| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-26 08:23:21
Temat: domowy wyrób żarełka :)Witam smakoszy i nie tylko.
Wszyscy odczuwamy wdzieranie sie przemysłu do kuchni - dlatego pomyślałem (nie
tylko ja) o "powrocie od przeszłości". Zastanawiam się nad domowym wytwarzaniem
żarełka: chleba, kefiru, jogurtu, wędlin, piwa itd. itp.
Każdy z nas jakiś przepis (od babci?) więc może warto zrobić małą rewolucję?
Baaaardzo proszę o przepisy czy linki (najbardziej zależy mi na wędlinach), a
może przewijał się już podobny wątek.
Sam dopiero zaczynam, znalazłem lub znam kilka przepisów na chleb, jogurt,
kefir, piwo (http://www.cabsyd.com.pl). Może ktoś opracuje taką stronę.
Proszę o opinie.
pzdr Piotr Wierciak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-26 08:52:54
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> Wszyscy odczuwamy wdzieranie sie przemysłu do kuchni - dlatego pomyślałem (nie
> tylko ja) o "powrocie od przeszłości".
==========
Tez o tym myslalem (i probowalem), ale brak czasu...
Moze trzeba inaczej:
1.
Zblizaja sie wybory.
Pytajmy kandydatow na poslow nie o rodowod polityczny,
ale o to, co zamierzaja zrobic, aby nasze dzieci nie truly sie
chemia przez cale zycie. Zadajmy zdrowych norm produkcyjnych.
I wybierzmy tych, ktorym zalezy na porzadnym zarciu.
2.
Zalozymy partie: "ZŹŻ" : "Zdrowe Źródło Żywnosci" i sami
zrobmy z tym porzadek. Wygramy wybory,
a dopoki nie bedziemy gadac o polityce -
nie bedziemy sie klocic i przetrwamy kilka kadencji.
Wystarczy na uzdrowienie rynku.
3.
Moze na wzor "Teraz Polska" przyznawajmy "Teraz bez chemii".
Kazdy, widzac w sklepie towar z tym godlem, a obok bez,
moglby sam wybrac.
Moze po 12 latach znow udaloby sie kupic w sklepie szynke?
Utopia?
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 10:04:16
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> 1.
> Zblizaja sie wybory.
> Pytajmy kandydatow na poslow nie o rodowod polityczny,
> ale o to, co zamierzaja zrobic, aby nasze dzieci nie truly sie
> chemia przez cale zycie. Zadajmy zdrowych norm produkcyjnych.
> I wybierzmy tych, ktorym zalezy na porzadnym zarciu.
oni powiedzą wszystko
>
> 2.
> Zalozymy partie: "ZŹŻ" : "Zdrowe Źródło Żywnosci" i sami
> zrobmy z tym porzadek. Wygramy wybory,
> a dopoki nie bedziemy gadac o polityce -
> nie bedziemy sie klocic i przetrwamy kilka kadencji.
> Wystarczy na uzdrowienie rynku.
brak pzremysłu, brak pracy bezrobocie, brak wyborców
- // - , brak lobby, brak kasy, brak partii
itd
>
> 3.
> Moze na wzor "Teraz Polska" przyznawajmy "Teraz bez chemii".
> Kazdy, widzac w sklepie towar z tym godlem, a obok bez,
> moglby sam wybrac.
> Moze po 12 latach znow udaloby sie kupic w sklepie szynke?
już teraz kupisz szynkę tyle, że kosztuje 5 x więcej
>
> Utopia?
>
to ty to powiedziałeś ;)
Najbardziej zależy mi na domowym wytwórstwie wędlin - ostatnio reklamowana
ksiązka kosztuje ... eh szkoda gadać.
pzdr Piotr Wierciak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 10:24:25
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> brak pzremysłu, brak pracy bezrobocie, brak wyborców
> - // - , brak lobby, brak kasy, brak partii
> itd
> > Utopia?
>
> to ty to powiedziałeś ;)
>
==========
Tak, ale od czegos trzeba zaczac.
Z samego narzekania jeszcze nic sie nie urodzilo.
Uwazam, ze jogurty powinien robic mleczarz,
kielbasy masarz itd...
Oczywiscie moge sie pobawic podczas urlopu
w podwedzenie czegos na dzialce, ale tylko jako hobby
i dobra zabawa, a nie regula. I robie to raz w roku.
Mam gdzies kilka przepisow. Jak odzew bedzie
slaby to Ci jutro podrzuce.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 10:31:17
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> > Mam gdzies kilka przepisow. Jak odzew bedzie
> slaby to Ci jutro podrzuce.
>
> waldek
> ==========
Dzięki. Może sam zrobię taką stronkę - zestawionko.
pzdr Piotr Wierciak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 12:42:57
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)Oj nie jest to taka prosta sprawa. Jestem od lat zrzeszony w organizacji
kucharzy zajmujacych sie ta problematyka w EEG. Wiecej info znajdziesz na
www.euro-toques.org Ja jestem bardziej czynny w ET nederland. Dokladnie dwa
dni temu mielismy miting z szefami wszystkich krajow zrzeszonych i sytuacja
na rynku zywnosci nie jest ciekawa. Smutne jest, ze RP pozostaje w tyle, bo
nawet Bulgaria i Turcja chca wejsc do naszej organizacji. Polska nawiazala
kontakt z Euro-toques juz 4 lata temu, ale po otrzymaniu Kodeksu Honorowego
nie dala juz o sobie znac. Moze dla tego, ze ET nie posiada mozliwosci
dawania subsydii, moze kulinarnie jeszcze nie bylo gotowosci ze strony RP,
moze roczne kontrybucje sa za wysokie. Ale jestesmy JEDYNA organizacja
kulinarna, dzialajaca w EEG i majaca dostep do Euro-parlamentu. Problemem
jest i pozostanie potezne lobby przemyslu zywieniowego.
