« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-16 17:43:53
Temat: dawno, dawno temu ;-)Znalazłam właśnie w domu reprint ksiązki z 1885r. pt. "Jedyne praktyczne
przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych,
miodów oraz ciast" Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
No i tak z okazji Świąt... ;-) :
Ciastka kruche z makiem na Wilją:
Pół funta masła świeżego, pół funta cukru, pół funta mąki i jedno jajko
razem zagnieść, rozwałkować na grubość pół palca, wykrawać szklanką okrągłe
placuszki, posmarować lekko żółtkiem rozbitem z łyżką wody i upiec na blasze
w miernie gorącym piecu. Funt maku szarego wypłókać kilka razy, zlewając
starannie brudną wodę i sparzyć ukropem na kilka godzin. Następnie uwiercić
go dodając pół funta cukru, dwa łuty migdałów słodkich, trzy gorzkie
migdały, trochę startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Gdy to dobrze
uwiercone przez małą godzinę, ułożyć na salaterkę i powkładać w koło
upieczone do rumianego koloru ciastka.
a teraz objaśnienia:
Funt cukru jest to pół kwary dawnej polskiej, pół funta więc będzie
kwaterka, a że mniej więcej każda zwyczajnej wielkości do herbaty używana
szklanka lub filiżanka odpowiada kwaterce, szklanka więc duża pełna mączki
cukrowej lub cukru tartego jest pół funta Łyżka cukru równa się czterem
łutom. Zupełnie ta sama zasada stosuje się do masła, którego kwarta jest dwa
funty i łutów osiem..... ;-)))
wg. wydawcy :
łut = 12,67g
funt (32 łuty)= około 45 dkg
kwarta = 1 litr
kwaterka = 0,25 litra
garniec (4 kwarty) = 4 litry
No to powodzenia!!!
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |