Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czerwona fasola z puszki

Grupy

Szukaj w grupach

 

czerwona fasola z puszki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-08 12:26:03

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 8 Nov 2004 10:09:06 +0100, "waldek" <x...@o...pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> On Sun, 7 Nov 2004 01:16:23 +0100, "waldek"
>> <A...@o...pl> wrote:
>>
>>> Jolka wrote:
>>>> Co z niej zrobić? Mam kilka puszek którym niebawem kończy sie okres
>>>> ważności i zastanawiam sie co jeszcze z nich zrobic bo narazie
>>>> pałaszowalismy sałatki.
>>>> za wszelkie pomysły z góry dziękuję
>>>> Jola
>>> ===
>>> Zwykłą fasolkę po bretońsku.
>>>
>>> waldek
>>> ===
>>
>>
>> jak z czerwonej to to juz nie bedzie *zwykla* fasolka po
>> bretonsku :P
>===
>A jaka jest zwykła?
>
>waldek
>===


to moze zacznijmy od TWOJEJ definicji "zwyklej fasolki po
bretosnku"...moze z naciskiem na te bretonskosc, bo udusic fasole
w sosie pomidorowym nie oznacza, ze ona jest "po bretonsku" chyba
;))

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-08 12:27:35

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 8 Nov 2004 09:45:58 +0100, "waldek" <x...@o...pl> wrote:

>Wladyslaw Los napisał(a):
>> In article <cmkjai$hcg$1@news.onet.pl>,
>> "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> wrote:
>>
>>> jak zwał tak zwał ale ja zawsze robię z czerwoną bo mi lepiej smakuje
>>> (tylko, że nie z puszki)
>>
>> Co to ma znaczyć "jak zwał tak zwał"?! Takiemu Francuzowi jednemu z
>> drugim wystarczy, że zmieni jedną przyprawę, a już wymyśla nową nazwę
>> i ogłasza, że wynalazł nowe danie. A tu zmienia się podstawowy
>> składnik i co? Dalej wymyślać jak to się ma nazywać!
>>
>> Władysław
>===
>A jaką kiełbasę używają Francuzi do fasolki po bretońsku? Głogowską,
>krakowską, czy jarmarczną? I czy też używają koncentrat pomidorowy z
>Pudliszek? Rozumiem, że to też są są tradycyjne składniki tradycyjnej
>bretońskiej potrawy.
>
>waldek
>===


A Ty taki upierdliwy tylko dzis czy zawsze? :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 12:33:25

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N."
> Francuzi fasolki po bretonsku nie znaja.

Co nie oznacza, ze nie robią tego typu potraw.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.789 / Virus Database: 534 - Release Date: 04-11-07

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 12:33:57

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl>
> ===
> Ja żartuję przecież. Władysław chyba też, ale tu nie jestem do końca
pewien.
> ===

A żartuj tyle, że wcześniej uprzedzaj.
I słusznie, ze nie jesteś pewien, fasola pochodzi z terenów Ameryki,
południowej i środkowej.
A, ze się zatrzymała po drodze w Bretanii to jeszcze nic nie oznacza.
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.789 / Virus Database: 534 - Release Date: 04-11-07

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 12:37:04

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl>
> ===
> [...] Chcę być po prostu rozumiany.
> ===

Napisz jeszcze przez kogo.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.789 / Virus Database: 534 - Release Date: 04-11-07

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 18:19:28

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cmnj53$ms8$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
> > >>>>Francuzi fasolki po bretonsku nie znaja.
> > >>>Władysław twierdzi inaczej. Podważasz jego zdanie?
> > >>A gdzie on to twierdzi ?
> > > Trzy wiadomości wcześniej.
> > Nic takiego nie widze, mozesz podac cytat ?
>
> Pewnie o to Waldkowi się rozchodzi:
> cyt.: Po bretońsku to jednak z fasolą bretońską zwaną u nas jasiem.
>
> :-)))
> --
> Pozdrawiam, Jerzy

Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się we
Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana. Stąd się wzięła nasza
"fasolka po bretońsku". Francuzi oczywiście znają też wile sposobów
przyrządzania fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
także z dodatkiem wędzonki. Natomiastrzepis na "Haricots blancs a la
bretonne" podawałem tu:

<http://tinylink.com/?qc57ZBEyFz>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 18:59:28

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się
we
> Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
> jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana.
> Stąd się wzięła nasza "fasolka po bretońsku".
>Francuzi oczywiście znają też wile sposobów przyrządzania
> fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
> także z dodatkiem wędzonki. [...]

Czy "a la bretonne" = "Po bretońsku", jeśli tak to w sieci jest tylko
jeden przepis podany przez ciebie.
Więcej można znaleźć na stronach anglo języcznych ale nikt tego nie
nazywa "a la bretonne" czy też podobnie. Natomiast przepisy jako żywo
przypominają nasze sposoby robienia fasoli i sadzę, że
najprawdopodobniej przyszły do nas wraz z fasolą. Tyle, ze zamiast
kiełbasy jest najczęsciej mięso, głównie baranina. Pytanie kto ma prawa
do przepisu "po bretońsku".
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy





---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.789 / Virus Database: 534 - Release Date: 04-11-07

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 19:28:44

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

. Pytanie kto ma prawa
>do przepisu "po bretońsku".
>;-)


jak sie nie znajdzie wlasciciel, to moge sie poswiecic :PPPPPP

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 22:27:34

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cmoft5$2pp$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się
> we
> > Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
> > jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana.
> > Stąd się wzięła nasza "fasolka po bretońsku".
> >Francuzi oczywiście znają też wile sposobów przyrządzania
> > fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
> > także z dodatkiem wędzonki. [...]
>
> Czy "a la bretonne" = "Po bretońsku", jeśli tak to w sieci jest tylko
> jeden przepis podany przez ciebie.
> Więcej można znaleźć na stronach anglo języcznych ale nikt tego nie
> nazywa "a la bretonne" czy też podobnie. Natomiast przepisy jako żywo
> przypominają nasze sposoby robienia fasoli i sadzę, że
> najprawdopodobniej przyszły do nas wraz z fasolą. Tyle, ze zamiast
> kiełbasy jest najczęsciej mięso, głównie baranina. Pytanie kto ma prawa
> do przepisu "po bretońsku".
> ;-)

Przepraszam Cię bardzo, ale nic nie rozumiem z tego co piszesz. Może
przyłożysz się, żeby to było trochę jaśniej?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-08 22:45:27

Temat: Re: czerwona fasola z puszki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cmoft5$2pp$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > Nieraz już o tym pisałem. "Po bretońsku" "a la bretonne" nazywa się
> we
> > Francji potrawy z użyciem dużej, białej fasoli, naszego jasia, która
> > jest w Bretanii bardzo poularna i uprawiana.
> > Stąd się wzięła nasza "fasolka po bretońsku".
> >Francuzi oczywiście znają też wile sposobów przyrządzania
> > fasolo z mniej lub bardziej pikantnym sosem pomidorowym, a
> > także z dodatkiem wędzonki. [...]
>
> Czy "a la bretonne" = "Po bretońsku", jeśli tak to w sieci jest tylko
> jeden przepis podany przez ciebie.

Jeżeli chodzi Ci o przepisy zwane "a la bretonne" i zwierające białą
fasolę to od razu znalazłem tyle:

<http://tinylink.com/?o7taVXPz0J>

> Więcej można znaleźć na stronach anglo języcznych ale nikt tego nie
> nazywa "a la bretonne" czy też podobnie. Natomiast przepisy jako żywo
> przypominają nasze sposoby robienia fasoli i sadzę, że
> najprawdopodobniej przyszły do nas wraz z fasolą. Tyle, ze zamiast
> kiełbasy jest najczęsciej mięso, głównie baranina. Pytanie kto ma prawa
> do przepisu "po bretońsku".


Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

a propos ryżu z jabłkami
Watróbka a czas jej przygotowania
Pytanko Pascal Gotuj Naczynia
Marcepan - jaki kupić? I tort makowy.
brukselka z rozmarynem ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »