« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-16 18:01:04
Temat: jeszcze wypiek chlebaCzesc
Chleb udalo mi sie upiec, byl smaczny, ale jest jedno ale...Otoz skorka jest
zbyt twarda, moze trzeba czyms wierzch chleba posmarowac? Tylko nie wiem czym:),
tzn wiem, ze po upieczniu:) mozna np maslem, ale czym przed upieczeniem?
Z gory dzieki za rade
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-17 08:26:57
Temat: Re: jeszcze wypiek chlebaTak, woda. Najlepiej pedzelkiem delikatnie rozsmarowac wode po wierzchu
(oczywiscie juz po wygarowaniu). Chleb bedzie bardziej swiecacy i mial
delikatniejsza skorke.
Drugi sposob w piekarniku (czy innym ustrojstwie w ktorym pieczesz chleb)
wstawic wczesniej niz chleb naczynie z woda, tak by w momwncie wsadzanai
chleba byla tam laznia parowa. Nie nalezy jednak przesadzac z iloscia wody.
Najlepiej gdy po 2-5 minutach po wlozeniu chleba przezstanie byc wytwarzana
para. Przypominam, ze w takim wypadku temperatura piekarnika powinna byc na
poczatku wyzsza o jakies 20 st C niz w trakcie dalszego wypieku.
--
Pozdrawiam
Kuchmistrz
k...@k...pl
Użytkownik <s...@p...onet.pl> napisał:
> Chleb udalo mi sie upiec, byl smaczny, ale jest jedno ale...Otoz skorka
jest
> zbyt twarda, moze trzeba czyms wierzch chleba posmarowac? Tylko nie wiem
czym:),
> tzn wiem, ze po upieczniu:) mozna np maslem, ale czym przed upieczeniem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 18:49:18
Temat: Re: jeszcze wypiek chlebaDziekuje za rady
wodą smarowałam na kilka minut przed wyjęciem więc chyba zbyt późno....
jak również nalełam wody do blachy postawionej na dole piekarnika...\niestety
skorka byla zbyt twarda. Pieklam w 260C, może zbyt gorący piekarnik
Będe probowała dalej
margo
> Tak, woda. Najlepiej pedzelkiem delikatnie rozsmarowac wode po wierzchu
> (oczywiscie juz po wygarowaniu). Chleb bedzie bardziej swiecacy i mial
> delikatniejsza skorke.
> Drugi sposob w piekarniku (czy innym ustrojstwie w ktorym pieczesz chleb)
> wstawic wczesniej niz chleb naczynie z woda, tak by w momwncie wsadzanai
> chleba byla tam laznia parowa. Nie nalezy jednak przesadzac z iloscia wody.
> Najlepiej gdy po 2-5 minutach po wlozeniu chleba przezstanie byc wytwarzana
> para. Przypominam, ze w takim wypadku temperatura piekarnika powinna byc na
> poczatku wyzsza o jakies 20 st C niz w trakcie dalszego wypieku.
> --
> Pozdrawiam
>
> Kuchmistrz
> k...@k...pl
> Użytkownik <s...@p...onet.pl> napisał:
> > Chleb udalo mi sie upiec, byl smaczny, ale jest jedno ale...Otoz skorka
> jest
> > zbyt twarda, moze trzeba czyms wierzch chleba posmarowac? Tylko nie wiem
> czym:),
> > tzn wiem, ze po upieczniu:) mozna np maslem, ale czym przed upieczeniem?
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |