Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o nalewkę miodową
Date: Tue, 08 Jan 2002 09:25:58 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <a1edmt$hfu$1@news.tpi.pl>
References: <a1eat0$bt3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010481694 17918 217.96.222.87 (8 Jan 2002 09:21:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jan 2002 09:21:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90680
Ukryj nagłówki
"Tomasz Dąbrowski" <t...@B...com.pl> wrote:
>Droga Grupo,
>
>Proszę o pomoc (w imieniu kolegi przez biurko) w sporządzeniu miodówki.
>Zostało mu 2 l weselnej 40% i chciałby coś z tym zrobić.
"Nalewka Korzenna Ostra
50 g mielonego kardamonu, po 5 g galki muszkatalowej, miety
pieprzowej, zmielonych gozdzikow, mielonego pieprzu, mielonego
pieprzu bialego, mielonego imbiru, 20 g mielonego cynamonu, 100
ml miodu plynnego (patoki), 0,5 l spirytusu 96% i 0,5 l wody.
Wykonanie: Ziola zalewamy spirytusem rozcienczonym woda,
odstawiamy w cieple miejsce i macerujemy przez 10 dni, nastepnie
zlewamy plyn i dodajemy miod. Odstawiamy nastoj na co najmniej 3 dni;
jest lepszy, jesli dojrzewa przez 6 miesiecy. Pijemy
schlodzony do 10-12 stopni C.
Nalewka ziolowo-korzenna
po 5 g: zmielonego ziela czabru, hyzopu, galki muszkatalowej,
cynamonu cejlonskiego, lisci szalwi muszkatalowej, imbiru,
owocow jalowca, ziela angielskiego oraz3 g zmielonych gozdzikow, 2
laski wanilii, po 100 g suchej i pokruszonej skorki
pomaranczowej i cytrynowej, 0,5 kg cukru, o,5 l wody i 3 l spirytusu 70%.
Wykonanie: Wszystkie skladniki zalewamy spirytusem i odstawiamy
na 8-9 tygodni. Zlewamy plyn i dodajemy syrop z wody i cukru,i
ponownie odstawiamy na 4 tygodnie. Pijemy schlodzony do 12-16
stopni C Przemo"
http://www.kuchnia.3miasto.pl/alko-dom.htm Zajrzyj tu
koniecznie.....!!!!!!!!!
|