanę i tak do zagotowania się trzyma
na piecu, posolić, popieprzyć...... potem na tych plackach
wyrośniętych juz robi się dołek - ja robię szklanką :). kładzie
cebulę, osypuje serem i do piekarnika aż się zarumieni no i cieple
najlepsze. " tak napisła Dorunia...

przypomniała AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 12:35:53

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

I Tobie i Doruni dziekuje za przepis
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 13:09:36

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> >P.S. Wyprobuj jeszcze moje buleczki pizzowe, tez sa pyszne :-)).
>
> ..masz to jak w PKO...;)

to znaczy nie dostaniesz nic :-(

Mi PKO ukradło książeczkę wysłaną do oprocentowania w 1981 roku. Mam
poświadczenie, ale książeczki przez 20 lat nie znaleźli.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 13:20:54

Temat: Re: ...co sądzę o Bulach Adioli i Cebulakach drożdżowych...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> wrote:

>
>> >P.S. Wyprobuj jeszcze moje buleczki pizzowe, tez sa pyszne :-)).
>>
>> ..masz to jak w PKO...;)
>
>to znaczy nie dostaniesz nic :-(
>
>Mi PKO ukradło książeczkę wysłaną do oprocentowania w 1981 roku. Mam
>poświadczenie, ale książeczki przez 20 lat nie znaleźli.


..zdarzyło się ...takie tam malutkie zabałaganienie....:)

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanie o nalewkę miodową
...o jedzeniu i o ptakach...
zapiekane ziemniaki na winie
Mule zapiekane
Witam Bozenke, i pytam...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »