Data: 2003-09-01 19:46:45
Temat: Re: cukinia - jak marynowac?
Od: "Domin" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agnieszka Jakubiec" <a...@f...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bivbc2$ehh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam :-)
>
> macie jakies sprawdzone proporcje?
>
> z gory dziekuje,
> pozdrawiam,
> agnieszka jakubiec
>
Witam.
A ja mam super przepis :)
Wstepnie cukinie (bez obierania) kroi sie w paski- dowolnej dlugosci,
wczesniej trzeba dokladnie powykrajac srodek i pozbyc sie wszelkich pestek i
miekkich czesci.
Cukinia na slodko
0.5 l octu 10%
0.5 l wody
1 kg cukru
kilka gozdzikow
kawalek cynamonu w lasce
Cukinia na ostro
0.5 l octu 10%
10 szklanek wody
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
10 zabkow czosnku
W obu przepisach nalezy cukinie podgotowac troche w zalewie.
W smaku jest super. Cukinia na slodko ma smak podobny do gruszek w occie lub
ananasa z puszki.
Pozdrawiam
Dominik
|