« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-09-09 16:11:24
Temat: Re: dynia
> >
>
> poszukaj w archiwum grupy...
> sporo tam tego i w internecie tez...
> dama poprzedniej jesieni podawlam na grupie przepis na dynie marynowana...
> dogma
>
> (marząca o dyni marynowanej ale dyni brak)
dzieki przeszukam grupę
pozdrawiam
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-09-09 17:02:05
Temat: Re: dyniaAgnieszka napisał(a):
> dzieki przeszukam grupę
>
> pozdrawiam
>
> Agnieszka
>
co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
roku)...
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-09-10 10:33:21
Temat: Re: dynia
> co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
> roku)...
> 1 kg dyni oczyszczonej
> 3 szklanki wody
> 40 dag cukru
> 1/4 szklanki octu
> goździki, cynamon wedle uznania
>
> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
> Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
> Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
> Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
> wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
>
> dogma
Dzięki.
Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
pozdrawiam
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-09-10 10:43:21
Temat: Re: dynia
"Agnieszka" <a...@p...fm> wrote in message
news:ee0pll$rg2$1@inews.gazeta.pl...
>
>> co bys nie musiala szukac przynajmniej jeden przepis (ten z zeszlego
>> roku)...
>> 1 kg dyni oczyszczonej
>> 3 szklanki wody
>> 40 dag cukru
>> 1/4 szklanki octu
>> goździki, cynamon wedle uznania
>>
>> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
>> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
>> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
>> Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
>> Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
>> Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
>> wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
>>
>> dogma
>
> Dzięki.
>
> Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
> pozdrawiam
> Agnieszka
Będzie braja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-09-10 10:59:18
Temat: Re: dyniaPanslavista napisał(a):
>> Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
>> pozdrawiam
>> Agnieszka
>
> Będzie braja.
>
>
dokladnie, w przeciez chodzi o to, zeby dynia pozostala chrupiaca bo
wtedy jest najlepsza...
dlatego w tym przepisie jest ylko zalewana a wychodzi rewelacyjnie...
jak nie chcesz paseryzowac w garnku to mozesz przeciez w piekarniku,
jesli chodzi o czas pasteryzacji to jest podobnie a wiecej sloikow
wchodzi...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-09-10 11:01:29
Temat: Re: dynia
"dogma24" <d...@g...pl> wrote in message
news:ee0rbc$erd$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>> Jak pogotuję dłużej to moge nie pasteryzować??
>>> pozdrawiam
>>> Agnieszka
>>
>> Będzie braja.
>
> dokladnie, w przeciez chodzi o to, zeby dynia pozostala chrupiaca bo wtedy
> jest najlepsza...
> dlatego w tym przepisie jest ylko zalewana a wychodzi rewelacyjnie...
> jak nie chcesz paseryzowac w garnku to mozesz przeciez w piekarniku, jesli
> chodzi o czas pasteryzacji to jest podobnie a wiecej sloikow wchodzi...
> dogma
Tylko termometr potrzebny, żeby pokrywki nie połączyć trwale ze szklem...
:-P)))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-09-10 11:05:04
Temat: Re: dyniaPanslavista napisał(a):
> Tylko termometr potrzebny, żeby pokrywki nie połączyć trwale ze szklem...
> :-P)))))
>
>
jak masz w piekarniku teperature ustawiana z gory (za pomoca galki to
nie ma sie czym przjmowac)...
do pasteryzacji moim zdaniem lepiej nadaja sie piekarniki elektryczne,
choc moze to dlatego, ze w gazowych jeszcze nie probowalam...
ale potrzeba matka wynalazkow, w tym roku mam do dyspozycji ylko
piekarnik gazowy...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-09-10 11:55:22
Temat: Re: dynia
"dogma24" <d...@g...pl> wrote in message
news:ee0rm5$erd$5@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> Tylko termometr potrzebny, żeby pokrywki nie połączyć trwale ze szklem...
>> :-P)))))
>
> jak masz w piekarniku teperature ustawiana z gory (za pomoca galki to nie
> ma sie czym przjmowac)...
> do pasteryzacji moim zdaniem lepiej nadaja sie piekarniki elektryczne,
> choc moze to dlatego, ze w gazowych jeszcze nie probowalam...
> ale potrzeba matka wynalazkow, w tym roku mam do dyspozycji ylko piekarnik
> gazowy...
> dogma
Mam bimetaliczny na szybie drzwi piekarnika, ma pewną bezwładność, więc
porada - powoli dochodzić do temp np 85 stopni i dla słoików 0,5 litra
pasteryzować przez 10 min.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |