Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: dla dbających o linię
Date: Tue, 4 Mar 2003 23:22:07 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 43
Message-ID: <b438vu$ad1$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial1051.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1046816575 10657 217.30.134.35 (4 Mar 2003 22:22:55
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Mar 2003 22:22:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145075
Ukryj nagłówki
Kolejny obiecany przepis
dla osób dbajacych o linię
a jednak lubiacych zjeść cos słodkiego.
Mira Z. (Wrocław)
Tort "Filadelfia"
(deser węglowodanowy)
Na spód:
250 g razowych sucharków (bezcukrowych)
125 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
Na masę twarogową:
6 listków białej żelatyny
150 g sera śmietankowego
150 g twarogu, 10% tłuszczu
60 g miodu
2 łyżeczki skórki otartej z nie pryskanej cytryny
200 g słodkiej śmietanki , 30% tłuszczu
Przygotowanie:
1. Sucharki drobno pokruszyć lub utrzeć na tarce. Dobrze rozmiękczone masło
dokładnie utrzeć z miodem
2. Dodać pokruszone sucharki i zagnieść na ciasto. ? jego objętości
rozwałkować na dnie tortownicy i mocno przycisnąć.
3. Żelatynę włożyć na 10 minut do wody, żeby zmiękła.
4. W tym czasie roztarty ser śmietankowy wymieszać z twarogiem, miodem i
skórka otartą z cytryny.
5. Śmietankę ubić i zmieszać z masą.
6. Żelatynę dokładnie odsączyć, rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z
kremem twarogowo-śmietankowym
7. Przykryć nim spód tortu. Resztę ciasta sucharkowego pokruszyć, posypać
tym tort z wierchu i wstawić go do lodówki.
1 porcja zawiera 275 kcal/ 1139 kJ.
Smacznego
|