Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!feed.news.
interia.pl!not-for-mail
From: clafoutis <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Date: Thu, 19 Apr 2007 09:47:46 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 34
Message-ID: <f076k3$5d0$1@news.interia.pl>
References: <1176968550.462321@slbhw0>
NNTP-Posting-Host: btp187.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.interia.pl 1176968643 5536 83.29.161.187 (19 Apr 2007 07:44:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Apr 2007 07:44:03 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1176968550.462321@slbhw0>
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.13) Gecko/20060414
X-Authenticated-User: clafoutis % interia+pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295186
Ukryj nagłówki
mamqa wrote:
> Dzisiaj wypada nam okrągła rocznica ślubu i przygotuje na wieczór kolację.
> Wiem, że powinnam przećwiczyć wcześniej, ale nie było jak ;-)
> Plan jest taki:
> polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
> oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.
> Polędwiczki pokroję na 10 cm kawałki, zrobię dziurę i poupycham tam ser
> kozi a w środek wcisnę suszone pomidory. Potem mięso popieprzę, posolę,
> obtoczę w mące i podsmażę na złoto na maśle z olejem. Zawinę w folię
> aluminiową i na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
> Młody szpinak zblanszuję - dosłownie zanurzę w gotującej się wodzie,
> odcedzę i dodam do podsmażonego boczku z cebulką. Doprawię pieprzem,
> solą i czosnkiem. Chwilkę podsmażę.
> Polędwiczki pokroje w ukośne plastry i rozłożę na szpinaku.
> Tiramisu: ubiję śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną w zamrażarce)z
> cukrem pudrem, połączę z serkiem mascarpone, dodam może trochę amaretto
> albo likieru kawowego.
> Przełożę biszkopty nasączone mocnym naparem kawy espresso kremem i włoże
> do lodówki. Dzięki temu, że śmietana będzie bardzo zimna, mam nadzieję,
> że deser szybko stężeje.
>
> Czy to się uda?
> Czekam na sugestie i porady.
> agg
>
uff nieżle to brzmi . a jak na grupę kuchnia to niebiańsko.
pominąłbym to obtaczanie w mące. piękną skórkę uzyskasz bez tego również
a i unikniesz tego mącznego posmaku.
tiramisu w oryginale idzie na kogiel mogel z zółtek i cukru . w nowszych
wersjach bitą śmietanę w niewielkich ilosciach dodają na końcu.
ten likier dodaj do kawy i w ten sposób nie rozrzedzisz kremu.
pozdro piotr
|