| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-29 21:39:18
Temat: czemu zakalecWitam.
Od jakiegoś czasu czytam tę grupę i czsami znajduję coś smacznego dla
siebie.
Teraz jednak zwracam się z prośbą o radę dot. pieczenia ciast.
Ostatnio trochę częściej piekę, ale zawsze nie jestem do końca
zadowolona z efektu. Chodzi o to, że na wierzchu ciasto jest
upieczone a nawet dosyć mocno brązowe, a w środku albo
zakalec albo słabo puszyste.
Gdzie jest przyczyna tego? Czy za wysoka temperatura?
Mam piekarnik elektryczny z kilkoma opcjami grzania,
i nie wiem jak mam go ustawić. Czy wystarczy tylko dolna
grzałka? Czy może dolna i górna, albo dolna i termoobieg?
A może tylko termoobieg? Nie mam pojęcia.
Może ktoś ma większe doświadczenie
i coś poradzi, będę bardzo wdzięczna.
Dziś piekłam ciasto bananowe i w zasadzie wyszło dobre
chociaż dół się lekko przypiekł.
Pozdrawiam
tes
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-30 08:24:56
Temat: Re: czemu zakalec
>
> Dziś piekłam ciasto bananowe i w zasadzie wyszło dobre
> chociaż dół się lekko przypiekł.
>
> Pozdrawiam
> tes
A jaka opcje dalas?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-30 08:43:15
Temat: Re: czemu zakalecDnia Sat, 29 Mar 2003 22:39:18 +0100, Waćpanna lub Waćpan Tes, w wiadomości
<b659np$r89$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Mam piekarnik elektryczny z kilkoma opcjami grzania,
> i nie wiem jak mam go ustawić. Czy wystarczy tylko dolna
> grzałka? Czy może dolna i górna, albo dolna i termoobieg?
> A może tylko termoobieg? Nie mam pojęcia.
> Może ktoś ma większe doświadczenie
> i coś poradzi, będę bardzo wdzięczna.
Zorientowanie się w moim nowym piekarniku elektrycznym zajęło mi parę
tygodni, muszę przyznać, ale teraz korzystam najczęściej z dwóch funkcji -
większość ciast piekę używając tylko termoobiegu i temperatury ciut niższej
niż w przepisach na piekarnik tradycyjny. Jeśli piekę jakies bardzo mokre
ciasto (sernik) to dodatkowo podgrzewam jeszcze od dołu, ale niezbyt długo.
Niestety czasami nawet elektryczny przypieka mocniej - mój ma skłonnosci do
wyższej temperatury z tyłu, więc po prostu przekładam kilka razy blaszkę
podczas pieczenia.
--
Pozdrawiam, Olka (Ti`Ana)
PPW! a poza tym wariatka kuchenna
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-30 20:32:32
Temat: Re: czemu zakalecI.P. wrote:
>> Dziś piekłam ciasto bananowe i w zasadzie wyszło dobre
>> chociaż dół się lekko przypiekł.
>>
>> Pozdrawiam
>> tes
>
> A jaka opcje dalas?
> Ilona
Wlaczylam tylko dolna grzalke, a foremka stala na srodkowym
poziomie.
tes
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-30 20:38:10
Temat: Re: czemu zakalecOlka (Ti`Ana) wrote:
Niestety czasami nawet
> elektryczny przypieka mocniej - mój ma skłonnosci do wyższej
> temperatury z tyłu, więc po prostu przekładam kilka razy blaszkę
> podczas pieczenia.
A czy ciasto nie opadnie podczas przekładania?
Mi to nawet z ciasta z paczki potrafi wyjść zakalec
i na końcu jeszcze opaść.
Za tydzień zamierzam upiec babkę jogurtową z przepisu
podanego na grupie i spróbuję tylko na termoobiegu.
Pozdrawiam
tes
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 07:39:17
Temat: Re: czemu zakalec
>
> Wlaczylam tylko dolna grzalke, a foremka stala na srodkowym
> poziomie.
>
> tes
Wlasnie tak przypuszczalam, dolna grzalka i dol sie przypiekl.To prawda, ze
kazdy piec trzeba poznac.Pieke wszystko na termoobiegu(przypuszczam, ze to
nazwa nadmuchu cieplego powietrza).Ciasta sa rowno upieczone i odpukac nie
bylo jeszcze wpadki, co do wypieku oczywiscie.W przepisach sa podawane temp.
na gaz, normalny piekarnik(np.200°C) i z termoobiegiem( 170°C ,tutaj temp.
jest zawsze nizsza ).Tez stawiam foremke na srodkowym, chyba,ze pieke naraz
dwie blaszki/foremki.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 10:15:16
Temat: Re: czemu zakalec
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:b68rbc$tjt$03$1@news.t-online.com...
> Wlasnie tak przypuszczalam, dolna grzalka i dol sie przypiekl.To prawda,
ze
> kazdy piec trzeba poznac.Pieke wszystko na termoobiegu(przypuszczam, ze to
> nazwa nadmuchu cieplego powietrza).Ciasta sa rowno upieczone i odpukac nie
> bylo jeszcze wpadki, co do wypieku oczywiscie.W przepisach sa podawane
temp.
> na gaz, normalny piekarnik(np.200°C) i z termoobiegiem( 170°C ,tutaj temp.
> jest zawsze nizsza ).Tez stawiam foremke na srodkowym, chyba,ze pieke
naraz
> dwie blaszki/foremki.
> Ilona
tak myslalam, ze na termoobiegu to trzeba temp. troche nizsza dac.
nastepnym razem tak spróbuje.
dzieki za odpowiedz.
tes
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |