« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-02 10:51:14
Temat: Re: cułuskiFri, 2 Jan 2004 11:58:24 +0100, na pl.rec.kuchnia, tinca tinca napisał(a):
> czy ktoś posiada przepis na całuski. chodzi za mną smak tego cuda od dawna .
> nikt z moich znajomych nie może mi pomóc.
Z pewnością bardziej od znajomych pomocne będą tu google ;)
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10
48
oraz ogólnie:
http://tinylink.com/?pX2LFgodYc
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-02 10:58:24
Temat: cułuskiczy ktoś posiada przepis na całuski. chodzi za mną smak tego cuda od dawna .
nikt z moich znajomych nie może mi pomóc.
gg 3601015
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-02 20:49:09
Temat: Re: cułuski> czy ktoś posiada przepis na całuski. chodzi za mną smak tego cuda od dawna
.
Najprostszy i przepyszny:
0.5 kg twarogu
0.5 kg mąki
1 szklanka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
puder do posypania
Należy zagnieść składniki (nie zrażając się tym, że na poczatku wygląda
jakby miało się nie dać zagnieść, bo się da) wałkować ciasto na grubość ok
1 cm i wycinać całuski za pomocą szklanki i kieliszka. Smaży się toto na
gorącym oleju (dużo go ma być) uważając, bo szybko idzie i się chce palić,
zwłaszcza kolejne porcje. Posypujemy pudrem i gotowe. Wbrew pozorom wychodzi
mało, ale za to przepyszne.
Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-02 21:54:26
Temat: Re: cułuski
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bt4lg3$c3v$1@news2.ipartners.pl...
> > czy ktoś posiada przepis na całuski. chodzi za mną smak tego cuda od
dawna
>> Najprostszy i przepyszny:
> 0.5 kg twarogu
> 0.5 kg mąki
> 1 szklanka cukru
> łyżeczka sody oczyszczonej
> puder do posypania
>
wow, a ja myslalam, ze caluski to rodzaj nieduzych pierniczkow :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-02 22:01:45
Temat: Re: cułuski
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bt4pfn$35n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> wow, a ja myslalam, ze caluski to rodzaj nieduzych pierniczkow :)
hehe, uprzedzilas mnie,
wlasnie chcialam to samo napisac;))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-02 22:14:28
Temat: Re: cułuskiOn Fri, 2004-01-02 at 22:54, Wkn wrote:
> UĹźytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisaĹ w wiadomoĹci
> news:bt4lg3$c3v$1@news2.ipartners.pl...
> > > czy ktoĹ posiada przepis na caĹuski. chodzi za mnÄ
smak tego cuda od
> dawna
> >> Najprostszy i przepyszny:
> > 0.5 kg twarogu
> > 0.5 kg mĹĄki
> > 1 szklanka cukru
> > ĹyĹźeczka sody oczyszczonej
> > puder do posypania
> >
>
> wow, a ja myslalam, ze caluski to rodzaj nieduzych pierniczkow :)
>
> wkn
W Kraju Baskow (i chyba w Hiszpanii, ale nie jestem pewna) pod nazwa
caluskow funkcjonuja wilgotno-gliniaste migdalowe ciasteczka, sklejone
po 2 bialkiem. Bardzo je lubie, ale duzo sie ich zjesc nie da ;)
Jezeli sa jacys zainteresowani, to mam na nie przepis, nie wyprobowalam
go, ale karnawal jest, moze sie ktoregos dnia skusze?
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-03 10:19:30
Temat: Re: cułuski
> > wow, a ja myslalam, ze caluski to rodzaj nieduzych pierniczkow :)
>
>
> hehe, uprzedzilas mnie,
> wlasnie chcialam to samo napisac;))
moim zdaniem to inaczej donaty... czyli to co podałam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |