Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-f
or-mail
From: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cukinia - jak marynowac?
Date: Mon, 1 Sep 2003 18:19:27 +0200
Organization: Pro Futuro
Lines: 56
Message-ID: <bivrd4$o6s$1@opal.futuro.pl>
References: <bivbc2$ehh$1@nemesis.news.tpi.pl> <bivoof$1ig$1@opal.futuro.pl>
<bivpjk$910$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.154.189
X-Trace: opal.futuro.pl 1062432997 24796 62.233.154.189 (1 Sep 2003 16:16:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Sep 2003 16:16:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171954
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bivpjk$910$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Aga" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:bivoof$1ig$1@opal.futuro.pl...
> Mnie by interesował numer 1 i 2 :)
>
> Anna Styś
bardzo proszę:
1.CUKINIA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Cukinie umyc, pokroic ze skórka w kostke (ok 1,5cm). Pokrojona gotowac ok 3'
w duzej ilosci osolonej do smaku wody. Odsaczyc. Przygotowac przecier
pomidorowy (ponizej podam na niego przepis) doprawic do smaku sola, cukrem
odrobina pieprzu lub ostra papryka czerwona. Napelnic sloje przecierem w 1/3
wysokosci wlozyc do niego cukinie i dolac znmowu przecieru. Cukinia musi byc
cala przykryta przecierem. Pasteryzowac 30'.
PRZECIER POMIDOROWY
Umyte pomidory pokroic ze skorka wlozyc do glebokiego garnka, rozgniesc
drewniana lyzka i dosc szybko rozgotowac - bez uzycia wody! Goracy wywar
przetrzec przez sito tak aby pozostaly na nim skory i pestki. Posolic do
smaku, nalewac do sloikow pasteryzowac ok 15-20'.
2.SALATKA Z CUKINII Z POMIDORAMI
1kg cukinii, 4 cebule, 8 srednich twardych pomidorow1/2l wody, 2 lyzeczki
cukru, łyzeczka kwasku cytrynowego, sol do smaku, szczypta suchych nasion
kopru, kilka zabkow czosnku.
Cukinie pokrajac w krazki lub polkrazki ok 0,5cm, pobgotowacok 3' -
odcedzic. Cebule pokrajac wedle uznania, obgotowac jak cukinie. Pomidory
pokrajac w krazki jak cukinie. Czosnek obrac i kazdy zabek pokroic wzdluz na
3 czesci. Zagotowac wode z sola, cukrem i kwaskiem. Zalewe rozlac do sloikow
w 1/3 ich wysokosci, wsypac pare ziaren kopu, rozlozyc czosnek i ukladac na
przemian cukinie, pomidory i cebule. W razie potrzeby podlac zalewy do
calego przykrycia salatki. Pasteryzowac 20'.
Agnieszka Brzeska
p.s.
mam wiele przepisow na przetwory np z pomidorow, dyni, kalafiora czy mizerii
pasteryzowanej wlasciwie z wszelkich owocow i warzyw, wiec jesli w czyms
jeszcze bede mogla pomoc....
|