| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-16 08:05:33
Temat: dynie - pomocy!Hej
Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
Czekać jeszcze?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-16 09:34:39
Temat: Re: dynie - pomocy!
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fa10g9$565$1@news.dialog.net.pl...
> Hej
>
>
>
> Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
> zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
> I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
> owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
> Czekać jeszcze?
>
Możesz zrywać - jezeli nie potrzebujesz nasion (surowe - mają olej
zdrowy dla "kasztana" - to drugi męski "owoc" - po jabłku...
Właśnie są u mnie robione przetwory z kabaczków, w tym cukini zielonej i
żółtej, patisonów i dyni. Część do octu, część duszona do zamrażarki na
leczo zimowe...
Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-16 12:55:09
Temat: Re: dynie - pomocy!Panslavista pisze:
> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>
>
Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-16 13:02:41
Temat: Re: dynie - pomocy!
----- Original Message -----
From: "Ikselka" <i...@w...pl>
>> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
>> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>>
>>
> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam ale w
recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
pzdr
Tomek
-
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-16 13:52:03
Temat: Re: dynie - pomocy!
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:fa1e8j$ssl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
>
> > Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
> > innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
> >
> >
> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
Nie ma już bani - dyni o zielonej skórce w plamki - sięgały wagą do
30-50kg i miały białawy, a nie pomarańczowy miąższ. Z nich można było robić
konfitury - płatki nie rozpadały się podczas obróbki termicznej - bosko było
(dla nas - dzieciaków) cichcem wyjadać ze słoików. A i zrobione w
marynacie - pokrojone w kostkę były fantastyczną przekąską.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-16 14:27:38
Temat: Re: dynie - pomocy!
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fa15p7$pf2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
> news:fa10g9$565$1@news.dialog.net.pl...
> > Hej
> >
> >
> >
> > Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
> > zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
> > I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
> > owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
> > Czekać jeszcze?
> >
>
> Możesz zrywać - jezeli nie potrzebujesz nasion (surowe - mają olej
> zdrowy dla "kasztana" - to drugi męski "owoc" - po jabłku...
Zapomniałem dodać - niektórzy mają jeszcze dwa żołędzie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-16 14:30:09
Temat: Re: dynie - pomocy!Tomasz Lukowski wrote:
> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
Chodziło o kolor?
Pozdrowienia,
Michał
--
Michał Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-16 14:46:07
Temat: Re: dynie - pomocy!
"Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> wrote in message
news:46c45f72$0$28817$4c368faf@roadrunner.com...
> Tomasz Lukowski wrote:
>
> > Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> > ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
>
> Chodziło o kolor?
Smażone skórki pomarańczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-16 19:12:13
Temat: Re: dynie - pomocy!Tomasz Lukowski pisze:
>
> ----- Original Message ----- From: "Ikselka" <i...@w...pl>
>>> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
>>> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>>>
>>>
>> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
>
> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
> pzdr
> Tomek
>
> -
>
Gdzie tam pomarańczom do moreli :-)
Z braku moreli - można zrobić dżemik z mirabelek i dyni - też pół na
pół, tylko żeby to były prawdziwe mirabelki, a nie ałycza! Ałycza ma
podobne owoce, ale mniejsze i jest to 300% kwachu. A ten dżem to ma
dopiero kolor i zapach...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-17 06:29:59
Temat: Re: dynie - pomocy!
----- Original Message -----
From: "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>
>> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
>> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
>
> Chodziło o kolor?
>
> Pozdrowienia,
> Michał
Nie wiem czy tylko okolor. Mnie wtedy w tym dzemie wszystko wydawalo sie
pomaranczowe, no powiedzmy prawie pomaranczowe :-) Kolor byl prawie jak
pomaranczy, zapach prawie jak pomaranczy, smak prawie ja pomaranczy...
jedyny dysonans tota dynia jako podstawowy skladnik.
pzdr
Tomek
-
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |