Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dla dbających o linię

Grupy

Szukaj w grupach

 

dla dbających o linię

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-04 22:22:07

Temat: dla dbających o linię
Od: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kolejny obiecany przepis
dla osób dbajacych o linię
a jednak lubiacych zjeść cos słodkiego.
Mira Z. (Wrocław)


Tort "Filadelfia"

(deser węglowodanowy)

Na spód:
250 g razowych sucharków (bezcukrowych)
125 g miękkiego masła
1 łyżka miodu

Na masę twarogową:
6 listków białej żelatyny
150 g sera śmietankowego
150 g twarogu, 10% tłuszczu
60 g miodu
2 łyżeczki skórki otartej z nie pryskanej cytryny
200 g słodkiej śmietanki , 30% tłuszczu

Przygotowanie:
1. Sucharki drobno pokruszyć lub utrzeć na tarce. Dobrze rozmiękczone masło
dokładnie utrzeć z miodem
2. Dodać pokruszone sucharki i zagnieść na ciasto. ? jego objętości
rozwałkować na dnie tortownicy i mocno przycisnąć.
3. Żelatynę włożyć na 10 minut do wody, żeby zmiękła.
4. W tym czasie roztarty ser śmietankowy wymieszać z twarogiem, miodem i
skórka otartą z cytryny.
5. Śmietankę ubić i zmieszać z masą.
6. Żelatynę dokładnie odsączyć, rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z
kremem twarogowo-śmietankowym
7. Przykryć nim spód tortu. Resztę ciasta sucharkowego pokruszyć, posypać
tym tort z wierchu i wstawić go do lodówki.

1 porcja zawiera 275 kcal/ 1139 kJ.

Smacznego



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-04 22:45:13

Temat: Re: dla dbających o linię
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


witaj
6 listków białej żelatyny to w gramach ile wyjdzie takiej "zwykłej"?
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-04 23:16:14

Temat: Re: dla dbających o linię
Od: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie chcę się teraz tłuc po kuchni,
Ale rano sprawdzę, bo chyba powinnam
jeszcze mieć żelatyne w listkach.
Mira Z.



Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b43aqn$n2c$1@news.onet.pl...
>
> witaj
> 6 listków białej żelatyny to w gramach ile wyjdzie takiej "zwykłej"?
> Dorota
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-05 09:21:16

Temat: Re: dla dbających o linię[moze troche OT]
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> 2 łyżeczki skórki otartej z nie pryskanej cytryny


zawsze mnie zastanawia skad w polskich realiach wytrzasnac niepryskane
cytrusy? Moze mnie ktos sprostuje, ale wydaje mi sie to niemozliwe, bo ze
wzgledu na transport i mozliwosc dluzszego przechowywania chyba wszystkie
przywozone do nas owoce cytrusowe sa traktowane chemia...


pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-05 12:11:51

Temat: Re: dla dbaj?cych o linię[moze troche OT]
Od: Maciek 'Babcia' Dobosz <b...@j...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 5 Mar 2003 10:21:16 +0100, "Basia" <b...@p...onet.pl>
wrote:

>
>
>> 2 łyżeczki skórki otartej z nie pryskanej cytryny
>
>
>zawsze mnie zastanawia skad w polskich realiach wytrzasnac niepryskane
>cytrusy? Moze mnie ktos sprostuje, ale wydaje mi sie to niemozliwe, bo ze
>wzgledu na transport i mozliwosc dluzszego przechowywania chyba wszystkie
>przywozone do nas owoce cytrusowe sa traktowane chemia...
>

Trzeba samemu wychodować ;-)

Mimo smiley'a to mówię poważnie. Wychodowanie cytrusów wcale nie jest
takie trudne. Oczywiście trzeba poszukać drzewek szczepionych (bywają
czasami w kwiaciarniach) a nie hodować z pestki bo w taki wypadku na
owoc (i to dziki) czeka się nie rok-dwa ale kilkanaście lat. Choć ja
mam owocującą cytryne zasadzoną właśnie z pestki. Ale zasadził ją mój
Ojciec tak w połowie lat 70-tych ;-)

Do hodowli wcale nie trzeba żadnej cieplarni. U mnie latem doniczki z
cytrusami stoją na działce. Gdy temperatura spada poniżej zera
przenoszę na zimę do chłodnego pomiesczenia. I tyle. Owoców nie mam
dużo ale cytryn z 3 drzewek wystarcza na 2-3 miesiące w roku.

Zdrówko

--
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-05 16:17:57

Temat: Re: dla dbających o linię
Od: "Acha" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b438vu$ad1$1@absinth.dialog.net.pl...
> 150 g sera śmietankowego


Witam Cie i prosze o odpowiedz bo chyba jakas tepa jestem : ser
śmietankowy? jaki to dokladnie?
wole spytac niz zrobic zle
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-05 21:46:04

Temat: Re: dla dbających o linię
Od: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja uzywałam do tego biały twarożek śmietankowy.
Można kupić taki w kazdym spozywczym sklepie
pakowany w kostkę, a nieraz w taką osełkę.
Mira Z. (Wrocław)


Użytkownik "Acha" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b45827$r17$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b438vu$ad1$1@absinth.dialog.net.pl...
> > 150 g sera śmietankowego
>
>
> Witam Cie i prosze o odpowiedz bo chyba jakas tepa jestem : ser
> śmietankowy? jaki to dokladnie?
> wole spytac niz zrobic zle
> Pozdrawiam
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia arabska
KRAKOW pikieta przeciw wojnie z Irakiem
Strogonow
Budyn
Pieczarki do pizzy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »