| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-19 19:06:04
Temat: co zamiast śliwowicyWitajcie :-)
Będę robiła polędwiczki ze śliwkami w śliwowicy wg przepisu Makłowicza, ale
niestety nie mam śliwowicy. Obeszłam wszystkie okoliczne monopolowe, stacje
benzynowe i 2 supermarkety i nigdzie nie było właśnie śliwowicy. Czy można
użyć czegoś zamiast niej? Dodam jeszcze, że w wg przepisu, śliwowicy używa
sie do namoczenia śliwek i do podlania mięska na patelni. Pomóżcie plis :-)
pozdrawiam świątecznie,
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-21 17:19:04
Temat: Re: co zamiast śliwowicyObywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
(...)
> benzynowe i 2 supermarkety i nigdzie nie było właśnie śliwowicy. Czy można
> użyć czegoś zamiast niej? Dodam jeszcze, że w wg przepisu, śliwowicy używa
> sie do namoczenia śliwek i do podlania mięska na patelni. Pomóżcie plis :-)
Jeżeli alkohol ma być tylko do moczenia śliwek (i podlewania), to użyj
zwykłej, czystej, białej wódki i może nieco więcej śliwek w niej namocz.
Powinno wyjść _mniej_więcej_ (z góry przepraszam za to stwierdzenie
wszystkich smakoszy śliwowicy) na to samo.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-21 20:13:33
Temat: Re: co zamiast śliwowicy
> Jeżeli alkohol ma być tylko do moczenia śliwek (i podlewania), to użyj
> zwykłej, czystej, białej wódki i może nieco więcej śliwek w niej namocz.
> Powinno wyjść _mniej_więcej_ (z góry przepraszam za to stwierdzenie
> wszystkich smakoszy śliwowicy) na to samo.
Dzieki za odpowiedź. Danie było na dziś, więc poradziłam sobie domowym
sposobem: wyszukałam u rodzinki coś a la bimber na śliwkach + czymśtam i
użyłam tego. Wyszło pychotka, mimo, że kucharka ze mnie niedzielna (w sumie
nie mam nawet 10 potraw na sumieniu :-ooo). W każdym razie i gościom i
domownikom bardzo smakowało.
Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
całość robi się kwadrans. Polecam.
pozdrawiam,
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 17:17:56
Temat: Re: co zamiast śliwowicyObywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> Dzieki za odpowiedź. Danie było na dziś, więc poradziłam sobie domowym
> sposobem:
Tak jest zawsze najlepiej, często nawet smaczniej niż w oryginalnym
przepisie :-)
> wyszukałam u rodzinki coś a la bimber na śliwkach
To pewnie jakaś nalewka... Mniam... :-)
> Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
> całość robi się kwadrans. Polecam.
Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
potrawy.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-22 21:15:28
Temat: Re: co zamiast śliwowicy (P)
> > Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
> > całość robi się kwadrans. Polecam.
>
> Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
> potrawy.
Voila !
Składniki:
*polędwiczki wołowe
*polskie suszone śliwki (nie kalifornijskie)
*słodka śmietanka
*cebula
*miód (nie płynny, ale najlepiej skawalony)
*śliwowica
Przepis:
1/ śliwki zalać na kilka godzin sliwowicą
2/ w polędwiczkach naciąć kieszonki na całą długość, ale nie na wylot :-)
3/ nadziać kieszonki ciasno sliwkami
4/ polędwiczki potraktować pieprzem i solą
5/ obsmażyc zgrubsza na rozgrzanej oliwie
6/ dodać pokrojoną w drobną kostke cebulę, resztę śliwek i dużą łychę miodu
7/ poddusić ze 3 min.
8/ podlać śliwowicą, poczekać chwilę aż odparuje
9/ odlać ewentualny nadmiar oliwy i zalać słodką śmietanką, dusić aż
śmietanka zgęstnieje (ze 2 min.)
Ja zrobiłam z 750 g poledwiczek, 2 garści śliwek (do 1 polędwiczki mieściło
mi się 5-6 śliwek), śmietanki Danone 22%, 1 cebuli, 2 łyżek miodu i (w
sumie) około 5 cm wysokości butelki nalewki-śliwczanki. Nie odlewałam oliwy.
Cały czas na maksymalnym gazie, mięsko trzeba było cały czas przewracać. Bon
apetit.
To jest przepis Makłowicza, chyba z programu zakopiańskiego.
Ma nadzieję, że nie sprofanowałam za bardzo.
pozdrawiam,
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-24 15:46:02
Temat: Re: co zamiast śliwowicy (P)Obywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> > Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
> > potrawy.
>
>
> Voila !
(...)
Bardzo dziękuję :-) Przy okazji wypróbuję.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |