Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia desery roznych krajow

Grupy

Szukaj w grupach

 

desery roznych krajow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-31 11:02:19

Temat: desery roznych krajow
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poniewaz czesto pojawiaja sie na naszej grupie pytania o rozne desery (ot,
chocby tiramisu;-)) to moze przyda sie komus informacja,ze we wrzesniowym
"Moim gotowaniu" jest rozdzial o takich deserach - tiramisu tez jest;-)),
ale i francuska tarte tatin, grecko-turecka baklawa itp.
Nie wiem czy przepisy sa w 100% wlasciwe, ale moze ktos to sprawdzi...


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-01 08:54:11

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Poniewaz czesto pojawiaja sie na naszej grupie pytania o rozne desery (ot,
> chocby tiramisu;-)) to moze przyda sie komus informacja,ze we wrzesniowym
> "Moim gotowaniu" jest rozdzial o takich deserach - tiramisu tez jest;-)),
> ale i francuska tarte tatin, grecko-turecka baklawa itp.
> Nie wiem czy przepisy sa w 100% wlasciwe, ale moze ktos to sprawdzi...
>
To ja mam pytanie odnosnie tiramisu. Czy mascarpone mozna zastapic jakims
innym serkiem? chodzi mi o...hmmm...nieco tanszy serek. Podobno mozna, ale
nie wiem jakim. Jesli ktos wie, to prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 09:44:57

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, September 01, 2002 10:54 AM
Subject: Re: desery roznych krajow


> > Poniewaz czesto pojawiaja sie na naszej grupie pytania o rozne desery
(ot,
> > chocby tiramisu;-)) to moze przyda sie komus informacja,ze we
wrzesniowym
> > "Moim gotowaniu" jest rozdzial o takich deserach - tiramisu tez
jest;-)),
> > ale i francuska tarte tatin, grecko-turecka baklawa itp.
> > Nie wiem czy przepisy sa w 100% wlasciwe, ale moze ktos to sprawdzi...
> >
> To ja mam pytanie odnosnie tiramisu. Czy mascarpone mozna zastapic jakims
> innym serkiem? chodzi mi o...hmmm...nieco tanszy serek. Podobno mozna, ale
> nie wiem jakim. Jesli ktos wie, to prosze o pomoc.
> Pozdrawiam.
> M.
>
jak ma myc tiramisu a nie sernik na zimno to nie ;-)
Herbatka


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 09:52:14

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> jak ma myc tiramisu a nie sernik na zimno to nie ;-)
> Herbatka
>
Z tego, co wiem to nawet w roznych knajpach podrabiaja mase bita smietana.
Ja wolalabym podorbic innym serkiem :-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 09:58:59

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, September 01, 2002 11:52 AM
Subject: Re: desery roznych krajow


> > >
> > jak ma myc tiramisu a nie sernik na zimno to nie ;-)
> > Herbatka
> >
> Z tego, co wiem to nawet w roznych knajpach podrabiaja mase bita smietana.
> Ja wolalabym podorbic innym serkiem :-)
i dlatego powinni wstawiac cudzyslow w nazwie ;-) - sprobuj zrobic sama
mascarpone - patrz watek "Z czego powstaje mascarpone ?"
Herbatka


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 10:22:58

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > > jak ma myc tiramisu a nie sernik na zimno to nie ;-)
> > > Herbatka
> > >
> > Z tego, co wiem to nawet w roznych knajpach podrabiaja mase bita
smietana.
> > Ja wolalabym podorbic innym serkiem :-)
> i dlatego powinni wstawiac cudzyslow w nazwie ;-) - sprobuj zrobic sama
> mascarpone - patrz watek "Z czego powstaje mascarpone ?"
> Herbatka

O! To jest mysl! Super! Dzieki! Zaraz zerkne.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 10:45:28

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > > Z tego, co wiem to nawet w roznych knajpach podrabiaja mase bita
> smietana.
> > > Ja wolalabym podorbic innym serkiem :-)
> > i dlatego powinni wstawiac cudzyslow w nazwie ;-) - sprobuj zrobic sama
> > mascarpone - patrz watek "Z czego powstaje mascarpone ?"
> > Herbatka
>
> O! To jest mysl! Super! Dzieki! Zaraz zerkne.
>

Herbatko, mam jeszcze jedna wieeeeeelka prosbe. Olbrzymie zaleglosci
uniemozliwiaja mi znalezienie przepisu na serek mascarpone. Szukam i szukma
wstecz i...nie moge znalezc, chlip chlip :-( Moze pamietasz jakies blizsze
namiary an tego posta? A moze pmaietasz...przepis? Pomoooooocy!
Z gory dziekuje!
Kazia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 11:03:50

Temat: bylo desery roznych krajow, jest powtorka jak zrobic mascarpone
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, September 01, 2002 12:45 PM
Subject: Re: desery roznych krajow



> Herbatko, mam jeszcze jedna wieeeeeelka prosbe. Olbrzymie zaleglosci
> uniemozliwiaja mi znalezienie przepisu na serek mascarpone. Szukam i
szukma
> wstecz i...nie moge znalezc, chlip chlip :-( Moze pamietasz jakies blizsze
> namiary an tego posta? A moze pmaietasz...przepis? Pomoooooocy!
> Z gory dziekuje!
> Kazia
>
To jest watek z wczoraj - tutaj maly miks:

> Bo dostalam cynk, ze w Minimalu w Toruniu jest mascarpone produkcji
> niemieckiej, 250 g za 7 zl. To w sumie tanio i prawie mialam zamowic u
> siostry, ale powiedziala, ze sklada sie on m.in. z serka
> homogenizowanego.
> Czy to moze byc mascarpone?
> Czy ktos z Was probowal moze tego produktu? Czy jest smakiem choc
> zblizony do mascarpone?
>
> --
> Sabina
>
Prawdziwe mascarpone to po prostu rodzaj twarozku robionego ze swiezej
smietanki o zawartosci tluszczu nie mniej niz 25%, podgrzewa sie ja do 85
stopni Celsjusza po czym zakwasza, zeby sie sciela - robi sie z tego b.
gesty twarozek, serwatke odlewa sie calowicie po 12 godzinach. Wazna jest
jakosc smietanki - w Lombardii, ojczyznie mascarpone, dobry ser robi sie
tylko ze smietany krow, ktore pasly sie na lakach, bez zadnych gotowych pasz
i innych "wynalazkow". W tym swietle serek homo jest raczej nie na miejscu
;-) - lepiej juz zrobic sobie samemu mascarpone w domu ze smietanki
(najlepiej kremowki od tzw. "wiejskiej baby"), chociazby kwaszac ja w zwykly
sposob i robiac twarozek domowym, maminym sposobem.
Pozdrwaiam
Herbatka efemeryczna
----- Original Message -----
From: "mihau" <m...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 31, 2002 1:55 PM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?


> przepraszam, ze sie wtracam, ale co to znaczy "maminym sposobem" bo
niestety
> moja mama nie wie
> :-(
> a naszla mnie chec na zrobienie domowego mascarpone...
> mozna prosic tak krok po kroku?
>
> pozdrawiam
> --
> mihau gwiazdowski
> :.:.:[m]:.:.:
> m...@w...pl
> "dum spiro, spero"

Krok po kroku to moge zapodac w poniedzialek, jak sie zobacze z Mama i
skonsultuje ;-) Moja Mama robi twarozek w domu od zawsze, wiec nigdy nie
przykladalam wagi do tego, jak dokladnie ten proces przebiega. zazwyczaj
Mama robi zwykly, "sniadaniowy" twarozek z mleka. Z grubsza leci to tak.
Kupujemy mleko 2% lub 3,6% - wazne zeby nie bylo niskotluszczowe, bo serek
jest niesmaczny i nie moze byc UHT tylko normalne, pasteryzowane ( w twoim
przypadku powinna to byc tlusta smietana, tez nie UHT). Mleko/smietane
wlewamy do duzego garnka, obwiazujemy lniana sciereczka, coby robactwo sie
nie dostalo i czekamy ;-) Gdy mleko/smietana sa juz porzadnie ukwaszone
(mocno ukwaszone mleko tworzy biale "glutki" na wierzchu a dolem oddziela
sie woda, Mama wstawia garnek na gaz i mocno mleko rozgrzewa, ale z tego co
pamietam nie dopuszcza do zagotowania (wlasnie o te technikalia musze
dopytac) - wtedy mleko zaczyna tworzyc takie biale skrzepy a serwatka
wyraznie sie oddziela i to znak, ze trzeba je odcedzic - mama wylewa mase na
sitko i odcedza serwatke i po paru godzinach mamy swiezutki twarozek :-)
Proces podgrzewania wymaga troche wyczucia, jak przegotujesz mleko, to
twarozek bedzie suchy i wiorowaty, jak podgrzejesz za slabo - zbyt miekki i
wodnisty. Szczegoly - tak jak obiecalam w poniedzialek. Jest jeszcze metoda,
w ktorej podgrzewa sie slodkie mleko i w odpowiednim momencie dodaje kwas
mlekowy, sok z cytryny albo ocet winny - ale nigdy jej nie probowalam, wiec
nie bede sie wypowiadac (aczkolwiek jest to metoda blizsza technologii
wytwarzania mascarpone). Zeby byc w zgodzie z tradycja musialbys przy
produkcji "mascarpone" odcedzic serwatke dopiero po 12 godzinach.
Pozdrawiam
Herbatka efemeryczno-twarozkowa








--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 11:11:28

Temat: Re: desery roznych krajow
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>Znalazlam! Toz to najzwyklejszy twarozek z kwasnego mleka! Moja mam robi
taki czesto! Swietnie, jutro robie tiramisu.
Dzieki Herbatko!
Pozdrowiona.
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-01 11:20:06

Temat: Re: bylo desery roznych krajow, jest powtorka jak zrobic mascarpone
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Prawdziwe mascarpone to po prostu rodzaj twarozku robionego ze swiezej
> smietanki o zawartosci tluszczu nie mniej niz 25%, podgrzewa sie ja do 85
> stopni Celsjusza po czym zakwasza, zeby sie sciela - robi sie z tego b.
> gesty twarozek, serwatke odlewa sie calowicie po 12 godzinach. Wazna jest
> jakosc smietanki - w Lombardii, ojczyznie mascarpone, dobry ser robi sie
> tylko ze smietany krow, ktore pasly sie na lakach, bez zadnych gotowych
pasz
> i innych "wynalazkow". W tym swietle serek homo jest raczej nie na miejscu
> ;-) - lepiej juz zrobic sobie samemu mascarpone w domu ze smietanki
> (najlepiej kremowki od tzw. "wiejskiej baby"), chociazby kwaszac ja w
zwykly
> sposob i robiac twarozek domowym, maminym sposobem.
> Pozdrwaiam
> Herbatka efemeryczna

Ach, czyli ze smietanki. Super. Tez proste. Jeszcze raz dzieki! (ten post o
mleku napisalam zanim doszedl ten o smietance).
Pozdrawiam.
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT w mojej kuchni ;))
Z czego powstaje mascarpone?
archizowanie przepisów
"bigos" z kabaczkow
my to nazywamy 'balast' (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »