Data: 2007-04-19 07:42:31
Temat: czy to się uda - kolacja rocznicowa
Od: mamqa <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzisiaj wypada nam okrągła rocznica ślubu i przygotuje na wieczór kolację.
Wiem, że powinnam przećwiczyć wcześniej, ale nie było jak ;-)
Plan jest taki:
polędwiczki wieprzowe nadziewane serem kozim i suszonymi pomidorami (z
oliwy) na młodym szpinaku a na deser tiramisu.
Polędwiczki pokroję na 10 cm kawałki, zrobię dziurę i poupycham tam ser
kozi a w środek wcisnę suszone pomidory. Potem mięso popieprzę, posolę,
obtoczę w mące i podsmażę na złoto na maśle z olejem. Zawinę w folię
aluminiową i na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
Młody szpinak zblanszuję - dosłownie zanurzę w gotującej się wodzie,
odcedzę i dodam do podsmażonego boczku z cebulką. Doprawię pieprzem,
solą i czosnkiem. Chwilkę podsmażę.
Polędwiczki pokroje w ukośne plastry i rozłożę na szpinaku.
Tiramisu: ubiję śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną w zamrażarce)z
cukrem pudrem, połączę z serkiem mascarpone, dodam może trochę amaretto
albo likieru kawowego.
Przełożę biszkopty nasączone mocnym naparem kawy espresso kremem i włoże
do lodówki. Dzięki temu, że śmietana będzie bardzo zimna, mam nadzieję,
że deser szybko stężeje.
Czy to się uda?
Czekam na sugestie i porady.
agg
|