Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru

Grupy

Szukaj w grupach

 

do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-09 09:56:22

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> A Ty chcesz lukier dodawac do ciasteczek???? bo jesli nie, to
> raczej nie utwardzi bo nie zdazy
> a ciasteczka chyba sie rozleca bez masla i syropu jakiego

nie napisalem przeciez by zrezygnowac z masla,,,
a o lukrze wspomnialem tylko by z obrazowac zastygniecie cukru.

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-09 11:20:56

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Chesky" <c...@N...net.pl> napisał w wiadomości
news:d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl...
> chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
> owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
> fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
> margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
> Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
> platkow stanowi jakies 90% calej masy, co nie dosc ze jest
> ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
> owsiano-cukrowe.
> Po ostatnim przesadnym zamuleniu mojego zoladka
> powyzsza slodkoscia, jak rowniez z powodu zmniejsznie
> cukru w moim zyciu od dluzszego czasu,, postanowiilem nieco
> zmienic przepis. Problem jednak w tym, iz cukier w tych
> ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
> zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
> ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
> Tak wiec jaka alternatywe mozna by zastosowac by po nalozeniu
> na blache i ostygnieciu ciasteczka staly sie faktycznie
> ciasteczkami...
> Zwiekszenie iosci platkow odpada, poniewaz lubie
> troche platki pogotowac w powyzszej masie przed finalnym nakladaniem,
> poza tym bylo by to zbyt sypkie....
> Nasuwaja mi sie dwie mozliwosci - pojsc minimalnie w kierunku
> slodkiego
> salcesonu i dodac do ciasteczek troche zelatyny? jak to sie zachowa?
> Lub tez dodac troche kaszy gryczanej?

Może dodaj mleka w proszku i/albo/lub odrobinę mąki ziemniaczanej.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-09 18:55:40

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: emilia <e...@g...WYTNIJTO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik @nn napisał:

> Może dodaj mleka w proszku i/albo/lub odrobinę mąki ziemniaczanej.
> Ania

Tak! potwierdzam
mleko w proszku i mniej cukru :-)
emilia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-09 19:21:41

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: "katarzyna ms" <k...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chesky <c...@N...net.pl> napisał(a):

> to taka jak bys sypala piasku do wody,...<

po co ty sie wlasciwie pytasz, jesli i tak wiesz lepiej?
gwarantuje Ci, ze zmielone otreby, albo platki zadzialaja jako "cement" a z
iloscia cukru tez przesadzasz.
katarzyna


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 00:17:17

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms napisał(a):
> po co ty sie wlasciwie pytasz, jesli i tak wiesz lepiej?
> gwarantuje Ci, ze zmielone otreby, albo platki zadzialaja jako "cement" a z
> iloscia cukru tez przesadzasz.

lepiej nie wiem - tylko podaje argumenty, a o to przeciez
chodzi w dyskusji by finalnie dojsc do porzadanego rezultatu.
A skoro twierdzisz iz platki zadzialaja w tym wypadku jak "cement"
to najwidoczniej nie praktykowalas tychze ciasteczek czy badz innych podobnych.
Z iloscia cukru nie przeszadzam, po prostu chcial bym go zmniejszyc do minimum,
zrobic wiec bardziej "zdrowsze" ciasteczka nie tracac na ich uroku.

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-10 00:23:54

Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

emilia napisał(a):
>> Może dodaj mleka w proszku i/albo/lub odrobinę mąki ziemniaczanej.
>> Ania
> Tak! potwierdzam
> mleko w proszku i mniej cukru :-)

Wlasnie. Zapomnialem napisac o mleku w proszku, ktore zreszta
bardzo lubie ale ma jednak charakterystyczny smak, dlatego
hamuje sie z dodaniem go do tej masy.
Maka ziemniaczana przeszla mi przez mysl ale nie probowalem,
sprobuje wiec.

pozdrawiam

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sosy do sałatek
serca indycze
kuchnia japonska - gatunki ryb...
serowe placuszki
8 Marca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »