| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-12 14:22:54
Temat: dip- zimne sosyWitam
Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
sosy.
JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.
Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-12 14:35:31
Temat: Re: dip- zimne sosy
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
Sos śmietanowo ziołowy:
6 łyżek śmietany
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia, tymianek, oregano, majeranek
2 małe łyżeczki sosu chilli.
Bardzo go lubimy np. do kurczaka w cieście piwnym, ale robię bez chili, za
to z sosem worcestershire, pycha :-)
MałaRuda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-12 14:59:28
Temat: Re: dip- zimne sosyUżytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470f7f70$0$30090$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
>
> --
> MałaRuda
> (fotoblog: http://www.area.waw.pl)
> Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> > Witam
> > Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
>
> > Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
>
>
> Sos śmietanowo ziołowy:
> 6 łyżek śmietany
> 4 łyżki majonezu
> 3 ząbki czosnku
Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem będzie
czuć..?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-12 19:03:15
Temat: Re: dip- zimne sosyUżytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo251$47$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Sos śmietanowo ziołowy:
>> 6 łyżek śmietany
>> 4 łyżki majonezu
>> 3 ząbki czosnku
>
> Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem
> będzie
> czuć
Rozumiem, że zioła celowo zostały pominięte w tym pytaniu?
Otóż czuć i czosnek i zioła, po za tym ząbek ząbkowi nie równy, jak ktoś nie
lubi może dodac mniej :-)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-13 11:43:24
Temat: Re: dip- zimne sosyewa schrieb:
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
> sosy.
>
> JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
> W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
> prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
> majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
> 1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.
>
> Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
guacamole (awokado, kolendra, pomidory, cebula, oliwa, balsamico, sok z
limony), chutney (np. mango chutney: mango, cukier, ocet), ajwar
(papryka, pomidory) itd.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-13 11:49:35
Temat: Re: dip- zimne sosyewa pisze:
> czosnkowy w formie bardzo
> prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol)
Czosnkowo-serowy, jedyny zimny sos prócz majonezu i ketchupu, który jem:
majonez "Kielecki" (!), czosnek usiekany siekaczem prawie na miazgę, tj.
na kawałki ok. 2 mmx2mm, ser żółty "Śmietanowy" (bo miękki) starty (po
schłodzeniu, bo inaczej się maże) na drobniutkie wiórki maszynką do
bakalii, pieprz biały. Wymieszać, lekko ucierając. Czosnku sporo, smak
ma być wyraźnie zaznaczony.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-13 14:38:22
Temat: Re: dip- zimne sosy
"Waldemar Krzok" <w...@i...de> wrote in message
news:5nbpavFhd6rhU1@mid.uni-berlin.de...
> ewa schrieb:
> > Witam
> > Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> > Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na
zimne
> > sosy.
> >
> > JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
> > W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
> > prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
> > majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
> > 1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.
> >
> > Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
>
> guacamole (awokado, kolendra, pomidory, cebula, oliwa, balsamico, sok z
> limony), chutney (np. mango chutney: mango, cukier, ocet), ajwar
> (papryka, pomidory) itd.
>
> Waldek
chrzanowy - tarty świeży chrzan, gęsta śmietana.
chrzanowo - rzodkiewkowy - jek wyżej.
allo - ollo - czosnek (2-3 ząbki), szczypta soli, jajko (całe), pół szklanki
oleju. Wszystko razem zmiksować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-13 16:36:35
Temat: Re: dip- zimne sosy
Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
> sosy.
>
Witam
Sos tzatziki
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
3 ząbki czosnku
500 g jogurtu
2 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy
4 gałązki koperku, sól, biały pieprz
Wykonanie:
Ogórek i czosnek obrać. Ogórek zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z
jogurtem, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet i posiekany
koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos schłodzić.
Pozdrawiam
Mika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-13 17:16:10
Temat: Re: dip- zimne sosyUżytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470fbe2e$0$30097$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:feo251$47$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Sos śmietanowo ziołowy:
> >> 6 łyżek śmietany
> >> 4 łyżki majonezu
> >> 3 ząbki czosnku
> >
> > Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem
> > będzie
> > czuć
>
> Rozumiem, że zioła celowo zostały pominięte w tym pytaniu?
No bo chyba nie sypiesz ich po garści?
Kiedy robię sos czosnkowy to na szklankę jogurtu i dwie łyżki majonezu daję
dwa ząbki, i przy dużych ząbkach sos jest już mocny. Też sypię bazylię, czuć
ją, ale jednak mocno dominuje czosnek. A twój sos się nazywa "śmietanowo -
ziołowy", stąd moje pytanie.
Ale skoro traktujesz to tak emocjonalnie i osobiście to dobrze, dobrze, już
się nie pytam...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |