Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dip- zimne sosy

Grupy

Szukaj w grupach

 

dip- zimne sosy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-12 14:22:54

Temat: dip- zimne sosy
Od: "ewa" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
sosy.

JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.

Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??

e


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-12 14:35:31

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.

> Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??


Sos śmietanowo ziołowy:
6 łyżek śmietany
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia, tymianek, oregano, majeranek
2 małe łyżeczki sosu chilli.

Bardzo go lubimy np. do kurczaka w cieście piwnym, ale robię bez chili, za
to z sosem worcestershire, pycha :-)

MałaRuda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-12 14:59:28

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470f7f70$0$30090$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
>
> --
> MałaRuda
> (fotoblog: http://www.area.waw.pl)
> Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> > Witam
> > Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
>
> > Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
>
>
> Sos śmietanowo ziołowy:
> 6 łyżek śmietany
> 4 łyżki majonezu
> 3 ząbki czosnku

Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem będzie
czuć..?

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-12 19:03:15

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo251$47$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Sos śmietanowo ziołowy:
>> 6 łyżek śmietany
>> 4 łyżki majonezu
>> 3 ząbki czosnku
>
> Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem
> będzie
> czuć

Rozumiem, że zioła celowo zostały pominięte w tym pytaniu?
Otóż czuć i czosnek i zioła, po za tym ząbek ząbkowi nie równy, jak ktoś nie
lubi może dodac mniej :-)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-13 11:43:24

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: Waldemar Krzok <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

ewa schrieb:
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
> sosy.
>
> JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
> W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
> prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
> majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
> 1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.
>
> Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??

guacamole (awokado, kolendra, pomidory, cebula, oliwa, balsamico, sok z
limony), chutney (np. mango chutney: mango, cukier, ocet), ajwar
(papryka, pomidory) itd.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-13 11:49:35

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

ewa pisze:

> czosnkowy w formie bardzo
> prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol)

Czosnkowo-serowy, jedyny zimny sos prócz majonezu i ketchupu, który jem:
majonez "Kielecki" (!), czosnek usiekany siekaczem prawie na miazgę, tj.
na kawałki ok. 2 mmx2mm, ser żółty "Śmietanowy" (bo miękki) starty (po
schłodzeniu, bo inaczej się maże) na drobniutkie wiórki maszynką do
bakalii, pieprz biały. Wymieszać, lekko ucierając. Czosnku sporo, smak
ma być wyraźnie zaznaczony.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-13 14:38:22

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Waldemar Krzok" <w...@i...de> wrote in message
news:5nbpavFhd6rhU1@mid.uni-berlin.de...
> ewa schrieb:
> > Witam
> > Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> > Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na
zimne
> > sosy.
> >
> > JAkie wy wykonujecie zimne sosy w domu?
> > W sumie moja rodzina preferuje dwa. czosnkowy w formie bardzo
> > prostej(czosnek starty nozem, smietana homogenizowana, sol) oraz
> > majonezowo,pomidorowych (majonezi , ketchup pikantny w proporcji
> > 1:2)-czasami modyfikowany z czosnkiem.
> >
> > Moze ktos ma jakies przepisy domowe i poratuje??
>
> guacamole (awokado, kolendra, pomidory, cebula, oliwa, balsamico, sok z
> limony), chutney (np. mango chutney: mango, cukier, ocet), ajwar
> (papryka, pomidory) itd.
>
> Waldek

chrzanowy - tarty świeży chrzan, gęsta śmietana.
chrzanowo - rzodkiewkowy - jek wyżej.
allo - ollo - czosnek (2-3 ząbki), szczypta soli, jajko (całe), pół szklanki
oleju. Wszystko razem zmiksować.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-13 16:36:35

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:feo00b$2cu$1@news2.task.gda.pl...
> Witam
> Poszukuje przeisow na wszelkiej masc zimne sosy.
> Chce jutro przygotowac pite ale nigdzie nie znalazlam propozycji na zimne
> sosy.
>
Witam

Sos tzatziki
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
3 ząbki czosnku
500 g jogurtu
2 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy
4 gałązki koperku, sól, biały pieprz
Wykonanie:
Ogórek i czosnek obrać. Ogórek zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z
jogurtem, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet i posiekany
koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos schłodzić.
Pozdrawiam
Mika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-13 17:16:10

Temat: Re: dip- zimne sosy
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:470fbe2e$0$30097$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:feo251$47$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Sos śmietanowo ziołowy:
> >> 6 łyżek śmietany
> >> 4 łyżki majonezu
> >> 3 ząbki czosnku
> >
> > Czy mi się zdaje, czy w takich proporcjach to niewiele poza czosnkiem
> > będzie
> > czuć
>
> Rozumiem, że zioła celowo zostały pominięte w tym pytaniu?

No bo chyba nie sypiesz ich po garści?
Kiedy robię sos czosnkowy to na szklankę jogurtu i dwie łyżki majonezu daję
dwa ząbki, i przy dużych ząbkach sos jest już mocny. Też sypię bazylię, czuć
ją, ale jednak mocno dominuje czosnek. A twój sos się nazywa "śmietanowo -
ziołowy", stąd moje pytanie.
Ale skoro traktujesz to tak emocjonalnie i osobiście to dobrze, dobrze, już
się nie pytam...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak pić?
pomidorowa.
obiad, schab i... jakies porady?
Przekąska bez cukru
Rama Creme Fine

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »