« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-05 21:17:32
Temat: co z czereśni??Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
Konfitury?, Dżem - jak?
zamrozić wypestkowane?
w galaretkę na ciasto?
A może coś jeszcze innego????
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-05 22:45:32
Temat: Re: co z czereśni??
> Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
> Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
> Konfitury?, Dżem - jak?
> zamrozić wypestkowane?
> w galaretkę na ciasto?
> A może coś jeszcze innego????
> Pozdrawiam
> Fiora
>
>
Ja wydrylowane czereśnie zamrażam, a później przez cały rok możesz robic z
nimi co zechcesz :-)
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-06 04:07:05
Temat: Re: co z czereśni??
"fiora" <f...@c...pl> wrote in message
news:2696$44ac2c77$57cfa4d7$19621@news.chello.pl...
> Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
> Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
> Konfitury?, Dżem - jak?
> zamrozić wypestkowane?
> w galaretkę na ciasto?
> A może coś jeszcze innego????
> Pozdrawiam
> Fiora
Czereśniówkę - będzie do foundy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-06 06:54:40
Temat: Re: co z czereśni??fiora <f...@c...pl> napisał(a):
> Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
> Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
> Konfitury?, Dżem - jak?
Najprościej na świecie - przy użyciu dżemiksów, żelfiksów i czego tam
jeszcze, wg przepisu na opakowaniu. I dodać sok z cytryny dla podkreślenia
smaku - a poza tym będą bardziej gęste.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-06 07:23:09
Temat: Re: co z czereśni??fiora wrote:
(...)
> A może coś jeszcze innego????
Marynowane czereśnie.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-06 07:57:18
Temat: Re: co z czereśni??Co roku zamrażam z pestkami w woreczkach śniadaniowych.Robię kompoty bez
cukru-do słoika wsypuję czerśnie bez ogonków;zalewam wodą i na 20 min.do
piekarnika w tem100 stopni.Pyszności.
Użytkownik "fiora" <f...@c...pl> napisał w wiadomości
news:2696$44ac2c77$57cfa4d7$19621@news.chello.pl...
> Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
> Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
> Konfitury?, Dżem - jak?
> zamrozić wypestkowane?
> w galaretkę na ciasto?
> A może coś jeszcze innego????
> Pozdrawiam
> Fiora
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-06 10:44:57
Temat: Re: co z czereśni??fiora wyklikał(a):
> Mam dwie duże czereśnie i będzie ich trochę.
> Co polecacie ciekawego z nich zrobić?
> Konfitury?, Dżem - jak?
> zamrozić wypestkowane?
> w galaretkę na ciasto?
> A może coś jeszcze innego????
> Pozdrawiam
> Fiora
Przyłacze się do pytania, bo własnie zeżarłam pół łubianki czereśni a nie
mam innego pomysłu na te pozostałe 1 1/2 łubianki niż zamrożenie...
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
***Gdzie żyją łosie? Na łosiedlu.***
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-06 10:50:34
Temat: Re: co z czereśni??
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:44acba5e$1@news.home.net.pl...
> fiora wrote:
> (...)
> > A może coś jeszcze innego????
>
> Marynowane czereśnie.
>
> --
Przepis Przepis Pliis ;))))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-06 11:07:52
Temat: Re: co z czereśni??Marek W. wrote:
>>
>>Marynowane czereśnie.
> Przepis Przepis Pliis ;))))
CHyba juz kiedys podawałam, a może to były porzeczki? Niech będzie
jeszcze raz.
Uprzedzając - porzeczki marynuje się tak samo :)
Czeresnie marynowane
1 kg jasnych czeresni
MARYNATA
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 lyzki miodu
2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy
3 gozdziki
kawalek (2 cm) cynamonu
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 lyzeczki soli
***
Ogonki owocow przyciac do polowy, czeresnie umyc,
starannie osaczyc i ulozyc w sloikach.
Przygotowac marynate:
w mozdzierzu zgniesc ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zagotowac szklanke wody z dodatkiem octu,miodu, cukru,
skorki pomaranczowej,gozdzikow,cynamonu,pieprzu,
ziela angielskiego oraz soli.
Czeresnie zalac marynata, sloiki szczelnie zamknac,
pasteryzowac 20 min w temperaturze 90 stopni.
Czeresnie marynowane sa znakomitym dodatkiem do pasztetow
i pieczeni cielecej na zimno.
Zrodlo:Domowe nalewki i przetwory, Lubie gotowac nr 9/2002
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-06 11:10:41
Temat: Re: co z czereśni??a ja się zasadzam na nalewkę.... mniam, szkoda tylko że bedzie do picia
dopiero koło stycznia ;(
Marg
--
>**< Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Aksjomat Cole'a >**<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |