Data: 2002-01-08 09:25:58
Temat: Re: Pytanie o nalewkę miodową
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomasz Dąbrowski" <t...@B...com.pl> wrote:
>Droga Grupo,
>
>Proszę o pomoc (w imieniu kolegi przez biurko) w sporządzeniu miodówki.
>Zostało mu 2 l weselnej 40% i chciałby coś z tym zrobić.
"Nalewka Korzenna Ostra
50 g mielonego kardamonu, po 5 g galki muszkatalowej, miety
pieprzowej, zmielonych gozdzikow, mielonego pieprzu, mielonego
pieprzu bialego, mielonego imbiru, 20 g mielonego cynamonu, 100
ml miodu plynnego (patoki), 0,5 l spirytusu 96% i 0,5 l wody.
Wykonanie: Ziola zalewamy spirytusem rozcienczonym woda,
odstawiamy w cieple miejsce i macerujemy przez 10 dni, nastepnie
zlewamy plyn i dodajemy miod. Odstawiamy nastoj na co najmniej 3 dni;
jest lepszy, jesli dojrzewa przez 6 miesiecy. Pijemy
schlodzony do 10-12 stopni C.
Nalewka ziolowo-korzenna
po 5 g: zmielonego ziela czabru, hyzopu, galki muszkatalowej,
cynamonu cejlonskiego, lisci szalwi muszkatalowej, imbiru,
owocow jalowca, ziela angielskiego oraz3 g zmielonych gozdzikow, 2
laski wanilii, po 100 g suchej i pokruszonej skorki
pomaranczowej i cytrynowej, 0,5 kg cukru, o,5 l wody i 3 l spirytusu 70%.
Wykonanie: Wszystkie skladniki zalewamy spirytusem i odstawiamy
na 8-9 tygodni. Zlewamy plyn i dodajemy syrop z wody i cukru,i
ponownie odstawiamy na 4 tygodnie. Pijemy schlodzony do 12-16
stopni C Przemo"
http://www.kuchnia.3miasto.pl/alko-dom.htm Zajrzyj tu
koniecznie.....!!!!!!!!!
|