Dario
"waldek" <x...@o...pl> schreef in bericht
news:b5rq1k$d6b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Wszyscy odczuwamy wdzieranie sie przemysłu do kuchni - dlatego
pomyślałem (nie
> > tylko ja) o "powrocie od przeszłości".
> ==========
> Tez o tym myslalem (i probowalem), ale brak czasu...
> Moze trzeba inaczej:
>
> 1.
> Zblizaja sie wybory.
> Pytajmy kandydatow na poslow nie o rodowod polityczny,
> ale o to, co zamierzaja zrobic, aby nasze dzieci nie truly sie
> chemia przez cale zycie. Zadajmy zdrowych norm produkcyjnych.
> I wybierzmy tych, ktorym zalezy na porzadnym zarciu.
>
> 2.
> Zalozymy partie: "ZŹŻ" : "Zdrowe Źródło Żywnosci" i sami
> zrobmy z tym porzadek. Wygramy wybory,
> a dopoki nie bedziemy gadac o polityce -
> nie bedziemy sie klocic i przetrwamy kilka kadencji.
> Wystarczy na uzdrowienie rynku.
>
> 3.
> Moze na wzor "Teraz Polska" przyznawajmy "Teraz bez chemii".
> Kazdy, widzac w sklepie towar z tym godlem, a obok bez,
> moglby sam wybrac.
> Moze po 12 latach znow udaloby sie kupic w sklepie szynke?
>
> Utopia?
>
> waldek
> ==========
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 22:48:50
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)On 26 Mar 2003 09:23:21 +0100
p...@p...onet.pl wrote:
> Wszyscy odczuwamy wdzieranie sie przemysłu do kuchni - dlatego
> pomyślałem (nie tylko ja) o "powrocie od przeszłości". Zastanawiam się
> nad domowym wytwarzaniem żarełka: chleba, kefiru, jogurtu, wędlin,
> piwa itd. itp.
Niektórzy, jak ja odczuwają bardziej przyziemnie, np. lenistwo. Kiedyś
nie chciało mi się jechać do sklepu nocnego po chleb. Postanowiłem
zrobić sam. Powiem tyle, że nie był to dobry pomysł :-) Próbowałem
podpytać poprzednie pokolenie, ale ono pamięta cały proces z wyjątkiem
przepisu ;-) Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na chleb? Albo wie, w
jakiej temperaturze trzebe go piec (tu był mój błąd)? Chętnie wypróbuję.
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 09:28:21
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> Wiecej info znajdziesz na > www.euro-toques.org
==========
Dobrze, ze jest taka organizacja. W zeszlym roku widzialem nawet w TVP
ciekawy i rzetelnie zrobiony program o Waszej dzialalnosci.
Jak zrozumialem, ograniczacie sie w zasadzie do lobbowania na rzecz:
tradycyjnych, regionalnych wyrobow bedacych surowcami i polproduktami
w drozszych restauracjach i macie w tym zakresie pewne sukcesy.
"Toques have been supporting the setting up of AOP and IGP labels
of origin for specialised and traditional products."
To jednak, niestety, w zaden sposob nie rozwiazuje problemow
zwiazanych z masowa produkcja zywnosci.
Obawiam sie, ze tym moglaby sie zajac tylko organizacja
konsumencka. Ale o takiej nie slyszalem.
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 14:44:26
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)> >Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na chleb? Albo wie, w
> jakiej temperaturze trzebe go piec (tu był mój błąd)? Chętnie wypróbuję.
Po week- endzie podrzucę Ci przepis na chleb, albo nawet na dwa. Mam też
przepisy na kiełbasę. Jutro po prostu nie będzie mnie w pracy.
Pozdrawiam- Gosia
>
> --
> Pozdrawiam,
> Michał Byrecki
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-27 18:38:21
Temat: Re: domowy wyrób żarełka :)
Użytkownik "Michał Byrecki" <l...@b...pl> napisał w wiadomości
Postanowiłem
zrobić sam. Powiem tyle, że nie był to dobry pomysł :-) Próbowałem
podpytać poprzednie pokolenie, ale ono pamięta cały proces z wyjątkiem
przepisu ;-) Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na chleb? Albo wie, w
jakiej temperaturze trzebe go piec (tu był mój błąd)? Chętnie wypróbuję.
Ja mam, ale zakwas dostałam od kolegi wegetarianina. Kilo maki zwykłej
białej , 5 garści ciemnej ( dowolnie od tego kto co lubi np graham, zytnia)
trzy łyżeczki soli, dwie garsci otrebów + zakwas i do tego woda. Chlebek
rosnie ( wychodza 2) w foremce i do 8 godzin. Oiekarnik na 200 stopni i z 60
minut piec. Wychodzi pycha ale przez kabelki ciężko zakwas wysłac :( no
chyba , ze ktoś sam umie zrobic.
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |