Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy to się uda - kolacja rocznicowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy to się uda - kolacja rocznicowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-04-19 07:42:31

Temat: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzisiaj wypada nam okrągła rocznica ślubu i przygotuje na wieczór kolację.
Wiem, że powinnam przećwiczyć wcześniej, ale nie było jak ;-)
Plan jest taki:
polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.
Polędwiczki pokroję na 10 cm kawałki, zrobię dziurę i poupycham tam ser
kozi a w środek wcisnę suszone pomidory. Potem mięso popieprzę, posolę,
obtoczę w mące i podsmażę na złoto na maśle z olejem. Zawinę w folię
aluminiową i na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
Młody szpinak zblanszuję - dosłownie zanurzę w gotującej się wodzie,
odcedzę i dodam do podsmażonego boczku z cebulką. Doprawię pieprzem,
solą i czosnkiem. Chwilkę podsmażę.
Polędwiczki pokroje w ukośne plastry i rozłożę na szpinaku.
Tiramisu: ubiję śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną w zamrażarce)z
cukrem pudrem, połączę z serkiem mascarpone, dodam może trochę amaretto
albo likieru kawowego.
Przełożę biszkopty nasączone mocnym naparem kawy espresso kremem i włoże
do lodówki. Dzięki temu, że śmietana będzie bardzo zimna, mam nadzieję,
że deser szybko stężeje.

Czy to się uda?
Czekam na sugestie i porady.
agg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-04-19 07:47:46

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

mamqa wrote:

> Dzisiaj wypada nam okrągła rocznica ślubu i przygotuje na wieczór kolację.
> Wiem, że powinnam przećwiczyć wcześniej, ale nie było jak ;-)
> Plan jest taki:
> polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
> oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.
> Polędwiczki pokroję na 10 cm kawałki, zrobię dziurę i poupycham tam ser
> kozi a w środek wcisnę suszone pomidory. Potem mięso popieprzę, posolę,
> obtoczę w mące i podsmażę na złoto na maśle z olejem. Zawinę w folię
> aluminiową i na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
> Młody szpinak zblanszuję - dosłownie zanurzę w gotującej się wodzie,
> odcedzę i dodam do podsmażonego boczku z cebulką. Doprawię pieprzem,
> solą i czosnkiem. Chwilkę podsmażę.
> Polędwiczki pokroje w ukośne plastry i rozłożę na szpinaku.
> Tiramisu: ubiję śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną w zamrażarce)z
> cukrem pudrem, połączę z serkiem mascarpone, dodam może trochę amaretto
> albo likieru kawowego.
> Przełożę biszkopty nasączone mocnym naparem kawy espresso kremem i włoże
> do lodówki. Dzięki temu, że śmietana będzie bardzo zimna, mam nadzieję,
> że deser szybko stężeje.
>
> Czy to się uda?
> Czekam na sugestie i porady.
> agg
>
uff nieżle to brzmi . a jak na grupę kuchnia to niebiańsko.
pominąłbym to obtaczanie w mące. piękną skórkę uzyskasz bez tego również
a i unikniesz tego mącznego posmaku.
tiramisu w oryginale idzie na kogiel mogel z zółtek i cukru . w nowszych
wersjach bitą śmietanę w niewielkich ilosciach dodają na końcu.
ten likier dodaj do kawy i w ten sposób nie rozrzedzisz kremu.

pozdro piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-04-19 10:36:58

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: "Marek" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1176968550.462321@slbhw0...
Czekam na sugestie i porady.

Ufff, jak to czytam o takich smakolykach to mam nie tyle sygestie co
pytanie - nie potrzebujesz drugiego meza ? :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-04-19 11:19:51

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1176968550.462321@slbhw0...
polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.

Zastanów się 3 razy, czy aby na pewno TŻ lubi kozi ser...
Polędwiczki można nadziać też rokpolem - też nie każdy lubi... albo dowolnym
innym serem...
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-04-19 11:22:32

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:f07j9e$v1e$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:1176968550.462321@slbhw0...
> polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
> oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.
>
> Zastanów się 3 razy, czy aby na pewno TŻ lubi kozi ser...
> Polędwiczki można nadziać też rokpolem - też nie każdy lubi... albo
dowolnym
> innym serem...
> --
> Pozdrawiam
> Joanna
> http://www.jduszczynska.republika.pl/

Nie lubisz koziego sera?!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-04-19 11:40:04

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> Nie lubisz koziego sera?!

Chodzi jej o to, ze kozi ser ma bardzo charakterystyczny smak, który nie
kazdemu musi pasowac


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-04-19 11:42:35

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska napisał(a):
> Zastanów się 3 razy, czy aby na pewno TŻ lubi kozi ser...
> Polędwiczki można nadziać też rokpolem - też nie każdy lubi... albo dowolnym
> innym serem...
15 lat robi swoje :-)
osobnik wszystkożerny, lubi wyraziste smaki i śmierdzące sery :-)
agg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-04-19 11:47:20

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

clafoutis napisał(a):
> pominąłbym to obtaczanie w mące. piękną skórkę uzyskasz bez tego również
> a i unikniesz tego mącznego posmaku.
pomyślałam o mące (np. kukurydzianej) coby zrobić "barierę dla
wyciekającego sera - to może tylko końcówki zapanieruję a potem je
odetnę. Jak ser wycieknie w czasie pieczenia to po rozkrojeniu nie
uzyskam ładnego efektu. :-)
> tiramisu w oryginale idzie na kogiel mogel z zółtek i cukru . w nowszych
> wersjach bitą śmietanę w niewielkich ilosciach dodają na końcu.
> ten likier dodaj do kawy i w ten sposób nie rozrzedzisz kremu.
dzięki - masz rację, krem musi być jak najbardziej gęsty.
A z koglem-moglem ten krem chyba będzie mniej puszysty i lekki. Może
spróbuję trochę jajec trochę ubitej kremówki. Co sądzisz o tym pomyśle?
agg

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-04-19 11:52:59

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

hehehe. tego sie spodziewałem. potraficie pozbawic ludzi chęci do życia
tym swoim narzekaniem.
kobieta zapodała menu na ekstra kolację . zazwyczaj tego na tej grupie
nie uświadczysz. królują tu jakieś ryże z żółtym serem rosół z kostki i
inne prozaiczne potrawy przywodzące na myśl trudne lata 80 gdy w
sklepach nic nie było. w sklepach qwa raj wystarczy odrobina inwencji
właśnie tą inwencją sie wykazała ale widze że to was gryzie wysuneła sie
przedszereg a to juz was przerosło . bo co wam tu będzie o jakimś kozim
serze, minimum 50 za kilo jak wy i tak zajadacie polskie wydania po 12
za kilo. rokpol owszem może i trochę wygląda jak bleu ale w smaku to już
żenada. widzę tu całe grono wielbicieli tych pseudo deserów z pseudo
cukierni, kostek rosołowych knorra , i substytutów preawdziwej żywnosci
prawdziwych smaków.

pozdro piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-04-19 11:55:11

Temat: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1176983240.566335@slbhw0...
clafoutis napisał(a):
> pominąłbym to obtaczanie w mące. piękną skórkę uzyskasz bez tego również a
> i unikniesz tego mącznego posmaku.
pomyślałam o mące (np. kukurydzianej) coby zrobić "barierę dla
wyciekającego sera - to może tylko końcówki zapanieruję a potem je
odetnę. Jak ser wycieknie w czasie pieczenia to po rozkrojeniu nie
uzyskam ładnego efektu. :-)

Można spiąć końce wykałaczką na ścisło, ale wtedy może niewygodnie się
obsmażać - wykałaczka trochę przeszkadza.


--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ostracyzm
tym razem zupa z porów!
zupa cebulowa...?
PALUSZKI
Pytanie o czekolade ale nie o przepisy...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »