| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-01 11:41:55
Temat: cukinia - jak marynowac?witam :-)
macie jakies sprawdzone proporcje?
z gory dziekuje,
pozdrawiam,
agnieszka jakubiec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-01 15:34:18
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?
Użytkownik "Agnieszka Jakubiec" <a...@f...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bivbc2$ehh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> macie jakies sprawdzone proporcje?
Mam przepis na 1.Cukinie w zalewie pomidorowej 2.Sałatke z
cukinii z pomidorami i 3.Cukinie smażoną pasteryzowaną - jeśli to kogoś
zainteresuje chetnie służę przepisami, które są bardzo latwe.
Agnieszka Brzeska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 15:46:53
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?Użytkownik "Aga" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bivoof$1ig$1@opal.futuro.pl...
>
> Użytkownik "Agnieszka Jakubiec" <a...@f...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:bivbc2$ehh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > macie jakies sprawdzone proporcje?
>
>
> Mam przepis na 1.Cukinie w zalewie pomidorowej 2.Sałatke z
> cukinii z pomidorami i 3.Cukinie smażoną pasteryzowaną - jeśli to kogoś
> zainteresuje chetnie służę przepisami, które są bardzo latwe.
> Agnieszka Brzeska
>
Mnie by interesował numer 1 i 2 :)
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 16:19:27
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bivpjk$910$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Aga" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:bivoof$1ig$1@opal.futuro.pl...
> Mnie by interesował numer 1 i 2 :)
>
> Anna Styś
bardzo proszę:
1.CUKINIA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Cukinie umyc, pokroic ze skórka w kostke (ok 1,5cm). Pokrojona gotowac ok 3'
w duzej ilosci osolonej do smaku wody. Odsaczyc. Przygotowac przecier
pomidorowy (ponizej podam na niego przepis) doprawic do smaku sola, cukrem
odrobina pieprzu lub ostra papryka czerwona. Napelnic sloje przecierem w 1/3
wysokosci wlozyc do niego cukinie i dolac znmowu przecieru. Cukinia musi byc
cala przykryta przecierem. Pasteryzowac 30'.
PRZECIER POMIDOROWY
Umyte pomidory pokroic ze skorka wlozyc do glebokiego garnka, rozgniesc
drewniana lyzka i dosc szybko rozgotowac - bez uzycia wody! Goracy wywar
przetrzec przez sito tak aby pozostaly na nim skory i pestki. Posolic do
smaku, nalewac do sloikow pasteryzowac ok 15-20'.
2.SALATKA Z CUKINII Z POMIDORAMI
1kg cukinii, 4 cebule, 8 srednich twardych pomidorow1/2l wody, 2 lyzeczki
cukru, łyzeczka kwasku cytrynowego, sol do smaku, szczypta suchych nasion
kopru, kilka zabkow czosnku.
Cukinie pokrajac w krazki lub polkrazki ok 0,5cm, pobgotowacok 3' -
odcedzic. Cebule pokrajac wedle uznania, obgotowac jak cukinie. Pomidory
pokrajac w krazki jak cukinie. Czosnek obrac i kazdy zabek pokroic wzdluz na
3 czesci. Zagotowac wode z sola, cukrem i kwaskiem. Zalewe rozlac do sloikow
w 1/3 ich wysokosci, wsypac pare ziaren kopu, rozlozyc czosnek i ukladac na
przemian cukinie, pomidory i cebule. W razie potrzeby podlac zalewy do
calego przykrycia salatki. Pasteryzowac 20'.
Agnieszka Brzeska
p.s.
mam wiele przepisow na przetwory np z pomidorow, dyni, kalafiora czy mizerii
pasteryzowanej wlasciwie z wszelkich owocow i warzyw, wiec jesli w czyms
jeszcze bede mogla pomoc....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 16:27:20
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?CUKINIA SMAZONA PASTERYZOWANA
1kg cukinii, 5 łyzek oleju, glowka czosnku, lyzeczka kwasku cytr., sol.
Cukinie obrac, usunac nasiona, pokroic w drobna kostke. Cukinie usmazyc na
oleju, ciagle mieszajac. Do usmazonej cukinii + roztarty z sola czosnek i
kwasek rozpuszczony w lyzce przegotowanej wody. Wymieszac wszystko i
nakladac do sloikow, ugniatajac by nie zostaly wolne przestrzenie.
Pasteryzowac 25'.
Nadaje sie jako dodatek do zimnych mies czy jaj na twardo.
Agnieszka Brzeska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 17:50:32
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?CUKINIA MARYNOWANA
1kg cukinii, 2 szkl wody, plaska łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka
kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki 10% octu, łyżeczka nasion gorczycy.
Cukinię pokroić w krążki razem ze skórką, włożyć na minutkę do wrzącej
wody-odcedzić. Włożyć cukinię do słoików wsypac szczypte nasion gorczycy.
Zgaotować wodę z solą i cukrem +ocet lub kwasek. Pasteryzować 20'.
Agnieszka Brzeska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-01 19:46:45
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?
Użytkownik "Agnieszka Jakubiec" <a...@f...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bivbc2$ehh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam :-)
>
> macie jakies sprawdzone proporcje?
>
> z gory dziekuje,
> pozdrawiam,
> agnieszka jakubiec
>
Witam.
A ja mam super przepis :)
Wstepnie cukinie (bez obierania) kroi sie w paski- dowolnej dlugosci,
wczesniej trzeba dokladnie powykrajac srodek i pozbyc sie wszelkich pestek i
miekkich czesci.
Cukinia na slodko
0.5 l octu 10%
0.5 l wody
1 kg cukru
kilka gozdzikow
kawalek cynamonu w lasce
Cukinia na ostro
0.5 l octu 10%
10 szklanek wody
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
10 zabkow czosnku
W obu przepisach nalezy cukinie podgotowac troche w zalewie.
W smaku jest super. Cukinia na slodko ma smak podobny do gruszek w occie lub
ananasa z puszki.
Pozdrawiam
Dominik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-02 07:24:33
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?Użytkownik "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bivrd4$o6s$1@opal.futuro.pl...
>
> p.s.
>
> mam wiele przepisow na przetwory np z pomidorow, dyni, kalafiora czy
mizerii
> pasteryzowanej wlasciwie z wszelkich owocow i warzyw, wiec jesli w czyms
> jeszcze bede mogla pomoc....
>
>
A ciekawa jestem kalafiora i mizerii. Bardzo proszę jeszcze o to. Zamierzam
trochę przetworów porobić na zimę a nie bardzo wiem jak.
Dzięki,
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-02 07:50:53
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?bardzo dziekuje :-))
uroslo mi tego multum - i zielone, i zolte
czesc zjadlam z kurczakiem, czesc z miesem mielonym,
bylo jeszcze leczo, ale i tak duzo zostalo
pora marynowac :-))
pzdr,
agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |