Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co zamiast śliwowicy

Grupy

Szukaj w grupach

 

co zamiast śliwowicy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-19 19:06:04

Temat: co zamiast śliwowicy
Od: "ewis" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie :-)

Będę robiła polędwiczki ze śliwkami w śliwowicy wg przepisu Makłowicza, ale
niestety nie mam śliwowicy. Obeszłam wszystkie okoliczne monopolowe, stacje
benzynowe i 2 supermarkety i nigdzie nie było właśnie śliwowicy. Czy można
użyć czegoś zamiast niej? Dodam jeszcze, że w wg przepisu, śliwowicy używa
sie do namoczenia śliwek i do podlania mięska na patelni. Pomóżcie plis :-)

pozdrawiam świątecznie,
kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-21 17:19:04

Temat: Re: co zamiast śliwowicy
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:

(...)
> benzynowe i 2 supermarkety i nigdzie nie było właśnie śliwowicy. Czy można
> użyć czegoś zamiast niej? Dodam jeszcze, że w wg przepisu, śliwowicy używa
> sie do namoczenia śliwek i do podlania mięska na patelni. Pomóżcie plis :-)

Jeżeli alkohol ma być tylko do moczenia śliwek (i podlewania), to użyj
zwykłej, czystej, białej wódki i może nieco więcej śliwek w niej namocz.
Powinno wyjść _mniej_więcej_ (z góry przepraszam za to stwierdzenie
wszystkich smakoszy śliwowicy) na to samo.



Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-21 20:13:33

Temat: Re: co zamiast śliwowicy
Od: "ewis" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jeżeli alkohol ma być tylko do moczenia śliwek (i podlewania), to użyj
> zwykłej, czystej, białej wódki i może nieco więcej śliwek w niej namocz.
> Powinno wyjść _mniej_więcej_ (z góry przepraszam za to stwierdzenie
> wszystkich smakoszy śliwowicy) na to samo.

Dzieki za odpowiedź. Danie było na dziś, więc poradziłam sobie domowym
sposobem: wyszukałam u rodzinki coś a la bimber na śliwkach + czymśtam i
użyłam tego. Wyszło pychotka, mimo, że kucharka ze mnie niedzielna (w sumie
nie mam nawet 10 potraw na sumieniu :-ooo). W każdym razie i gościom i
domownikom bardzo smakowało.
Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
całość robi się kwadrans. Polecam.

pozdrawiam,
kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-22 17:17:56

Temat: Re: co zamiast śliwowicy
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:

> Dzieki za odpowiedź. Danie było na dziś, więc poradziłam sobie domowym
> sposobem:

Tak jest zawsze najlepiej, często nawet smaczniej niż w oryginalnym
przepisie :-)

> wyszukałam u rodzinki coś a la bimber na śliwkach

To pewnie jakaś nalewka... Mniam... :-)

> Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
> całość robi się kwadrans. Polecam.

Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
potrawy.

Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-22 21:15:28

Temat: Re: co zamiast śliwowicy (P)
Od: "ewis" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Aaa, danie jest tzw. "szybkie", poza wcześniejszym namoczeniem śliwek,
> > całość robi się kwadrans. Polecam.
>
> Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
> potrawy.


Voila !

Składniki:
*polędwiczki wołowe
*polskie suszone śliwki (nie kalifornijskie)
*słodka śmietanka
*cebula
*miód (nie płynny, ale najlepiej skawalony)
*śliwowica

Przepis:
1/ śliwki zalać na kilka godzin sliwowicą
2/ w polędwiczkach naciąć kieszonki na całą długość, ale nie na wylot :-)
3/ nadziać kieszonki ciasno sliwkami
4/ polędwiczki potraktować pieprzem i solą
5/ obsmażyc zgrubsza na rozgrzanej oliwie
6/ dodać pokrojoną w drobną kostke cebulę, resztę śliwek i dużą łychę miodu
7/ poddusić ze 3 min.
8/ podlać śliwowicą, poczekać chwilę aż odparuje
9/ odlać ewentualny nadmiar oliwy i zalać słodką śmietanką, dusić aż
śmietanka zgęstnieje (ze 2 min.)

Ja zrobiłam z 750 g poledwiczek, 2 garści śliwek (do 1 polędwiczki mieściło
mi się 5-6 śliwek), śmietanki Danone 22%, 1 cebuli, 2 łyżek miodu i (w
sumie) około 5 cm wysokości butelki nalewki-śliwczanki. Nie odlewałam oliwy.
Cały czas na maksymalnym gazie, mięsko trzeba było cały czas przewracać. Bon
apetit.

To jest przepis Makłowicza, chyba z programu zakopiańskiego.
Ma nadzieję, że nie sprofanowałam za bardzo.

pozdrawiam,
kasia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-24 15:46:02

Temat: Re: co zamiast śliwowicy (P)
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obywatel ewis napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:

> > Ooo, to koniecznie proszę o podanie tego przepisu. Lubię takie "szybkie"
> > potrawy.
>
>
> Voila !
(...)

Bardzo dziękuję :-) Przy okazji wypróbuję.


Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Święta już są !
święta już są
Święta już są
salatka sledziowa - pytanie
Jak robicie biały barszcz???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »