| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-12 09:48:02
Temat: dynia w occieWitajcie,
Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
przepisu.
Poratujcie!
Pzdr
M.
--
Karolcia (25.09.1997), Szymcio (03.03.04) i Okruszek (~`kwiecień 2007)
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718;121/s
t/20070419/k/c2da/preg.png"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-12 10:06:15
Temat: Re: dynia w occieMimi wrote:
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
ja robiłem z tego
http://ww2.tvp.pl/View?Cat=4749&id=396178
ale polecam cos takiego:
4 kg dyni
0,5 kg cebuli
1 kg marchewki
1-2 duże pietruszki
kilka ząbków czosnku
zalewa:
1 szkl wody
2 szkl octu 10 %
2 szkl oliwy
90 dag cukru
2 łyżki soli
kilka goździków
odrobina imbiru w proszku
dynię i pozostałe warzywa zetrzec na tarce do jarzyn, cebule pokroic w
półplasterki,czosnek drobno posiekac ,wymieszac dokładnie. Zalewę zagotowac,
potrzymac gotująca się na wolnym ogniu 5 - 10 minut, gorąca zalać
potarkowane warzywa, pozostawić na 10 0- 12 godzin. Potem nakładac do
słoików, wekowac...
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-12 10:09:48
Temat: Re: dynia w occieDYNIA SMAŻONA
SKŁADNIKI:
1 średnia dynia
0,25l octu
0,25 l wody
2 kg cukru
trochę więcej niż ,05 szklanki wody
4 goździki
smażona lub suszona skórka pomarańczowa
Dynie obrać, pokroić na duży palec w plastry ok. 10 cm długości. Włożyć do
dużego emaliowanego garnka (nie może być obity), zalać octem i potrzepać
kilka razy, potem zalać wodą i zostawić na 24 godziny często wstrząsając,
następnie dobrze odcedzić na durszlaku. Z wody i cukru zrobić syrop, wrzucać
odsączoną dynię i smażyć do przeźroczystości.
Na drugi dzień podsmażyć w mniejszym rondlu i gorącą dawać do słoików (nie
zagotowywać).
Może stać nawet 10 lat
Od lat robię dynię z tego przepisu ijest naprawdę dobra.
Najlepsza dynia z pomarańczowym miąszem
Użytkownik "Mimi" <mimi_mami@!!uwaga!!.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:egl30d$6o7$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
> --
> Karolcia (25.09.1997), Szymcio (03.03.04) i Okruszek (~`kwiecień 2007)
>
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718;121/s
t/20070419/k/c2da/preg.p
ng"
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-15 13:14:53
Temat: Re: dynia w occieMimi napisał(a):
> Witajcie,
>
> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
> przepisu.
> Poratujcie!
>
> Pzdr
> M.
prosze bardzo dynia dogmy...
pychota...
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki, cynamon wedle uznania
Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.
Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od
wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo
je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-15 15:44:55
Temat: Re: dynia w occie
"Marsjasz" <d...@w...pl> wrote in message
news:egtc99$9g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mimi napisał(a):
>> Witajcie,
>>
>> Chciałabym dzis zrobic dynie w occie ale nie moge znaleźć w archiwum
>> przepisu.
>> Poratujcie!
>>
>> Pzdr
>> M.
> prosze bardzo dynia dogmy...
> pychota...
>
> 1 kg dyni oczyszczonej
> 3 szklanki wody
> 40 dag cukru
> 1/4 szklanki octu
> goździki, cynamon wedle uznania
>
> Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać
> kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty i następnie odcedzić.
> Nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka.
Mała korekta - po obgotowaniu wrzucić do zimnej wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |