Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co źle robię - ciasto się rozpada

Grupy

Szukaj w grupach

 

co źle robię - ciasto się rozpada

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-28 17:12:26

Temat: co źle robię - ciasto się rozpada
Od: "m." <m...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wynalazłam sobie przepis na ciasto (4 w moim życiu które robiłam) w pewnej
gazecie i w sumie bylo dobre, tylko jakoś bardzo musiałam się z nim zmagać.
Po rozwałkowaniu, trzymaniu ponad godzinę w lodówce za nic nie dało się
włożyć do blachy, bo się rozpadało na kawałeczki. Złe proporcje?? Źle
wyrabiam (pytanie laika - jak należy wyrabiać?) Zacytuję kawałek przepisu
na samo ciasto: 2 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Mąkę (350 g),
masło (150g) śmietaną (1-1/2 łyżki) i 100g cukru pudru (minus dwie zużyte
wcześniej łyżki)wymieszany z proszkiem do pieczenia (1/3 łyżeczki) ugniatamy
z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części,
rozwałkowujemy. Zawijamy szczelnie w folię i do lodówki na min. 1 godzinę.

I już przy wałkowaniu ciacto przestało być jednolitą masą, zawinięcie w
folię było koszmarem, a na blachę nie byłam w stanie go przerzucić jako
jednolitego kawałka. Lepiłam do siebie kawałki leżące na blaszce. Co źle
było? Po upieczeniu trzymało się i było raczej ok.

m. (której mąż pochwalił ciasto, więc chce się wykazać raz jeszcze)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-28 17:57:00

Temat: Re: co źle robię - ciasto się rozpada
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

m. wrote:
> Wynalazłam sobie przepis na ciasto (4 w moim życiu które robiłam) w pewnej
> gazecie i w sumie bylo dobre, tylko jakoś bardzo musiałam się z nim zmagać.
> Po rozwałkowaniu, trzymaniu ponad godzinę w lodówce za nic nie dało się
> włożyć do blachy, bo się rozpadało na kawałeczki. Złe proporcje?? Źle
> wyrabiam (pytanie laika - jak należy wyrabiać?) Zacytuję kawałek przepisu
> na samo ciasto: 2 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Mąkę (350 g),
> masło (150g) śmietaną (1-1/2 łyżki) i 100g cukru pudru (minus dwie zużyte
> wcześniej łyżki)wymieszany z proszkiem do pieczenia (1/3 łyżeczki) ugniatamy
> z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części,
> rozwałkowujemy. Zawijamy szczelnie w folię i do lodówki na min. 1 godzinę.
>
> I już przy wałkowaniu ciacto przestało być jednolitą masą, zawinięcie w
> folię było koszmarem, a na blachę nie byłam w stanie go przerzucić jako
> jednolitego kawałka. Lepiłam do siebie kawałki leżące na blaszce. Co źle
> było? Po upieczeniu trzymało się i było raczej ok.


Raczej wszystko było dobrze. Robię podobne ciasto i ono tak po prostu
ma. Ważne, że po upieczeniu jest smaczne.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-28 18:35:37

Temat: Re: co źle robię - ciasto się rozpada
Od: "cherokee" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Beata Mateuszczyk" <b...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:ecvapb$280$1@inews.gazeta.pl...
> > jednolitego kawałka. Lepiłam do siebie kawałki leżące na blaszce.

Na drugi raz spróbuj rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do
pieczenia, włożyć tak do blaszki i zdjąć wtedy wierzchnią część.
Ewaentualnie potem palcami dostosujesz sobie ciasto do blaszki.


pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-29 22:27:13

Temat: Re: co źle robię - ciasto się rozpada
Od: "Grzesiacz" <g...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "m." <m...@W...pl> napisał w wiadomości
news:ecv4m9$7t1$1@achot.icm.edu.pl...
> Wynalazłam sobie przepis na ciasto (4 w moim życiu które robiłam) w pewnej
> gazecie i w sumie bylo dobre, tylko jakoś bardzo musiałam się z nim
zmagać.
> Po rozwałkowaniu, trzymaniu ponad godzinę w lodówce za nic nie dało się
> włożyć do blachy, bo się rozpadało na kawałeczki. Złe proporcje?? Źle
> wyrabiam (pytanie laika - jak należy wyrabiać?) Zacytuję kawałek przepisu
> na samo ciasto: 2 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Mąkę (350 g),
> masło (150g) śmietaną (1-1/2 łyżki) i 100g cukru pudru (minus dwie zużyte
> wcześniej łyżki)wymieszany z proszkiem do pieczenia (1/3 łyżeczki)
ugniatamy
> z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części,
> rozwałkowujemy. Zawijamy szczelnie w folię i do lodówki na min. 1 godzinę.
>
> I już przy wałkowaniu ciacto przestało być jednolitą masą,
Witaj.
Dodaj troche wody lub mleka przy wyrabianiu (nie za duzo, bo zrobi ci sie
lejace). to przestanie Ci sie kruszyc na kawalki.
pzdr
Grzesiacz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Spam - patel żeliwne
Co robić z pomidorów ?
Zapachy i smaki żydowskiego domu
Sałatka śledziowa Hasle
Przechowywanie - ser Rokpol

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »