Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dynia w occie

Grupy

Szukaj w grupach

 

dynia w occie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-12 09:48:02

Temat: dynia w occie
Od: "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,

Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
przepisu.
Poratujcie!

Pzdr
M.
--
Karolcia (25.09.1997), Szymcio (03.03.04) i Okruszek (~`kwiecień 2007)
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718;121/s
t/20070419/k/c2da/preg.png"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-12 10:06:15

Temat: Re: dynia w occie
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mimi wrote:
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.

ja robiłem z tego


http://ww2.tvp.pl/View?Cat=4749&id=396178

ale polecam cos takiego:

4 kg dyni
0,5 kg cebuli
1 kg marchewki
1-2 duże pietruszki
kilka ząbków czosnku

zalewa:
1 szkl wody
2 szkl octu 10 %
2 szkl oliwy
90 dag cukru
2 łyżki soli
kilka goździków
odrobina imbiru w proszku

dynię i pozostałe warzywa zetrzec na tarce do jarzyn, cebule pokroic w
półplasterki,czosnek drobno posiekac ,wymieszac dokładnie. Zalewę zagotowac,
potrzymac gotująca się na wolnym ogniu 5 - 10 minut, gorąca zalać
potarkowane warzywa, pozostawić na 10 0- 12 godzin. Potem nakładac do
słoików, wekowac...






--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-12 10:09:48

Temat: Re: dynia w occie
Od: "oranda" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

DYNIA SMAŻONA


SKŁADNIKI:

1 średnia dynia

0,25l octu

0,25 l wody

2 kg cukru

trochę więcej niż ,05 szklanki wody

4 goździki

smażona lub suszona skórka pomarańczowa



Dynie obrać, pokroić na duży palec w plastry ok. 10 cm długości. Włożyć do
dużego emaliowanego garnka (nie może być obity), zalać octem i potrzepać
kilka razy, potem zalać wodą i zostawić na 24 godziny często wstrząsając,
następnie dobrze odcedzić na durszlaku. Z wody i cukru zrobić syrop, wrzucać
odsączoną dynię i smażyć do przeźroczystości.

Na drugi dzień podsmażyć w mniejszym rondlu i gorącą dawać do słoików (nie
zagotowywać).

Może stać nawet 10 lat

Od lat robię dynię z tego przepisu ijest naprawdę dobra.

Najlepsza dynia z pomarańczowym miąszem

Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:egl30d$6o7$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
> --
> Karolcia (25.09.1997), Szymcio (03.03.04) i Okruszek (~`kwiecień 2007)
>
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718;121/s
t/20070419/k/c2da/preg.p
ng"
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-15 13:14:53

Temat: Re: dynia w occie
Od: Marsjasz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mimi napisał(a):
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
prosze bardzo dynia dogmy...
pychota...

1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania

Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo
je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-15 15:44:55

Temat: Re: dynia w occie
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:egtc99$9g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mimi napisał(a):
>> Witajcie,
>>
>> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
>> przepisu.
>> Poratujcie!
>>
>> Pzdr
>> M.
> prosze bardzo dynia dogmy...
> pychota...
>
> 1 kg dyni oczyszczonej
> 3 szklanki wody
> 40 dag cukru
> 1/4 szklanki octu
> goździki, cynamon wedle uznania
>
> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.

Mała korekta - po obgotowaniu wrzucić do zimnej wody.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Wrocław] Królika kupić...
gotowanie świeżej fasoli?
młynek do ziaren zbóż
JESZCZE 8
soda kontra proszek do pieczenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »