Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.pionier.ne
t.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co źle robię - ciasto się rozpada
Date: Mon, 28 Aug 2006 19:57:00 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <ecvapb$280$1@inews.gazeta.pl>
References: <ecv4m9$7t1$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ip-89.171.76.162.crowley.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1156787819 2304 89.171.76.162 (28 Aug 2006 17:56:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Aug 2006 17:56:59 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ecv4m9$7t1$1@achot.icm.edu.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
X-User: bmateuszczyk
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.13) Gecko/20060414
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276742
Ukryj nagłówki
m. wrote:
> Wynalazłam sobie przepis na ciasto (4 w moim życiu które robiłam) w pewnej
> gazecie i w sumie bylo dobre, tylko jakoś bardzo musiałam się z nim zmagać.
> Po rozwałkowaniu, trzymaniu ponad godzinę w lodówce za nic nie dało się
> włożyć do blachy, bo się rozpadało na kawałeczki. Złe proporcje?? Źle
> wyrabiam (pytanie laika - jak należy wyrabiać?) Zacytuję kawałek przepisu
> na samo ciasto: 2 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Mąkę (350 g),
> masło (150g) śmietaną (1-1/2 łyżki) i 100g cukru pudru (minus dwie zużyte
> wcześniej łyżki)wymieszany z proszkiem do pieczenia (1/3 łyżeczki) ugniatamy
> z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części,
> rozwałkowujemy. Zawijamy szczelnie w folię i do lodówki na min. 1 godzinę.
>
> I już przy wałkowaniu ciacto przestało być jednolitą masą, zawinięcie w
> folię było koszmarem, a na blachę nie byłam w stanie go przerzucić jako
> jednolitego kawałka. Lepiłam do siebie kawałki leżące na blaszce. Co źle
> było? Po upieczeniu trzymało się i było raczej ok.
Raczej wszystko było dobrze. Robię podobne ciasto i ono tak po prostu
ma. Ważne, że po upieczeniu jest smaczne.
Pozdrawiam
Bea
|