Strona główna Grupy pl.rec.ogrody dynie - pomocy!

Grupy

Szukaj w grupach

 

dynie - pomocy!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-08-16 08:05:33

Temat: dynie - pomocy!
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej



Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
Czekać jeszcze?

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-08-16 09:34:39

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fa10g9$565$1@news.dialog.net.pl...
> Hej
>
>
>
> Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
> zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
> I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
> owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
> Czekać jeszcze?
>

Możesz zrywać - jezeli nie potrzebujesz nasion (surowe - mają olej
zdrowy dla "kasztana" - to drugi męski "owoc" - po jabłku...
Właśnie są u mnie robione przetwory z kabaczków, w tym cukini zielonej i
żółtej, patisonów i dyni. Część do octu, część duszona do zamrażarki na
leczo zimowe...
Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-08-16 12:55:09

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>
>
Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-08-16 13:02:41

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: t...@i...pl (Tomasz Lukowski) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Ikselka" <i...@w...pl>
>> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
>> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>>
>>
> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...

Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam ale w
recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
pzdr
Tomek


-

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-08-16 13:52:03

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:fa1e8j$ssl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
>
> > Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
> > innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
> >
> >
> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...

Nie ma już bani - dyni o zielonej skórce w plamki - sięgały wagą do
30-50kg i miały białawy, a nie pomarańczowy miąższ. Z nich można było robić
konfitury - płatki nie rozpadały się podczas obróbki termicznej - bosko było
(dla nas - dzieciaków) cichcem wyjadać ze słoików. A i zrobione w
marynacie - pokrojone w kostkę były fantastyczną przekąską.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-08-16 14:27:38

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fa15p7$pf2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
> news:fa10g9$565$1@news.dialog.net.pl...
> > Hej
> >
> >
> >
> > Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
> > zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
> > I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
> > owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
> > Czekać jeszcze?
> >
>
> Możesz zrywać - jezeli nie potrzebujesz nasion (surowe - mają olej
> zdrowy dla "kasztana" - to drugi męski "owoc" - po jabłku...

Zapomniałem dodać - niektórzy mają jeszcze dwa żołędzie...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-08-16 14:30:09

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: Michal Misiurewicz <m...@i...rr.com> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Lukowski wrote:

> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)

Chodziło o kolor?

Pozdrowienia,
Michał

--
Michał Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-08-16 14:46:07

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> wrote in message
news:46c45f72$0$28817$4c368faf@roadrunner.com...
> Tomasz Lukowski wrote:
>
> > Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> > ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
>
> Chodziło o kolor?

Smażone skórki pomarańczy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-08-16 19:12:13

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Lukowski pisze:
>
> ----- Original Message ----- From: "Ikselka" <i...@w...pl>
>>> Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
>>> innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
>>>
>>>
>> Dżem z moreli pół na pół z dynią - boski...
>
> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
> pzdr
> Tomek
>
> -
>

Gdzie tam pomarańczom do moreli :-)
Z braku moreli - można zrobić dżemik z mirabelek i dyni - też pół na
pół, tylko żeby to były prawdziwe mirabelki, a nie ałycza! Ałycza ma
podobne owoce, ale mniejsze i jest to 300% kwachu. A ten dżem to ma
dopiero kolor i zapach...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-08-17 06:29:59

Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: t...@i...pl (Tomasz Lukowski) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>

>> Pamietam ze starych czasow dzem pomaranczowy z dyni. Przepisu nie znam
>> ale w recepturze z pewnoscia pomaranczy nie bylo :)
>
> Chodziło o kolor?
>
> Pozdrowienia,
> Michał

Nie wiem czy tylko okolor. Mnie wtedy w tym dzemie wszystko wydawalo sie
pomaranczowe, no powiedzmy prawie pomaranczowe :-) Kolor byl prawie jak
pomaranczy, zapach prawie jak pomaranczy, smak prawie ja pomaranczy...
jedyny dysonans tota dynia jako podstawowy skladnik.

pzdr
Tomek


-

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co to za roślina
Berberys zdechł
Żaby w oczku wodnym
Tigridia
tarczniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »