Data: 2003-03-04 22:22:07
Temat: dla dbających o linię
Od: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kolejny obiecany przepis
dla osób dbajacych o linię
a jednak lubiacych zjeść cos słodkiego.
Mira Z. (Wrocław)
Tort "Filadelfia"
(deser węglowodanowy)
Na spód:
250 g razowych sucharków (bezcukrowych)
125 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
Na masę twarogową:
6 listków białej żelatyny
150 g sera śmietankowego
150 g twarogu, 10% tłuszczu
60 g miodu
2 łyżeczki skórki otartej z nie pryskanej cytryny
200 g słodkiej śmietanki , 30% tłuszczu
Przygotowanie:
1. Sucharki drobno pokruszyć lub utrzeć na tarce. Dobrze rozmiękczone masło
dokładnie utrzeć z miodem
2. Dodać pokruszone sucharki i zagnieść na ciasto. ? jego objętości
rozwałkować na dnie tortownicy i mocno przycisnąć.
3. Żelatynę włożyć na 10 minut do wody, żeby zmiękła.
4. W tym czasie roztarty ser śmietankowy wymieszać z twarogiem, miodem i
skórka otartą z cytryny.
5. Śmietankę ubić i zmieszać z masą.
6. Żelatynę dokładnie odsączyć, rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z
kremem twarogowo-śmietankowym
7. Przykryć nim spód tortu. Resztę ciasta sucharkowego pokruszyć, posypać
tym tort z wierchu i wstawić go do lodówki.
1 porcja zawiera 275 kcal/ 1139 kJ.
Smacznego
|