| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-08 08:31:59
Temat: Pytanie o nalewkę miodowąDroga Grupo,
Proszę o pomoc (w imieniu kolegi przez biurko) w sporządzeniu miodówki.
Zostało mu 2 l weselnej 40% i chciałby coś z tym zrobić.
Domyślam sie jedynie, że trzeba miód rozpuścić na ciepło w wodzie a potem
wymieszać z alkoholem, ale co dalej? Jakie przyprawy? Jak długo ma stać?
Piszcie, bo też chetnie łyknę.
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-08 08:55:45
Temat: Re: Pytanie o nalewkę miodowąja bym zrobil tak: w malym rondelku podgrzewalbym 1 lyzke cukru z bardzo mala
iloscia wody /powiedzmy kieliszek/ i przypalil by powstal karmel, nastepnie
dodal bym 2-3 lyzki miodu i 2 gozdziki lub szczypte gotowej przyprawy
korzennej - podgrzal to razem, zalal mala iloscia wodki /ok 0,5 szklanki/,
schlodzil i wymieszal z pozostala iloscia wodki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-08 09:04:03
Temat: Re: Pytanie o nalewkę miodową"Tomasz Dąbrowski" <t...@B...com.pl> wrote:
>Droga Grupo,
>
>Proszę o pomoc (w imieniu kolegi przez biurko) w sporządzeniu miodówki.
>Zostało mu 2 l weselnej 40% i chciałby coś z tym zrobić.
Miks z grupy. Ale chyba niewiele pomoże....
"Pigwowka na miodzie wyczytane w jakiejs gazecie kulinarnej
"1/2 kg pigwy 3/4 l wódki 25 dag miodu kawałek kory cynamonu do
słoja wlać wódke. Pigwy umyc, obrac , kroic i od razu wrzucac do
alkoholu aby owoce nie sciemnialy. na koniec dodac kore
cynamonu i miod, sczelnie zamknac. odstawic na tydzien w ciemne
miejsce, codziennie potrzasac sloikiem aby miod sie rozpuscil. po
miesiacu zlac nalewke, przechowywac w ciemnej butelce i chronic od
swiatla aby zachowala jasny kolor." zycze powodzenia Mechcia"
"PASIKONIK szklanka miodu, szklanka cukru, łyżka suszonego
kwiatu róży, łyżka posiekanej zielonej ruty, łyżka posiekanej
zielonej mięty, kawałek kory cynamonu, pół gałki muszkatołowej, 10
go?dzików, kawałek imbiru, 2l wódki.
Zioła i przyprawy zalać szklank wody i zagotować pod
przykryciem ok. 20 min. Miód rozpu?cić w osobnym rondelku. Wywar
ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódk. Naczynie
szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz nie gotować. Kiedy
ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek,
szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Nabiera
smaku dopiero po kilku miesicach, ale może stać dłużej (w co nie
wierzę)."Tadeusz Powichrowski
"Ja mysle tak: na poczatek kupic po ca. 2 cytryny na literek
spirytusu. Nastepnie cytryne pozbawic miazszu, i skorki pokrojone
w cienkie paseczki wrzucic do butelek ze spirytusem. Zostawic
calosc na 2 dni, aby sie "przezarlo". Potem rozrabiac
tradycyjnie - w zaleznosci od zalozonego udzialu procentowego czystego
alkoholu w tworzonym napoju - odpowiednia ilosca przegotowanej
wody (nie zapomnij, aby spirytus ze skorkami przesaczyc przez
sitko lub szmatke, inaczej beda w nim plywac "farfocle"). Do tego
dodac sok z cytryn, ktore wczesniej zostaly obrane. Aby zabic
kwasote, jaka daje cytryna, mozna dodac do mieszanki miodu -
ilosc - zaleznie od preferencji." Mysza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-08 09:25:58
Temat: Re: Pytanie o nalewkę miodową"Tomasz Dąbrowski" <t...@B...com.pl> wrote:
>Droga Grupo,
>
>Proszę o pomoc (w imieniu kolegi przez biurko) w sporządzeniu miodówki.
>Zostało mu 2 l weselnej 40% i chciałby coś z tym zrobić.
"Nalewka Korzenna Ostra
50 g mielonego kardamonu, po 5 g galki muszkatalowej, miety
pieprzowej, zmielonych gozdzikow, mielonego pieprzu, mielonego
pieprzu bialego, mielonego imbiru, 20 g mielonego cynamonu, 100
ml miodu plynnego (patoki), 0,5 l spirytusu 96% i 0,5 l wody.
Wykonanie: Ziola zalewamy spirytusem rozcienczonym woda,
odstawiamy w cieple miejsce i macerujemy przez 10 dni, nastepnie
zlewamy plyn i dodajemy miod. Odstawiamy nastoj na co najmniej 3 dni;
jest lepszy, jesli dojrzewa przez 6 miesiecy. Pijemy
schlodzony do 10-12 stopni C.
Nalewka ziolowo-korzenna
po 5 g: zmielonego ziela czabru, hyzopu, galki muszkatalowej,
cynamonu cejlonskiego, lisci szalwi muszkatalowej, imbiru,
owocow jalowca, ziela angielskiego oraz3 g zmielonych gozdzikow, 2
laski wanilii, po 100 g suchej i pokruszonej skorki
pomaranczowej i cytrynowej, 0,5 kg cukru, o,5 l wody i 3 l spirytusu 70%.
Wykonanie: Wszystkie skladniki zalewamy spirytusem i odstawiamy
na 8-9 tygodni. Zlewamy plyn i dodajemy syrop z wody i cukru,i
ponownie odstawiamy na 4 tygodnie. Pijemy schlodzony do 12-16
stopni C Przemo"
http://www.kuchnia.3miasto.pl/alko-dom.htm Zajrzyj tu
koniecznie.....!!!!!!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:46:54
Temat: Bóg zapłać!!!Drodzy moi,
Jestem wzruszony i wdzięczny - zwłaszcza, że kolega z wdzięczności zaprosił
mnie na degustację tego co wyprodukuje!!! Zwłaszcza Agata - co za
mistrzostwo!
Jeszcze raz dzięki.
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |